Panorāma

Vēlētāji var deklarēt dzīvesvietu līdz 5. martam

Panorāma

Dāvanas ukraiņu bērniem

"Liepājas metalurga" pastāvēšana izšķirsies šovasar

«Liepājas metalurga» pastāvēšana izšķirsies šovasar

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Maksātnespējīgā uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” ražotnei jauns investors jāatrod līdz jūnija vidum. Pretējā gadījumā ražotni nāksies likvidēt un pārdot pa daļām. Šādu izšķiršanos diktē dārgā ražošanas iekārtu uzturēšana. Lai gan par uzņēmuma pirkšanu interesējas vairāki iespējamie investori, jau tagad ir skaidrs – summa no rūpnīcas pārdošanas nesegs kreditoru prasījumus.

Maksātnespējīgā “KVV Liepājas metalurga” ražotnē klusums valda jau ilgu laiku. Tomēr kreditoru rēķini par uzņēmuma iekārtu uzturēšanu darba kārtībā aug. Līdz šim rūpnīcas uzturēšana izmaksājusi 1,4 miljonus eiro. Lauvas tiesu samaksājusi Privatizācijas aģentūras meitas kompānijas FELM. Taču līdz ražotnes pārdošanai summa būs teju dubultojusies.

“Ņemot vērā, kāds laiks ir ārā, mēs iziesim uz diviem miljoniem. Tad, līdz jūnijam vajadzēs vēl miljonu aptuveni klāt. Tas ir atkarīgs no tā, kādā stāvoklī mēs paturēsim šos aktīvus. Kad mēs saņemsim saistošos piedāvājumus, mēs redzēsim, vai ir nepieciešams tos aktīvus uzturēt tādā kvalitātē kā tagad, vai mēs mazinām to uzturēšanas standartu,” skaidro Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

“KVV Liepājas metalurga” maksātnespējas administrators Guntars Koris gan mierina – šīs izmaksas tiks atgūtas: “Es uzskatu, ka nodrošinātie kreditori var būt droši, jo pirmām kārtām, realizējot mantu, tiks apmaksāti tieši ar procesu saistītie izdevumi.”

Līdz šim kreditori iesnieguši prasījumus par 116 miljoniem eiro. Administrators atzinis prasījumus 91 miljona eiro apmērā, bet vēl vērtē prasījumus 21 miljona eiro apmērā.

Lai gan šobrīd piedāvājumi par investīcijām izsūtīti 20 interesentiem un daudzi no tiem ieradušies vērtēt ražotnes iegādi,

amatpersonas brīdina – visu kreditoru summu pārdošanas gadījumā diezin vai izdosies atgūt. “Ja jūs prasāt, vai atgūsim visu ieguldījumu, es šādas garantijas nevaru dot. Tomēr pēc marta vidus es varēšu tuvāk atbildēt. Viena lieta ir atbraukt un apskatīties, tomēr jāsaņem piedāvājumus. Es pārāk lielas cerības neliktu, ka tas izdosies. Mana prioritāte ir šobrīd atjaunot uzņēmuma darbību,” saka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Cik liela varētu būt nauda, ko izdosies atgūt jau otro reizi pārdodot ražotni, neņemas prognozēt ne administrators, ne Privatizācijas aģentūra, ne ekonomikas ministrs. Vienlaikus amatpersonas norāda – vēl aizvien metalurģijas nozare nav atkopusies no krīzes.

Ja uzņēmumu kā vienotu veselumu neizdosies pārdot līdz 16.jūnijam, tas tiks pārdots pa daļām, kas būtībā nozīmē ražotnes likvidēšanu. 

Ziņots, 2016.gada septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu. "KVV Liepājas metalurga" ražotnē maksātnespējas pasludināšanas dienā 16.septembrī bija nodarbināti 147 darbinieki.

"KVV Liepājas metalurgs" īpašnieks, Ukrainas kompānijas "KVV Group" līdzīpašnieks Jevgēņijs Kazmins vērsies Starptautiskajā investīciju strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) ar prasību pret Latvijas valsti.

“KVV Group” par 107 miljoniem eiro nopirka “Liepājas metalurga” ražotni 2014.gada rudenī pēc uzņēmuma pirmās maksātnespējas veiktās mantas izpārdošanas. Pirkuma līgums paredzēja samaksu pa daļām. Taču 2015.gada nogalē arī KVV radās grūtības ar naudas plūsmu un tas nevarēja veikt tālākos maksājumus par ražotnes pirkšanu. “KVV Liepājas metalurga” īpašumus plānots sākt izpārdot tuvāko mēnešu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti