Dienas ziņas

Policijas reidi svētkos

Dienas ziņas

Zviedrijas ministre atvainojas

Ko jaunais gads sola Liepājas uzņēmējiem?

Liepājas mazajiem uzņēmējiem šogad būs pieejams pašvaldības atbalsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad Latvijā stājas spēkā nodokļu reforma, un komersantiem svarīgs notikums ir tikko atceltais nodoklis reinvestētajai peļņai, kas potenciāli palīdzētu firmām nodrošināt ātrāku un efektīvāku attīstību. Par to, kā atvieglot uzņēmumu darbu, domā arī Liepājā – šajā gadā pilsētā būs pieejams līdzfinansējums mazo un vidējo komersantu atbalstam.        

Jaunais, 2018. gads uzņēmējiem prognozējams kā divējāds – no vienas puses, progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis un minimālā alga vairākiem maziem uzņēmējiem var izrādīties pārāk liels slogs, no otras, piemēram uzņēmuma ienākumu nodokļa likme reinvestētaji peļņai samazināta no 15 procentiem līdz nullei, kas nozīmē – komersanti tiek aicināti ieguldīt nopelnīto naudu tālākā attīstībā. Tas gan vairāk varētu ietekmēt komersantus ar augstāku apgrozījumu, piemēram vienu no lielākajiem investējošajiem uzņēmumiem Liepājā – kokvilnas izstrādājumu ražotāju “iCotton”.

“Mēs nākamgad palaižam jaunu ražotni, un mums tur vajadzēs ļoti daudz darbinieku, gan tehniskos, gan vienkāršos strādniekus. Plānots simt cilvēkiem. Liepājā atrast – tas jau ir problemātiski,” atzina SIA ''iCotton'' ekonomiste Agnese Ozola.

 Tam piekrīt arī Liepājas Biznesa inkubatora vadītājs Atis Egliņš-Eglītis, kurš norāda, ka šo problēmu varētu risināt dažādos veidos – samazināt esošo bezdarbu, nodarbināt invalīdus vai pielietot visreālāko scenāriju un pieaicināt darbiniekus no ārvalstīm.

Tomēr, neskatoties uz bažām par darbinieku trūkumu, Egliņš-Eglītis uzskata, ka kopumā šis gads uzņēmējdarbības vidē solās būt pozitīvs.

“Tas ir saistīts ar Eiropas Savienības struktūrfondu ienākšanu.  Tāpat arī uzņēmējdarbības atbalstam ir pieejami vairāki finanšu instrumenti. Šis arī ir ļoti piemērots laiks, lai pievērstos uzņēmējdarbībai,” sprieda Egliņš-Eglītis.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Biznesa inkubators ne tikai Liepājā, bet arī citās filiālēs plāno piedāvāt dažādus mehānismus mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam, tajā skaitā arī līdzfinansējumu veidā.

Līdzīga palīdzība šogad sagaidāma arī no Liepājas pašvaldības puses – mazo un vidējo komersantu projektiem būs pieejams 100 000 eiro liels fonds.

Tam lielākoties varēs pieteikties tūrisma un radošo industriju pārstāvji. Šobrīd pilsētā pēc Uzņēmumu reģistra datiem darbojas 6 567 uzņēmumi.

“Tā ir tāda dāvināta nauda, ar kuru standarta biznesa modelī šis uzņēmums neizdotos, bet toties, ja palīdzam kaut ko iegādāties vai uztaisīt, tas dod papildu stimulu šo projektu attīstīt,” skaidroja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks investīciju jautājumos Ģirts Kronbergs.

Plānots, ka pieteikties projektam varēs pavasara sākumā. Pērn Liepājā līdzīgam līdzfinansējumam tika pieteikti 32 projekti, no kuriem atbalstīt bija iespējams tikai 15 - par kopējo summu aptuveni 65 000 eiro.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti