«Liepājas metalurga» akcionāriem jāpārdod uzņēmuma akcijas vai jāiegulda līdzekļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdz 31.maijam AS „Liepājas metalurgs” akcionāriem ir vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi.

Kā otrdien pēc Ministru kabineta sēdes teica uzņēmuma kreditoru kluba konsultanta „Prudentia” pārstāvis Kārlis Krastiņš, uzņēmuma akcionāriem kreditoru klubam ir vai nu par vienu latu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai katram jāiegulda „Liepājas metalurgā” pa 10 miljoniem latu, un viņi varēs palikt uzņēmumā. Gadījumā, ja „Liepājas metalurga" akcionāri turpinās vilcināties, tad kompānijas maksātnespēja, visticamāk, būs nenovēršama.

Jau iepriekš lielākie „Liepājas metalurga” lielākie kreditori izvirzīja piecus nosacījumus kompānijas glābšanai. Taču no šiem nosacījumiem izpildīts viens - samaksāti valsts galvotā kredīta procenti. Sekoja nākamais piedāvājums - pārdot kreditoriem kompānijas akcijas par latu. Taču arī šis priekšlikums visu akcionāru atbalstu neguva.

Tagad abi iepriekšējie piedāvājumi apvienoti vienā, stāsta premjers Valdis Dombrovskis (V). „Tas faktiski ļauj risināt to problēmu, kas veidojās starp akcionāriem, ka vieni akcionāri nav gatavi ieguldīt, otri stāsta, ka esot gatavi ieguldīt. Vieni saka, ka gatavi atdot savas akcijas, otri saka, ka nav gatavi atdot savas akcijas. Visu laiku veidojas kaut kādas pretrunas starp akcionāriem,” situāciju skaidro Dombrovskis.

Ja esošie akcionāri izšķirsies nepārdot savas akcijas, bet ieguldīt kompānijā, tad viņiem būs jāiegulda par dažiem miljoniem latu lielāka summa nekā sākotnēji domāts. Tas saistīts ar LM finansiālās situācijas pasliktināšanos. Lielākie kreditori jau esot gatavi ieguldīt apgrozāmajos līdzekļos un restrukturizēt apmēram pusi parādsaistību, tās pārvēršot akcijās.

„Tātad kopā ar kreditoriem mēs redzam, ka uzņēmums var būt rentabls divu trīs gadu laikā,” saka Krastiņš. „Mums liekas, ka tās ir vairāk subjektīvas problēmas, slikts menedžments, kāpēc uzņēmums līdz šim nav varējis strādāt ar peļņu.”

Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi no esošajām "Liepājas metalurga" parādsaistībām, tādā veidā kļūstot par uzņēmuma akcionāriem. Ja akcionāri izpildīs prasības, viņi varēs piedalīties uzņēmuma problēmu risināšanā. Arī valdība ir viens no kreditoru kluba dalībniekiem un konsultantu piedāvātais scenārijs šodien guvis valdībā atbalstu.

„Ir scenārijs, kurā esošās metalurga saistības tiktu restrukturizētas, daļēji kapitalizētas, otrs – kreditoru klubs izskata varbūtību ieguldīt jaunus līdzekļus uzņēmumā noteiktā apmērā, uz noteiktiem nosacījumiem, bet kā priekšnoteikums tam ir izvirzīti darbi, kas ir jāveic esošajiem trim galvenajiem akcionāriem,” saka Krēsliņš.

Jau vairāk nekā pirms mēneša „Liepājas metalurgam” tika izvirzītas konkrētas prasības, taču no piecām akcionāri izpildīja tika vienu – nosedza valsts galvotā kredīta procentmaksājumu. Ar pārējo prasību izpildi akcionāri vilcinās.

„Šodien valdība no „Prudentia” puses tika informēta, ka ir jānosprauž skaidrs termiņš, prasības ir jāizpilda, jo pretējā gadījumā būs zaudētas, cerības atjaunot uzņēmumā ražošanu,” saka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un piebilst: „Diemžēl izskatās, ka maksātnespējas scenārijs nebūs novēršams. Valdība to uzskata par sliktāko iespējamo scenāriju, kas ir ļoti nevēlams.”

Viens no uzņēmuma akcionāriem Sergejs Zaharjins šodien telefonintervijā Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka kontroli pār uzņēmumu neesot zaudējis. Taču viņš nespēja atbildēt, vai spēs izpildīt kreditoru prasības.

Savukārt cits akcionārs Kirovs Lipmans apgalvo, ka valdības lēmums ir bijis pareizs, taču, to vajadzēja pieņemt vismaz pirms pusgada. Lipmans klāsta, ka atradis uzņēmumam investoru. „Protams, ja viņš iet kā partneris, kā citādāk var būt? Tas, ko izdarīja valdība ir pareizi. Tiem cilvēkiem [Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam] jau sen bija jāatdod savas akcijas. Tāpēc, ka viņi parādīja savu nespēju vadīt šo uzņēmumu,” saka Lipmans.

Ziņots, ka „Liepājas metalurga” finanšu problēmas aizsākās vēl martā, aprīlī. Valdība jau sākotnēji noraidīja valsts gatavību investēt uzņēmumā, cenšoties to izvilkt no krīzes. Šobrīd Lipmans apgalvo, ka ir atradis investoru – kādu pazīstamu Krievijas uzņēmēju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti