«Liepājas metalurgs» tikai daļēji ir gatavs pildīt izvirzītos valdības nosacījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas metālapstrādes uzņēmums "KVV Liepājas metalurgs" tikai daļēji ir gatavs pildīts valdības izvirzītos nosacījumus, informēja Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme.

"Ir izskatīts viņu ["KVV Liepājas metalurgs"] iesniegtais dokuments un tas pirmais ātrais secinājums ir tāds, ka viņi ir tikai daļēji gatavi izpildīt izvirzītos nosacījumus, respektīvi - viņi nesniedz pilnu garantiju par atliktajiem maksājumiem, un līdz ar to var teikt, ka vienošanās par maksājumu pārstrukturizāciju nav panākta," teica Dzelme.

Vienlaikus viņa norādīja, ka tas neizslēdz turpmākas sarunas par saistību izpildi. "Mums būs jāizskata iespēja izmantot līgumā paredzētās tiesības attiecībā uz maksājuma nodrošinājumu," piebilda Dzelme.

Valdība šodien vēl nepieņēma lēmumu saistībā ar AS "KVV Liepājas metalurgs" saistību neizpildi, bet par to varētu lemt nākamnedēļ.  

Arī Valsts Kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš skaidroja, ka šāda situācija ir izveidojusies, jo uzņēmums nespēja izvirzīt visas valdības izvirzītās prasības maksājuma atlikšanai.  

Ja uzņēmums izpildītu nosacījumus, valdība varētu lemt par saistību izpildes grafika izmaiņām, bet nekāda lēmuma šobrīd nav, norādīja Āboliņš.

Viņš uzsvēra, ka Valsts kase noteikti turpinās sarunas ar uzņēmumu, bet “paralēli jāizskata iespējas realizēt tās tiesības, ko paredz īgumi attiecībā, uz mūsu kā kreditora nodrošinājumu”.

Kaspars Āboliņš: Vel neizlemj par "Metalurga" saistībām
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Valsts ir nodrošinātais kreditors un var piedzīt parādu, realizējot bankas garantijas un citus nodrošinājumus.  

Uzņēmums decembra beigās nespēja pārskatīt valstij 2,7 miljonus eiro par 2014.gada rudenī iegādāto “Liepājas metalurga” ražotni un pieprasīja šī maksājuma atlikšanu. Lai tam piekristu valdība uzņēmumam par maksājuma izpildi prasīja sniegt pašu akcionāru un bankas finanšu garantijas.

“Viņi nebija gatavi atliktos maksājumus nodrošināt ar bankas garantiju, tādējādi kreditoriem būtiski pieaug riski,” sacīja Āboltiņš.  

Jau vēstīs, ka metalurgs pirmdienas vakarā, 18.janvārī, iesniedzis apliecinājuma dokumentus par valdības izvirzīto nosacījumu izpildi Valsts kasei.

Tāpat ziņots, ka valdība sēdē otrdien aiz slēgtām durvīm lems par Liepājas metālapstrādes uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" lūgumu koriģēt kredītsaistību nomaksas kalendāru, atliekot 2,7 miljonu eiro maksājumu, kas bija jāveic līdz pērnā gada nogalei.

Ministru kabinets par šo jautājumu sprieda jau pagājušajā nedēļā un nolēma, ka ar atsevišķiem nosacījumiem varētu apmierināt "KVV Liepājas metalurga" lūgumu.

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš uzsvēra, ka jebkādiem atliktajiem maksājumiem jābūt nodrošinātiem ar bankas garantiju. Tāpat "KVV Liepājas metalurga" biznesa plāns paredz ievērojamas investīcijas no uzņēmuma māteskompānijas, par kurām arī valsts vēlas pārliecināties.

"KVV Liepājas metalurga" atbilde, vai piekrīt valdības izvirzītajiem nosacījumiem, bija jādod līdz pirmdienai, 18.janvārim, savukārt bankas garantija un apliecinājumi par investīcijām jāiesniedz līdz janvāra beigām. Patlaban tiek aprēķināta soda nauda par kavēto maksājumu - 0,1% dienā.

Tāpat vēstīts, ka "KVV Liepājas metalurgs" lūdzis valdību koriģēt kredītsaistību nomaksas kalendāru un precizēt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atlaižu shēmu, kas ļautu nodrošināt uzņēmuma darbībai optimālu elektroenerģijas cenas līmeni. Tostarp uzņēmums lūdz uz diviem gadiem atlikt maksājumu 2,7 miljonu eiro apmērā. Savukārt tas, vai tiks lūgts atlikt arī 2016.gadā plānoto maksājumu, varētu būt zināms janvāra beigās vai februāra sākumā.

Ziņots arī, ka 2014.gada 2.oktobrī tika parakstīts līgums par "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas "KVV Group". KVV par "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi jāmaksā 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu la

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti