«Liepājas metalurgam» jūlijā var rasties grūtības ar algu izmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja tuvākajā laikā netiks atjaunota ražošana, AS „Liepājas metalurgs” jūlijā var rasties grūtības ar algu izmaksu rūpnīcas darbiniekiem, sacīja „Liepājas metalurga” pārstāve Simona Laiveniece.

Ceturtdien uzņēmumā notikusi struktūrvienību vadītāju sanāksme, kurā informēts, ka, visticamāk, pasīvais jeb uzņēmuma uzturēšanas režīms tiks pagarināts līdz jūnija beigām.

„Iepriekš bija paredzēts, ka ražošanas process ir pārtraukts līdz 14.jūnijam, taču patlaban izskatās, ka tas tiks pagarināts. Pavēle par to gan tiks parakstīta tikai rīt. Ja uzņēmumā nav naudas, tad ražošanu nevar atsākt,” sacīja Laiveniece.

Viņa piebilda, ka struktūrvienību vadītāju sanāksmē arī informēts, ka jūnijā algas darbiniekiem tiks izmaksātas, taču tad, ja ražošana netiks atsākta, jūlijā ar algu izmaksu var rasties grūtības.

„Liepājas metalurga” arodbiedrības vadītājs Jānis Grava apliecināja, ka struktūrvienību vadītāju sanāksmē ir brīdināts par iespējamām grūtībām ar algu izmaksu.

„Arodbiedrības nostāja ir tāda, ka uzņēmuma maksātnespējas process nebūtu vēlams, tāpēc akcionāriem, esošajai valdei kopā ar kreditoru pieaicināto finanšu konsultantu „Prudentia Advisers” pēc iespējas ātrāk jāizstrādā tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāns, lai uzņēmums var atsākt darbu,” norādīja arodbiedrības vadītājs.

Grava piebilda, ka „Liepājas metalurga” akcionārs Sergejs Zaharjins iepriekš ir piedāvājis tikties ar uzņēmuma arodbiedrības pārstāvjiem, lai skaidrotu situāciju uzņēmumā. Pagaidām gan vēl nav noteikts, kad šī tikšanās varētu notikt.

„Galvenais jautājums ir, ko darīt cilvēkiem - strādniekiem, kuriem joprojām ir dīkstāve. Svarīgi, lai līdz 10.jūlijam tiktu atrasts kāds risinājums un cilvēki saņemtu vismaz kaut kādu naudu,” piebilda Grava.

Jau ziņots, ka „Liepājas metalurga” akcionārs Kirovs Lipmans nosūtījis iesniegumu metalurģijas uzņēmuma padomes priekšsēdētājam Zaharjinam ar lūgumu sasaukt „Liepājas metalurga” padomes sēdi ne vēlāk kā līdz 2013.gada 17.jūnijam.

Lipmans iesniegumā norāda, ka padomes sēdes sasaukšanu viņš rosina, jo ir nepieciešams lemt par visas pašreizējās „Liepājas metalurga” valdes nomaiņu svarīga iemesla dēļ - gan saistībā ar dramatiskajiem finanšu rādītājiem, kas radušies valdes darbības rezultātā, gan arī saistībā ar valdes akceptētajiem šaubīgajiem darījumiem, piemēram, neraugoties uz Valsts kases iebildumiem, ir veikts vairāku miljonu pārskaitījums nezināmam Lietuvas uzņēmumam par nezināmiem darījumiem, kā arī citu iemeslu dēļ.

„Liepājas metalurga” kreditoru klubs un tā pieaicinātais konsultants „Prudentia Advisers” turpinās darbu ar AS „Liepājas metalurgs” (LM) akcionāriem, lai panāktu vienošanos par situācijas stabilizāciju uzņēmumā, kā arī strādās pie citiem juridisku risinājumu meklējumiem, lai stabilizētu situāciju LM, 5.jūnijā paziņoja „Prudentia Advisers” valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka pirmais un reālākais variants ir, ka tiesiskās aizsardzības procesa laikā tiktu panākta vienošanās ar akcionāriem un viņi vai nu ieguldītu uzņēmumā savus līdzekļus, vai arī nodotu akcijas kreditoriem. Ja šis scenārijs neīstenojas, tad, visticamāk, kreditori savas intereses realizēs caur uzņēmuma maksātnespēju.

Gan kreditori, gan pieaicinātie industrijas eksperti atzīst, ka uzņēmums ir dzīvotspējīgs un var kļūt pelnošs, ja nebūtu esošo akcionāru pretdarbības un uzņēmumā būtu prasmīga vadība, teica Krastiņš.

Gan finanšu ministrs Andris Vilks (V), gan ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka akcionāri ir skaidri parādījuši savu nevēlēšanos atrisināt situāciju uzņēmumā un vēlas, lai to viņu vietā izdara kreditori un valsts.

Valsts uzņēmuma labā vairs neko nevar darīt, un bumba tagad ir akcionāru pusē, preses brīfingā apgalvoja Vilks. Akcionāriem beidzot jau šonedēļ būtu jādodas pie uzņēmuma darbiniekiem un jāskaidro, kāpēc viņi nevēlas glābt uzņēmumu, nevis jānoveļ visa atbildība uz valsti, uzskata finanšu ministrs.

Jau ziņots, ka līdz valdības noteiktā termiņa - 31.maija - beigām viens no uzņēmuma akcionāriem Kirovs Lipmans nav parakstījis valdības un kreditoru piedāvāto vienošanos, bet Iļja Segals un Sergejs Zaharjins ir atsūtījuši vienošanos ar būtiskiem labojumiem, kas tika nodoti izvērtēšanai juristiem.

Saskaņā ar kreditoru kluba izvirzītajām prasībām visiem trim „Liepājas metalurga” lielākajiem akcionāriem bija jāparaksta vienošanās par turpmāk veicamajām darbībām uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijai, tostarp attiecībā uz akciju pārdošanu, saistību restrukturizāciju, uzņēmuma vadības nomaiņu u.c.

Vienošanās paredzēja visu trīs lielāko akcionāru - Zaharjina, Segala un Lipmana - akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra puses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti