Ārpus Rīgas

Grobiņas pilskalnā studenti atrok seno laiku liecības

Ārpus Rīgas

Guntis Zilberts par ekspedīciju jauna Daugavas ūdenstūrisma maršruta izveidei

Liepājā aug maksa par atkritumu glabāšanu

Liepājas pusē atkritumu poligona tarifi pieaugs gandrīz par 10%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 1. septembra par atkritumu izvešanu būs jāmaksā dārgāk - ar izmaiņām jārēķinās „Liepājas RAS” pakalpojumu izmantotājiem. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir apstiprinājusi jaunos atkritumu noglabāšanas tarifus, līdz ar to atkritumu poligona izmantošanas izmaksas Liepājas reģionā pieaugs gandrīz par 10%.

Poligoniem bija jāiesniedz jauns tarifu aprēķins. „Liepājas RAS” tas nebija aiztikts trīs gadus, kaut arī mainījās tehnoloģijas un notikušas citas izmaiņas, skaidro „Liepājas RAS” valdes loceklis Normunds Niedols:

„Cena poligonā pieaugs līdz 49,25 eiro par tonnu, šobrīd ir 40,22 eiro. Kāpums ir jūtams. Tie būs aptuveni 9,4 % – 9,8 %. Ja tagad iedzīvotāji, piemēram, maksā divus vai trīs eiro, tad būs par 20 vai 30 centiem dārgāk nekā pašlaik.”

Lai arī sākumā šķiet, ka tie ir tikai centi, nākotnē ir jārēķinās, ka atkritumu izvešana lētāka nepaliks, tas saistīts ar dabas resursu nodokļa palielināšanu, saka Niedols:

„Šī tendence būs arī turpmāk. No jaunā gada mainīsies dabas resursu nodoklis no 35 eiro par tonnu līdz 43 eiro par tonnu, atkal būs paaugstinājums, kas atsauksies uz iedzīvotāju maciņiem. 2020. gadā tie jau būs 50 eiro par tonnu.

Eiropas Komisija ir noteikusi normas, kas paredz, ka noglabāt varēs tikai 10% no atkritumiem. Prasības pret apkārtējo vidu pieaug, neko nevar darīt - kādam būs par to jāmaksā.''

Zinot, ka, palielinot dabas resursu nodokli, nešķiroto sadzīves atkritumu izvešana nākotnē kļūs tikai dārgāka, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi iedzīvotājus aicina domāt par to, kāds iepakojums tiek nopirkts veikalā un cik daudz tiek šķirots.

„Mums visiem jāsāk vairāk uzmanību pievērst tam atkritumu daudzumam, ko noglabājam. Vai nu vairāk šķirot, vai neiegādāties preces ar lielu atkritumu saturu, lai mazinātos atkritumu skaits,'' norāda „Vides pakalpojumu grupas” izpilddirektore Ramona Pitena.

Uzņēmums „Vides pakalpojumu grupa” Liepājā strādā salīdzinoši nesen, taču, nodrošinot pakalpojumus daudziem centra iedzīvotajiem, nākas secināt, ka sašķiroto atkritumu kvalitāte ir atšķirīga.

''Liepājnieki ir aktīvi šķirotāji, kaut arī atšķiras daudzdzīvokļu mājās un privātajā sektorā. Daudzdzīvokļu mājās jārēķinās ar kaimiņu godaprātu. Cilvēki cenšas un šķiro arvien vairāk, iedzīvotāji reaģē zibenīgi uz izmaiņām, un šķirošanas pieprasījums pieaug,” saka Pitena.

„Liepājas RAS” poligona pakalpojumus izmanto liels Kurzemes iedzīvotāju skaits, tāpēc izmaiņas skars ne tikai liepājniekus, bet arī daudzus apkārtnes novadu pakalpojuma saņēmējus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti