Dienas ziņas

Strazdē top 100 metrus garš grīdceliņš

Dienas ziņas

Lādezerā atbalsta mācības no sešu gadu vecuma

Liepājas ostas uzņēmumi neizpratnē par nodokļu reformu

Liepājas ostas uzņēmumiem aizvien neskaidrības par nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kaut arī nodokļu reformas ieviestās izmaiņas ir spēkā jau vairāk nekā divus mēnešus, joprojām par to ir daudz jautājumu. Tāds ir Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) kapitālsabiedrību secinājums pēc tikšanās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem. Turklāt SEZ uzņēmumi bažījas, ka mazināsies viņu konkurētspēja.

Nodokļu reforma Latvijā stājās spēkā 2018.gada 1.janvārī, ieviešot plašus likumu grozījumus. Liela daļa ekonomistu norāda – tā nākusi par labu mazo algu saņēmējiem. Tomēr šobrīd viennozīmīgi nevarot vērtēt, vai arī uzņēmējiem no tās būs vērā ņemami ieguvumi. Piemēram, no Liepājas speciālās ekonomiskās zonas vairāk nekā 40 uzņēmumiem lielākā daļa norāda – pilnīgas skaidrības par izmaiņām viņiem vēl nav.

“Mūsu likumdošana ir uzrakstīta tā, ka var lasīt trīs reizes un mēģināt saprast, ko likumdevēji ir domājuši ar to. Protams, tas ietekmēs jebkuru privātdarbinieku gada beigās. Ja mūsu programmas nodrošinās gada beigās algu aprēķinu, tad nevajadzētu būt problēmām,” saka Liepājas SEZ SIA ''Ekers Stividors LP'' grāmatvede Dana Zuļģe.

''Būtu jāsaņem atbildes uz visiem neskaidriem jautājumiem, lai uzņēmēji var netērēt laiku un meklēt risinājumus starp rindiņām, bet darīt to, kas uzņēmējiem jādara – jāražo, jāpiesaista darba vietas, jādabū investīcijas,'' saka Liepājas SEZ pārvaldes vecākā ekonomiste Evita Pērkone.

Daļa SEZ uzņēmumu jau pirms reformas norādīja uz uzņēmumu ienākuma nodokļa izmaiņām, proti, ka visā Latvijā vairs netiks piemērots uzņēmumu ienākuma nodoklis peļņai, kas tiks novirzīta uzņēmuma attīstībai. Līdz šim līdzīga veida nodokļa atlaides bija tikai brīvostas uzņēmumiem, kas tos padarīja interesantus ārvalstu investoriem.

Finanšu ministrijā gan norāda, ka nodokļa atlaide peļņai joprojām tiks piemērota speciālajai ekonomiskajai zonai ierastajā 80% apmērā. “Šī nodokļu atlaide tiek saglabāta uz noteiktu peļņas sadales daļu. Uz to, kas aizplūst no uzņēmuma dividenžu sadales veidā. Mans ieteikums uzņēmumiem ir minimizēt tādas izmaksas, kas nav saistītas ar saimniecisko darbību. No mūsu puses ir pilnīgi vienalga, vai uzņēmuma īpašnieks par uzņēmuma līdzekļiem nopērk jahtu. Ja to naudu izņem no saimnieciskās darbības, tad tā ir nauda, uz kuru valsts var pretendēt ar uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanu,” skaidro Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

Tikmēr valdība aicina uzņēmumus ne tikai iepazīties ar likuma izmaiņām Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā, bet arī pašiem pieteikties dažādiem informatīviem semināriem.

''Nav pilnībā skaidrības, jo grāmatveži ļoti operatīvi iet uz semināriem, bet mūsu kā SEZ atbildība ir savest kopā ar cilvēkiem, kas ir piedalījušies reformu izstrādē,'' saka Liepājas SEZ pārvaldes vecākā ekonomiste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti