Liepājas pusē turpina cerēt, ka lietuviešu tūristi vasarā atgriezīsies 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vismaz 70% no ārvalstu tūristiem vasarā ir lietuvieši, pastāstīja brīvdienu parka „Vērbeļnieki” saimnieks Klāvs Vikmanis. Viņš ir pārliecinās, ka robežas ceļotājiem no kaimiņvalstīm šovasar atvērs. Pagājušā gadā šajā laikā jau varēja brīvi pārvietoties starp Baltijas valstīm. Liepājas viesnīcās rezervācijas lietuvieši vasaras mēnešiem neatsaka.

Liepājas pusē turpina cerēt, ka lietuviešu tūristi vasarā atgriezīsies 
00:00 / 04:12
Lejuplādēt

Pagājušais gads bija citāds, pastāstīja brīvdienu parka „Vērbeļnieki” īpašnieks Klāvs Vikmanis. Daudzi vēl atceras to brīdi, kad sākās rezervācijas un pēc tam ceļošana.

„Šogad notiek atšķirīgi, rezervācijas notiek, tās pieņemam, bet katrs pajautā, ja nu? Mēs apstiprinām, ja tie būs ārēji apstākļi, rezervāciju nezaudēs, ka rezervāciju pārliks vai atgriezīsim naudu atpakaļ. Protams, mēs negribam šādu scenāriju piedzīvot.

Ceru, ka valdībām būs veselais saprāts un uztaisīs Baltijas burbuli. Domāju, ka viss būs kārtībā, [cilvēki] tomēr potējas.

Eiropas cilvēki tiek sapotēti. Grieķija, Kipra paziņo, ka pieņems potētus cilvēkus, mēs vienkārši uz tādu scenāriju virzāmies,” stāstīja saimnieks. 

Tajā pašā laikā uzņēmējs Klāvs Vikmanis uzskata, ka sezonālam lauku tūrismam situācija ir daudz vienkāršāka. Arī pašam daļu no ienākumiem veido vasaras kafejnīca, kuru apmeklē vietējais Liepājas tūrists. Fakts, ka vietējie neaizbrauca uz ārvalstīm, deva pat zināmu pienesumu. Taču ir skaidrs, ka ar krīzēm vienmēr ir jārēķinās un jāveido uzkrājumi. 

„Baltijas burbulis strādāja mums par labu. Ja nebūs Baltijas valstu tūrists, tas būs graujoši. Ir jābūt veselam saprātam. Tie ir nodokļi, darba vietas. Vai tad pabalsti spēs noturēt uzņēmumus? Diez vai. Katram ir kaut kādi kredīti, attīstības plāni, mērķi un tā tālāk. Mēs paši esam labākā stāvoklī, jo es mācījos jau no 2008. gada krīzes, kad es biju ļoti piesardzīgs. Esmu vienmēr saimniekojis ar saprātu, atstāt 20%, ja nu... Tā ir realitāte, reizi desmit gados būs krīze, to esmu savā ne pārāk ilgajā mūžā piedzīvojis, nāks krīzes un tā būs,” stāstīja uzņēmējs. 

Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja Inta Šoriņa skaidroja, ka šobrīd visi ar aizturētu elpu gaida, kādi būs ierobežojumi un kas būs atļauts vasaras mēnešos. 

„Protams, no tā ir ļoti atkarīgs, kāda būs šī vasara.

Mums iepriekšējā gadā, kas bija pandēmijas skarta, ļoti palīdzēja tas, ka no maija līdz septembrim pastāvēja Baltijas burbulis, kas veicināja ārkārtīgi lielu lietuviešu tūristu skaitu.

Taču tagad nav skaidrības par to, vai Liepājai tik nozīmīgais lietuviešu tūrists varēs brīvi braukt uz Latviju,” norādīja Šoriņa. 

Skaidrs esot viens, ka naktsmītnēs rezervācijas tiek saglabātas.

„Vērojam uzņēmējus tuvplānā, kā šobrīd visi gatavojas vasarai. Pagājušā vasara pēdējos piecos gados esot bijusi labākā vasara. Panākums bija tieši lietuviešu tūristi. Kā tas būs šogad, mēs to nezinām. Mēs viesus Liepājas reģionā jau jūtam kādu laiku, kuri vēlas baudīt jūras tuvumu un dabas skatus,” norādīja tūrisma biroja pārstāve.

Šoriņa uzsvēra, ka Liepājas pusē viesmīlības nozare ir gatava sagaidīt Rīgas un Latvijas attālāku reģionu viesus. Vai šī vasara būs tik veiksmīga uzņēmējiem kā pērn, esot pāragri spriest. Tie nav tikai ierobežojumi, bet arī laika apstākļi, kas vilina atpūtniekus doties atpūsties pie jūras.

Pagājušā gadā Liepājas naktsmītnes esot burtiski izglābuši nakšņotāji no Lietuvas. Tā bijusi lielākā daļa no ārvalstu visiem, kam sekojuši igauņi.  

KONTEKSTS:

Covid-19 krīzē smagi cietusi tūrisma nozare. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērn Latvijā atpūtās 1,46 miljoni ārvalstu un vietējo tūristu, kas ir gandrīz par pusi mazāk nekā 2019. gadā, un tas ir zemākais rādītājs pēdējo 10 gadu laikā. Tomēr daļai lauku tūrisma saimniecību pērnā vasara, kad Latvijas laukos atpūtās vietējie iedzīvotāji, bijusi ļoti veiksmīga, smagākā situācijā ir viesnīcas un restorāni galvaspilsētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti