Dienas ziņas

VID darbiniekiem paaugstinās algas

Dienas ziņas

Deputāti skolēnu vecāku viedokli neuzklausa

Atsāk skatīt AS "KVV Liepājas metalurgs" maksātnespējas lietu

«Liepājas metalurga» maksātnespējas lietā lēmums būs piektdien

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz noteiktajam termiņam – šā gada 31. augustam - uzņēmums “KVV Liepājas metalurgs” tiesā nebija iesniedzis savu tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānu, un Liepājas tiesa ceturtdien, 15.septembrī, atsāka izskatīt tā maksātnespējas lietu. Tiesa lēmumu pasludinās piektdien, 16. septembrī.  

Prasību atzīt uzņēmumu par maksātnespējīgu uztur divi kreditori – apsardzes firma “G4S” un līzinga kompānija “TGD līzings”, kurām “Metalurgs” ir parādā vairākus tūkstošus eiro.

Ceturtdien uz tiesas sēdi nebija ieradies neviens uzņēmuma “ KVV Liepājas metalurgs” vadības pārstāvis, taču viņu intereses pārstāvēja divi juristi, kuri pauda, ka abu kreditoru prasība atzīt “Metalurga” maksātnespēju ir nepamatota, un aicināja tiesu to noraidīt.

No kreditoru pārstāvju tiesā iesniegtajiem materiāliem izriet, ka apsardzes firmai “G4S” “Metalurgs” nav samaksājis vairāk nekā 113 000 eiro, savukārt līzinga kompānijai “TGD līzings” palicis parādā 144 000 eiro.

AS “KVV Liepājas metalurgs” pārstāvošais jurists Uldis Antoņēvičs savukārt sacīja, ka “par līzingu veikts pilns norēķins, prece ir atgriezta atpakaļ, nav parādsaistību”.

“Savukārt par “G4S” - pārāk liels līgumsods aprēķināts, kas neatbilst likumam, un “G4S” sniegusi nekvalitatīvus pakalpojumus,” sacīja jurists, norādot, ka šobrīd nav pamata prasīt “Metalurga” maksātnespēju.

“Metalurgs” vaino “G4S Latvija”, ka viņu apsardzes laikā pazudusi viena metāllūžņu krava, savukārt “G4S Latvija” savu vainu noliedz.

“Vēl vakar ar vadību bija sarunas par iespēju izlīgt, samaksāt, bet nekā. Domāju, tiesai vajadzētu atzīt maksātnespēju,” sacīja firmu “G4S” pārstāvošais jurists Ivo Krievs.

Šobrīd uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” lielākais parāds ir Latvijas valstij - 65 miljonu eiro apmērā. Rūpnīca ir iekonservēta, un to dežūras režīmā uztur 152 darbinieki.

Kādas anonīms AS “ KVV Liepājas metalurgs” strādnieks telefonintervijā stāstīja, ka “principā šo situāciju visi sapratām un nojautām”. “Neviens īpaši pārsteigts nav, un tādā dziļā izmisumā neviens kritis arī nav. Algas, protams, netiek savlaicīgi izmaksātas. Tās mēs saņemam ar laika nobīdi,” atklāja strādnieks.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesā pieteikta metalurģijas uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" maksātnespēja. Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsusies AS "G4S Latvia". Liepājas tiesa 30.jūnijā bija pieņēmusi lēmumu ierosināt metalurģijas uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" TAP lietu. Līdz nolēmuma pieņemšanai TAP lietā tiesa bija apturējusi tiesvedību uzņēmuma maksātnespējas lietā.

 

Šā gada 17. un 24.maija Ministru kabineta sēdēs tika izskatīts Privatizācijas aģentūras (PA) un "FeLM" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju sagatavotais ziņojums par aktuālo situāciju saistībā ar "KVV Liepājas metalurga" parādu restrukturizāciju. Valdība pieņēma zināšanai, ka "KVV Grupas" piedāvātie saistību restrukturizācijas nosacījumi nav pieņemami un jāstrādā pie citiem risinājumiem uzņēmuma darbības atjaunošanai. "KVV Grupas" izteiktie priekšlikumi paredz būtisku valsts līdzdalību uzņēmuma darbībā bez uzņēmuma vadības kontroles nodošanas, kā arī nodokļu atlaides un citus pasākumus, kas var tikt vērtēti kā neatļauts valsts atbalsts.

Tāpat valdība tika informēta, ka "KVV Group" nespēs nodrošināt pašas izstrādātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" konservācijas plāna izpildi, jo tas prasītu papildu ieguldījumus, kurus "KVV Grupa" nav gatava veikt. "KVV Group" arī norādījusi, ka pašreizējās tirgus konjunktūras apstākļos ražošanas atsākšana nav pamatota.

Patlaban papildu riskus "KVV Liepājas metalurga" darbībai rada arī nenodrošināto kreditoru prasījumi un iespējamā maksātnespējas ierosināšana, norāda PA. Valsts puses pārstāvji uzskata, ka "KVV Liepājas metalurga" īpašniekiem nekavējoties jāiesniedz risinājums, kas ļautu novērst šobrīd konstatējamās uzņēmuma maksātnespējas pazīmes.

22.martā valdība nolēma atļaut PA dibināt sabiedrību, kurai Valsts kase cedēs valsts prasījumu pret "KVV Liepājas metalurgu". Cesijas līgums paredz, ka tiek cedēts valsts pamatsummas prasījums pret "KVV Liepājas metalurgu" ar visiem nodrošinājumiem un blakus prasījumiem. Šāds risinājums tika atbalstīts, pamatojoties uz konsultanta SIA "Deloitte Latvia" ieteikumu.

Cesijas līgums paredz, ka "FeLM" pakāpeniski nodrošinās valsts līdzekļu atgūšanu, restrukturizējot valsts prasījumu, kā arī izvērtējot nepieciešamību restrukturizēt uzņēmuma pamatdarbību kopumā.

Savulaik valsts "KVV Liepājas metalurgam" (toreiz "Liepājas metalurgs") izsniedza garantiju 70 miljonu latu (aptuveni 100 miljonu eiro) apmērā, taču patlaban uzņēmuma parāds valstij ir 65 miljoni eiro, turklāt "KVV Liepājas metalurgs" nav veicis kārtējo maksājumu valstij. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti