«Liepājas metalurga» arodbiedrība: Darbinieki nezina, vai viņiem rīt būs darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Liepājas metalurgā” arodbiedrība nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam, Ministru prezidentam un Saeimas priekšsēdētājai, kurā pauž savas bažas par uzņēmuma darbinieku situāciju - visā šajā ir aizmirsti A/S „Liepājas metalurga” darbinieki, bet viņi vēlas zināt tikai vienu - vai būs darbs rīt, parīt un tuvākajā nākotnē, teikts vēstulē.

Arodbiedrības pilnvarotie pārstāvji vēlas tikties ar valsts augstākajām amatpersonām, lai skaidrotu savu viedokli un uzzinātu valdības plānus par atbalstu uzņēmumam.

Vēstulē teikts, ka katru ziņu par uzņēmumu rūpnīcas darbinieki uztver ļoti personīgi, jo zaudēt darbu un palikt bez iztikas līdzekļiem ir drūma perspektīva. „No amatpersonu un atbildīgo ministru puses publiski izskanējušās ziņas uzņēmumā strādājošie uzņem sāpīgi, jo rodas iespaids, ka valdībai nerūp viens no lielākajiem valsts ražojošajiem uzņēmumiem un tiek meklēts iegansts, lai problēmas risināšanā nebūtu jāiesaistās,” norāda arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava.

Vienlaikus arodbiedrības pārstāvji pauž sašutumu, ka viņiem nav bijusi iespēja iepazīties ar pārbaudes par uzņēmuma pašreizējo finansiālo un saimniecisko situāciju rezultātiem. Lai lemtu par iespējamo atbalstu „Liepājas metalurgam”, valdība vēlējās uzzināt šo informāciju un pārbaude tika veikta, bet ziņojums vēlāk iesniegts valdībai lēmuma pieņemšanai. „Diemžēl arodbiedrībai nav bijusi iespēja iepazīties ar šo materiālu, jo „Liepājas metalurga” vadība saka, ka viņu rīcībā nav šī ziņojuma,” saka Grava.

Kā ziņots, „Liepājas metalurgs” pašlaik strādā pie izmaksu samazināšanas plāna. Plānots par 8-10% samazināt darbinieku skaitu. Štatu samazināšana skars arī administrācijas darbiniekus, ne tikai cehu strādniekus. Katras uzņēmuma struktūrvienības vadītājam jāiesniedz savi priekšlikumi par darbinieku skaita samazināšanu.

„Liepājas metalurgs” līdz 15.aprīlim apturējis pamatražošanu. Atsākot ražošanu, uzņēmums aprīlī plāno strādāt ar 30% jaudu.

Otrdien izplatītā paziņojumā „Liepājas metalurgs” izteica cerību, ka Ministru kabinets atradīs iespēju atbalstīt īslaicīgās grūtībās nonākušo uzņēmumu, tā 2300 darbiniekus rūpnīcā un ap 15 000 strādājošo kopā saistītajos uzņēmumos. Šo cilvēku darbs uzņēmumam ļauj nodrošināt gada apgrozījumu 430 miljoni eiro (301 miljons latu), eksporta apjomu 98% apmērā un 2012.gadā nodokļos samaksātos 9,4 miljonus latu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar audita ziņojumu uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, kā arī tam ir būtiskas likviditātes problēmas. Auditora „Ernst&Young” veiktā jutīguma analīze paredz naudas līdzekļu trūkumu „Liepājas metalurgā” 2013.gada beigās aptuveni 96,1 miljona latu apmērā atkarībā no dažādu apstākļu īstenošanās.

„Liepājas metalurgam” aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai „UniCredit S.p.A” 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ņemot vērā, ka finanšu grūtībās nonākušais uzņēmums aprīlī nespēs veikt kārtējo valsts galvotā kredīta maksājumu, to uzņēmuma vietā veiks Valsts kase.

„Liepājas metalurga” lielākais akcionārs ir Sergejs Zaharjins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti