Dienas ziņas

Pasniedz stipendijas sievietēm zinātnē

Dienas ziņas

Neretā algas pielikums nevis 200, bet 0,20 eiro

Liela interese par uzņēmējdarbības attīstības projektiem laukos

Liepājas pusē liela interese par ES finansējumu uzņēmējdarbības projektiem laukos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc divu gadu pārtraukuma novadu pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji var rakstīt projektu pieteikumus, lai iegūtu Eiropas fondu līdzfinansējumu “Leader” programmā savu ieceru īstenošanai. Interese par uzņēmējdarbības attīstīšanu laukos Liepājas pusē visos astoņos novados ir necerēti liela. Tas skaidrojams ar augsto atbalsta apjomu – 70-80% apmērā no summas. Trešdien, 18.maijā, bija pēdējā projektu pieņemšanas diena.

Cits aiz cita trešdienas rītā Liepājas rajona partnerības birojā ierodās novadu uzņēmēji ar saviem izlolotajiem projektu pieteikumiem, lai pretendētu uz Eiropas Lauksaimniecības fonda “Leader” programmas līdzfinansējumu. Pieejamais finansējums – vairāk nekā 668 tūkstoši eiro – paredzēts jaunu uzņēmumu izveidei vai esošo attīstībai nelauksaimnieciskās darbības jomās, kā arī vietējās produkcijas realizācijai un jaunas pievienotās vērtības radīšanai.

Interese par uzņēmējdarbības attīstību visos astoņos Liepājas puses novados ir necerēti liela. “Tūrisma projektu ir daudz, arī mājražotāju projekti. Gaidām projektus un zinām, ka vairāki būs par mēbeļu ražošanu, mēbeļu atjaunošanu,” stāsta biedrības „Liepājas rajona partnerība” izpilddirektore Inita Ate.

Maksimālais finansējums, uz ko var pretendēt, iegādājoties pamatlīdzekļus – 50 tūkstoši eiro, bet būvniecībai līdz pat 100 tūkstošiem eiro. Atbalsta apjoms ir līdz 70% no projekta summas. Savukārt, ja vienā projektā kooperējas vairāki uzņēmēji, tad atbalstītas tiek 80% no izmaksām.

Kā atzīst aptaujātie uzņēmēji, tieši tas pamudinājis rakstīt projektus, lai īstenotu kādu no iecerēm. “Mums ir ieplānota konferenču zāles būvniecība un kempingu mājiņas. Līdz ar to kopīgais finansējums, ko mums varētu atbalstīt, ir aptuveni 55 tūkstoši eiro,” stāsta uzņēmēja Zane Guste no Grobiņas novada.

“Mēs neesam par lielām summām, stipri zem 10 tūkstošiem eiro. Negribam sevi apgrūtināt ar lielām izmaksām līdzfinansējumam, jo tas bizness Latvijā ir stipri nestabils,” saka mājražotāja Evija Kopštāle no Durbes novada.

Iesniegto projektu izvērtēšana notiks vairākās kārtās. Finansējuma saņēmēji būs zināmi aptuveni pēc četriem mēnešiem, kad arī varēs sākt ķerties klāt pie ieceru īstenošanas. Pirmie taustāmie rezultāti tiek solīti jau nākamvasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti