Panorāma

Pilsonība nepilsoņu bērniem

Panorāma

Aspazijas dzeja Maskavā

LM maksātnespēja apdraud skābeļa ražotāja nākotni

«Liepājas metalurga» maksātnespēja apdraud skābekļa ražotāja nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Maksātnespējīgā “KVV Liepājas metalurga” kreditoriem jāgatavojas, ka visu naudu no uzņēmuma atgūt neizdosies. Tāpat nav zināms, vai uzņēmumu izdosies pārdot kā vienotu veselumu, to nesadalot. Skaidrība šajos jautājumos tiek solīta pavasarī. Tikmēr problēmas “Liepājas metalurgā” būt vai nebūt jautājuma priekšā nostādījušas citu uzņēmumu – skābekļa ražotāju "Elme Messer", kas vēl nesen pabeidza savu jauno ražotni Liepājā.

Šobrīd kreditori no maksātnespējīgā KVV “Liepājas metalurga” prasa atgūt 116 miljonus eiro. Lauvas tiesa – vairāk nekā 76 miljoni eiro - pienāktos Privatizācijas aģentūras meitas uzņēmumam FELM, kas pārvalda valsts prasījuma tiesības uzņēmumā. Vēl divi miljoni nav samaksāti nodokļos. Šobrīd sākta ražotnes vērtēšana, lai vēlāk to pārdotu izsolē. Interesi ražotni sāk izrādīt arī potenciālie pircēji.

“KVV Liepājas metalurgs” maksātnespējas administrators Guntars Koris saka, ka interese ir no Krievijas, Austrijas, Rumānijas, Vācijas un Anglijas. "Visi gaida vērtējumus. Investoriem interesē izmaksas, kādas reāli būs, kad rūpnīca būs jāstrādā," viņš teica.

Administrators gan uzsver, ka nozares krīzes dēļ ražotni, visticamāk, nāksies pārdot krietni lētāk un kreditoriem jau tagad jārēķinās, ka visu naudu atgūt nebūs iespējams.

Šobrīd dārgi maksā arī dīkstāve – sistēmu uzturēšana darba kārtībā, apsardze un apkure ik mēnesi maksā no 250 līdz 300 tūkstošiem eiro. Arī kreditori, kuri ir ieinteresēti ražotni pārdot kā vienotu kompleksu, ilgi tās segt nevar.

Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs pastāstīja, ka jautājums par investoriem izšķirsies pusgada laikā. '"Šobrīd iekšējais nospraustais termiņš ir pusgads. Tajā mēs mēģinām saprast, vai ir investori, kuri ir gatavi ieguldīt un atsākt ražošanu, Ja investoru nebūs un uzturēšana mums turpinās izmaksāt lielus līdzekļus, varbūt būs jātirgo pa daļām," situāciju raksturoja Loginovs.

Tikmēr "Liepājas metalurga" grūtības skārušas arī citus uzņēmumus. Viens no tiem skābekļa ražotājs “Elme Messer”, kas pirms vairākiem gadiem uzbūvējis ražotni, tai piesaistot teju trīs miljonu Eiropas Savienības finansējumu. Latvijas investīciju attīstības aģentūra (LIAA) līdz šim uzņēmumam ir pārskaitījusi vairāk nekā divus miljonus eiro. Savukārt atlikušais maksājums – vairāk nekā 700 tūkstoši - šobrīd ir aizturēts.

LIAA direktors Andris Ozols saskata nelielas pretimnākšanas iespējas.

"Ļoti labi, ka uzņēmums nav krāpies, bet valsts atbalsta nevis iekārtu iegādi, bet gan nopērk ekonomisko aktivitāti. Latvijas valstī, kur uzņēmums maksā nodokļus un nodarbina cilvēkus. Šobrīd šis nenotiek," teica Ozols. "Mēs varam nākt pretī vienā sadaļā – nesniegt prasību par izmaksātā finansējuma atgriešanu tiesā, ja šādu atliktu rīcību ļaus Ekonomikas un Finanšu ministrijas."

Paša "Elme Messer" pārstāvji situāciju uzņēmumā komentēt atteicās, tomēr norādīja, ka neizmaksātā finansējuma dēļ tā ir ļoti smaga. Tikmēr LIAA vadītājs stāsta, ka daļēji pie vainas ir arī pats uzņēmums, kas sākotnējā projekta pieteikumā norādīja, ka rūpnīcai būs vairāki klienti. Vēlāk pieteikums labots, norādot vienu ekskluzīvo klientu - “Liepājas metalurgu”. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) gan sola uzņēmumam palīdzēt.

"Viennozīmīgi mēs meklēsim risinājumu, jo ir pilnīgi skaidrs, ka tā ir ārēji radusies problēma.. ir uzstādījis iekārtas, laikā ir bijis gatavs ražot produkciju. Tā kā mums jāskata visi iespējamie veidi, kā palīdzēt uzņēmumam, lai viņš tādēļ nezaudētu," paskaidroja Ašeradens.

Tiesa, kāda varētu būt palīdzība, ministrs neatklāj, vien izsakot cerību, ka, līdzko izdosies atrast "Liepājas metalurga" investoru, ražošanu varēs uzsākt arī "Elme Messer". Šobrīd nospraustais plāns paredz, ka investors jāsameklē līdz martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti