Panorāma

Akūtu vizīti pieteiks ģimenes ārsts

Panorāma

Policistu atlaidīs no darba par naida runu

"Liepājas metalurga" pārdošanu neviens nevērtēs

«Liepājas metalurga» pārdošanu neviens nevērtēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vēl pagājušajā gadā politiķi solīja skrupulozi izvērtēt “Liepājas metalurga” pārdošanas procesu, bet pēc kārtējās neveiksmes, kad uzņēmums pārtraucis ražošanu un gatavojas darbinieku masveida atlaišanai, izrādījies, ka solītā vērtējuma nav bijis un tas arī netiks darīts.

Lēmums par “KVV Liepājas metalurga” darbības apturēšanu valsts ekonomikai ir sāpīgs, taču ne tik postošs kā 2013. gadā, kad pirmo reizi tika apturēta uzņēmuma darbība. Ziedu laikos 2012.gadā uzņēmuma pienesums iekšzemes kopproduktā veidoja aptuveni vienu procentu, taču pēc pērn atsāktās ražošanas tas bija tikai 0,1 procents. Pieaugums metālapstrādes nozarē nav plānots arī šogad, tādēļ valsts lielus zaudējumus necietīs, uzskata Ekonomikas ministrija.

Citādi varētu būt Liepājas pašvaldībai. Tās tiešos zaudējumus veido nekustamā īpašuma nodokļa neiekasētie  ieņēmumi. Par pērno gadu uzņēmums jau ir parādā 62 000 eiro. Savukārt šogad par ēkām un zemi jāmaksā 300 000 eiro. Līdz ar to kopējā parāda summa varētu sasniegt 360 tūkstošus eiro.

Kaut arī drīzumā plānots atlaist vismaz 300 strādājošo, Liepāja tam ir gatava, jo šim gadam sociālo pabalstu izmaksai budžetā paredzēts papildus vairāk nekā miljons eiro.  

“Pašvaldība malā nestāvēs, mēs darīsim visu iespējamo, lai ļautu tiem cilvēkiem pārkvalificēties, jo 200 līdz 250 vakantas darba vietas ir Liepājā,” saka Liepājas mērs Uldis Sesks.

Pērn, kad “KVV Liepājas metalurga” darbība sāka buksēt pēc spožā pārdošanas darījuma, toreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola solīja izvērtēt procesu, kā tas noticis.   

Toreiz viņa pauda, ka, ja šobrīd pārdošanas process notiek neveiksmīgi, “tad ir nopietni jāpārvērtē, vai maksātnespējas process ir bijis pareizi organizēts, vai īstie investori izvēlēti, vai līguma nosacījumi aizsargā valsts intereses”.  

Šis solījums gan netika izpildīts, jo atklājies, ka tas jādara Finanšu ministrijai un Valsts kasei. Tā secināja, ka administratora Haralda Velmera darbībā pārkāpumu nebija. Tagad gan paši KVV pārstāvji saka, ka saņēmuši solījumus, kas aizvien nav izpildīti.

“Šajā gadījumā ir grūti paņemt atpakaļ gājienu. [..] Kas attiecas uz pārdošanu, uzņēmums pats variākkārt ir vērsis uzmanību, ka pārdošanas process nebija godprātīgs, ka bija kaut kādas svarīgas amatpersonas, kas kaut ko ir solījušas. Tas, iespējams, ir īstais brīdis, lai viņi liktu savas kārtis galdā, jo bez vispārējiem apgalvojumiem konkrēti uzvārdi nav minēti,” sacīja Reizniece-Ozola.

Vērtēt uzņēmuma pārdošanu KVV grupai šobrīd nav ieinteresēts arī pašreizējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

“Es vairāk koncentrējos uz to, ko darīt ar uzņēmumu. Rīt mums būs valdības sēde, kurā izšķirsies lēmums par tālāko rīcību. [..] Iepriekšējās rīcības izvērtējums nav darba kārtībā,” Latvijas Televīzijai atzina Ašeradens.

Savu vainu pie esošās situācijas neredz arī “Liepājas metalurga” maksātnespējas administrators Haralds Velmers – viņš aizvien uzsver, ka KVV piedāvājums bija vislabākais, jo īpaši pēc kreditoriem, tostarp valstij sniegtajiem nodrošinājumiem.

Viņš pēc darījuma saņēma vairāk nekā vienu miljonu eiro un uzskata, ka savu darbu izdarīja “profesionāli ātri un efektīvi, līdz ar to es uzskatu, ka summa ir nopelnīta”.

Taču “KVV Group” sniegtās banku garantijas valsts kopā ar pārējiem kreditoriem jau ir izlietojusi, saņemot uzņēmuma kavētos maksājumus par ražotnes iegādi. Tagad vienīgais nodrošinājums ir pati ražotne, tādēļ svarīgi, lai šo aktīvu vērtība turpmāk nesamazinātos.

Jau ziņots, ka ilgu laiku smagās finanšu problēmās nonākušais uzņēmums "KVV Liepājas metalurgs" iepriekš lūdza Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Lai to vērtētu, uzņēmumam pieprasīts restrukturizācijas plāns, kas iesniegts marta sākumā.

Pēc "Vienotību" pārstāvošo ministru lūguma pagājušajā nedēļā valdība uz nedēļu atlika "KVV Liepājas metalurgs" akcionāru sagatavotā uzņēmuma restrukturizācijas plāna izskatīšanu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) atkārtoti pauda viedokli, ka pašreizējais plāns vairāk atgādina "akcionāru vēlmju sarakstu, mazāk liecinot par to, ka uzņēmums ir gatavs arī ilgtermiņā nopietni strādāt".

Uzņēmuma akcionāri iepriekš bija izteikušies, ka gadījumā, ja valdība 15. martā nepieņems "konstruktīvu lēmumu", "KVV Liepājas metalurga" darbība varētu tikt apturēta. 

Ukrainas investori piektdien, 18.martā, paziņoja par pieņemto lēmumu par AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas konservāciju. Uzņēmuma saimnieciskā darbībā attiecībā uz produkcijas izgatavošanu ir apturēta uz nenoteiktu laiku, iepriekš atzina Talanovs.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti