«Liepājas metalurgs» lūdz tiesisko aizsardzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

“Liepājas metalurga” vadība vērsusies tiesā ar lūgumu uzņēmumam piemērot tiesisko aizsardzību. Tas pasargātu no kreditoru prasībām atmaksāt parādus. Valdībā uzsver - no lielo kreditoru prasībām, kas saistītas ar uzņēmuma pārvaldību, tas neatbrīvo.

Par iesniegumu tiesā tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanai „Liepājas metalurgs” paziņoja šorīt. Ja tiesiskā aizsardzība tiks piemērota, kreditori, kam uzņēmums ir parādā, nevarēs pieprasīt uzņēmuma maksātnespēju un arī parādu atmaksu „Metalurgs” drīkstēs atlikt. Tas ir veids, kā pasargāt īslaicīgās finanšu grūtībās nonākušu uzņēmumu. Arī lielie „Metalurga” kreditori, tostarp valsts institūcijas, tiesisko aizsardzību uzskatīja kā vienu no risinājumiem, jo tas savukārt pasargātu arī viņus, ja maksātnespēju pieprasītu kāds, kas nav kreditoru klubā. To, ka lēmums bijis saskaņots, apstiprināja arī finanšu ministrs.

„Tas jau bija gaidāms, jo jebkurš no mazajiem kreditoriem jebkurā brīdī var bankrotu pieprasīt, tāpēc viņi paši nolēma sevi aizsargāt uz šādiem pieprasījumiem un mēģinās procesu pašu vadīt. Nu, skatīsim,” sacīja Andris Vilks („Vienotība”).

Tiesiskā aizsardzības procesa uzsākšana nozīmē, ka uzņēmumam, saskaņojot to ar lielākajiem kreditoriem, divu mēnešu laikā jāizstrādā tiesiskās aizsardzības plāns, kurā atrunāts, kā uzņēmums savu darbību stiprinās. Tiesiskā aizsardzība gan ierobežotu pašu kreditoru klubu, jo uzņēmuma vadības lēmumus ietekmēt nedrīkstētu. Taču valdībā apgalvo - kreditoru kluba līdz šim izvirzītās prasības uzņēmuma īpašniekiem un vadībai joprojām ir saistošas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (Reformu partija): „Manā izpratnē,

tās prasības, ko valdība un kreditori izvirzīja pagājušajā nedēļā, ko mēdz vienkāršoti dēvēt par ultimātu, nekādā veidā nemainās. Prasība ieguldīt naudu vai attiekties no akcijām jebkurā gadījumā paliek spēkā.”

Prasību izpildes termiņš noteikts 31. maijs. Valdība pagaidām nav devusi skaidru atbildi, kas notiek, ja šajā ziņā izmaiņu nav, un cik lieli akciju pārņemšanas gadījumā varētu būt valsts ieguldījumi. Taču skaidrs, ka „Metalurga” darbības nodrošināšanai bez tādiem neiztikt. Uzņēmuma zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bijuši 10,1 miljons latu, un ražošana ik pa laikam tiek pārtraukta, jo nav apgrozāmo līdzekļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti