Liepājas pusē novembrī – mazāks bezdarbnieku skaits nekā pērn; ukraiņi darbu atrod apkalpojošā sfērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kaut arī vakanču skaits sarūk, Liepājas pusē situācija nodarbinātības jomā ir stabila, tā Latvijas Radio notiekošo skaidroja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane. Liepājas filiālē reģistrēti vairāk nekā 2400 bezdarbnieku no Liepājas un Dienvidkurzemes. Salīdzinot ar pagājušā gada novembri, bezdarbnieku skaits sarucis par 600. Turpinās arī atbalsts Ukrainas iedzīvotājiem.

ĪSUMĀ:

  • Liepājas pusē novembrī ir mazāk bezdarbnieku nekā pērn; samazinās arī vakanču skaits.
  • Reģistrēti vairāk nekā 2400 bezdarbnieku no Liepājas un Dienvidkurzemes.
  • Ukraiņi Liepājā darbu atrod apkalpojošā sfērā; ražošanā negrib īslaicīgus darbiniekus.

Liepājā mazāk bezdarbnieku, bet arī mazāk vakanču

Liepājā pašlaik ir 1611 bezdarbnieku. Decembrī gan šis skaits varētu palielināties, jo tas ir saistāms ar sezonālo darbu beigām, piemēram, ceļa būves nozarē vai citās, skaidroja NVA Liepājas filiāles vadītāja Baumane.

Liepājas pusē novembrī - mazāks bezdarbnieku skaits nekā pērn; ukraiņi darbu atrod apkalpojošā sfērā
00:00 / 05:21
Lejuplādēt

"Mums visu laiku bija ap 800 līdz 900 brīvu vakanču. Ir daudz darba piedāvājumu. Uz vietas mums ir metālapstrādes un citi uzņēmumi, kur pieauga darbavietu skaits. Tie nav lieli cipari, bet cilvēkiem ir iet kur strādāt, arī šobrīd," viņa norādīja.

Baumane gan piebilda, ka pašlaik vērojams vakanču samazinājums.

"Vakances ir stipri sarukušas, ir tikai 392.

Salīdzinoši mazāk nekā gada sākumā. Mēs secinām, runājot ar darba devējiem, acīmredzot, ļoti nopietni tiek izvērtēta esošā situācija. Ņemot vērā citus faktorus – karadarbība tepat netālu, loģistika, transports, energoresursu sadārdzinājums un tā tālāk. Tas viss ietekmē uzņēmumus. Tiek izvērtēts, vai vajag papildu darbiniekus vai iztiekam ar to, kas ir, lai uzņēmums varētu izdzīvot," stāstīja Baumane.

Ukraiņi darbu atrod apkalpojošā sfērā; ražošanā negrib īslaicīgus darbiniekus

No marta Liepājas filiālē konsultācijas sniegtas vairāk nekā 500 Ukrainas civiliedzīvotājiem, pašlaik valsts valodu mācās septiņi. Zināms, ka Liepājā darbā pirmos cilvēkus pieņēma viesnīcās, arī "Promenade Hotel". Par pieredzi pastāstīja viesnīcas vadītāja Inese Židele: "Protams, tie, kuri nāca pavasarī, tagad jau devušies prom, jo ilgojas pēc mājām. Lielākoties bija vasarā, kas mums kā sezonālam darba devējam bija ļoti aktuāli, tagad palikuši strādāt pieci cilvēki."

Bieži vien tie ir dažādu profesiju cilvēki, kuriem nākas apgūt ko pilnīgi jaunu.

"No visiem, kuri nākuši, ir bijusi tikai viena istabene, kura par istabeni strādājusi arī Kijevā. Pārējās dāmas, kuras nāk pie mums strādāt, ir savā valstī darījušas darbu, kas ir augsti kvalificēts. Avioinženieris, grāmatvedis, auditors, prokūrists un tā tālāk," stāstīja Židele.

Pateicīga par istabenes darbu "Promenade Hotel" pašlaik ir sieviete no Ukrainas, kura strādājusi par avioinženieri. Viņas kvalifikācija būtu bijusi piemērota arī kādā no Liepājas ražojošajiem uzņēmumiem, kur regulāri ir vakances inženieriem, taču cilvēkus no Ukrainas ne vienmēr ir gatavi apmācīt un nodarbināt, jo darbinieks strādās īslaicīgi.

Hanna Bulaha pastāstīja: "Es esmu rakstījusi iesniegumus uzņēmumiem, kuri nodarbina inženierus, taču viens no mīnusiem ir valoda. Varbūt arī, tas, ka esmu sieviete un drīzumā braukšu atpakaļ uz Ukrainu.

Neviens negrib ņemt darbā, tā arī paskaidro – jūs rīt aizbrauksiet, bet mēs jūs apmācījām."

Šo faktu apstiprināja arī NVA Liepājas filiāles vadītāja Baumane. Taču tas nenozīmē, ka ukraiņi Liepājas uzņēmumos nestrādā.

"Viens saka, es pēc mēneša braukšu atpakaļ, vēl kāds pēc diviem. Strādāt vienkāršāku darbu – par apkopēju, sētnieku vai trauku mazgātāju. Nu, labi, strādā mēnesi vai divus. To izmantoja sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi. Bet ražošanas uzņēmumi kļuva piesardzīgi, jo viņi daudz iegulda apmācībā. Ar tik plašu vērienu vairs nebija gatavi ņemt, vienīgi metinātājus ņem vienalga, jo to akūti trūkst," klāstīja Baumane.

Ēdināšanas iestādēs cilvēki no Ukrainas strādājot joprojām, arī pavāri, kuru Latvijā trūkst. Piemērotas vakances sadarbībā ar uzņēmējiem tiek rastas gan vietējiem cilvēkiem, gan ukraiņiem.

Baumane stāstīja: "Ja runājam par ražošanas uzņēmumiem, tad pēdējais labais piemērs ir SIA "VIA-S Modular Houses" iniciatīva. Viņi aicināja ar mums kopā izveidot ekskursiju, lai mēs izvēlamies cilvēkus, kuri grib strādāt, nevis vienkārši aiziet ekskursijā. Tur bija arī mūsu (NVA reģistrētie) cilvēki, jo mēs tieši ukraiņiem ekskursijas nerīkojam. Tā uzņēmums novembra sākumā paņēma darbā arī vairākus ukraiņus."

Liepājas pusē novembrī ir mazāks bezdarbnieku skaits nekā pagājušā gadā. Arī Kurzemē kopumā ir zemāks bezdarba līmenis. 2020. gada martā pandēmijas sākumā bezdarba līmenis Kurzemē sasniedza 7,4%, bet 2022. gadā tas samazinājies līdz 5,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti