Liepājas lidostā regulārie lidojumi vēl nenotiek, taču attīstās privātie un biznesa lidojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas lidostā aviokompānija „airBaltic” šogad regulāros lidojumus varētu arī neatsākt. Kaut arī regulārie lidojumi nenotiek, tas lidostas darbību nav apstādinājis. Lidostā pagājušā gadā noticis rekordliels lidojumu skaits, kas pārsniedzis četrus tūkstošus. Lidojuši gan Pilotu akadēmijas studenti, gan notikuši privātie un biznesa lidojumi. Šovasar Liepājas lidostā plānots arī aviācijas šovs.

Liepājas lidostā regulārie lidojumi vēl nenotiek, taču attīstās privātie un biznesa lidojumi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Liepājas lidostā pasažieru terminālī ir pilnīgs klusums un pustumsa. Regulārie lidojumi nenotiek jau aptuveni pusotru gadu, vēl pērn maijā bija iecere atsākt lidojumus, taču ne tad, ne arī pašlaik tas vēl nav iespējams.

Kaut arī pagājušā gadā „airBaltic” pārvadāto pasažieru skaits pieauga par 21%, darbā tika pieņemti 550 cilvēki un pieauguma tendence turpināsies arī šogad, 2019. gada lidojumu līmenis vēl nav sasniegts. Tas varētu notikt tikai 2023. gadā, to Latvijas Radio apstiprina arī aviokompānijas „airBaltic” pārstāvis Didzis Rudmanis.

„Ja mēs skatāmies uz nākamo vasaru, plānotais lidojuma grafiks ir publicēts un biļetes jau ir pieejamas. Diemžēl tas neparedz lidojumu atsākšanu no Rīgas uz Liepāju. Lidojumu atsākšana būtu atkarīga joprojām no pasažieru pieprasījuma un epidemioloģiskās situācijas valstī, ja mēs domājam, kā tas attiecas uz Liepājas maršrutu. Ievērojama pasažieru daļa lidoja uz Liepāju no citām valstīm caur Rīgu, bet tā kā šobrīd arī no Rīgas pasažieru skaits ir ievērojami zemāks, tas tieši atsaucas uz pieprasījumu pēc lidojumiem uz Liepāju,” skaidro Didzis Rudmanis.

Šķietamais klusums gan nenozīmē, ka lidosta ir apstājusies. Tā tas nav, un jebkurā gadījumā lidosta būtu gatava ātri reaģēt un nodrošināt regulāros lidojumus, uzsver SIA “Aviasabiedrība  “Liepāja”” vadītājs Agris Sprūde.

„2021. gads diemžēl ir jau otrais pandēmijas gads. Tāpat kā visai sabiedrībai [mums] tas ir ļoti ir apnicis, ļoti nogurdinoši un biznesu ietekmējoši. Pandēmija ietekmējusi ceļošanas iespējas, un aviācija ir viena no nozarēm, kas cietusi visvairāk,” norāda Sprūde.

Neraugoties uz pandēmijas sekām, pašlaik Liepājas lidostā tiek apkalpoti citi lidojumi, un statistika ir ar plusa zīmi, turklāt prasības lidostām ir tik augstas, ka nav iespējams atslābināties.

„Ja paskatāmies uz pagājušo gadu, pasažieru pārvadājumu no Liepājas savienojamība nebija, tajā pašā laikā attīstās citi aviācijas veidi. Cilvēki, kam ir tādas iespējas, attīsta privāto un biznesa aviāciju. Varam vērot, ka pagājušā gadā no Liepājas lidostas, neskatoties uz pandēmiju, ir palielinājusies biznesa un čartera aviācija,” turpina Agris Sprūde.

Viņš min arī reālus skaitļus.

„Ja mēs saskaitām kopā lidojumus, kas ir veikti pagājuša gadā Liepājas lidostā, tad tas ir vairāk nekā jebkad. Man nav statistikas par padomju laikiem, kad te bija militāra zona. 4200 lidojumi ir apkalpoti,” atklāj Sprūde.

Liepājas lidostas pakalpojumus turpina izmantot arī Pilotu akadēmija, kas tika izveidota pirms trīs gadiem, un arī tai nācās piedzīvot pandēmijas vilni. Nācies pielāgoties attālinātām mācībām, kādu laiku nevarēja notikt arī klātienes lidojumi, bet šoziem lidojumus ietekmējuši mainīgie laika apstākļi. Neraugoties uz izaicinājumiem un faktu, ka problēmas aviācijā mazināja interesi par pilotu profesiju, tagad secināts, ka profesiju izvēlas jau mērķtiecīgāk un kandidāti ir sagatavotāki.

„2021. gada nogalē savas profesionālās gaitas „airBaltic” uzsākuši 24 Pilotu akadēmijas studenti. 2022. gada sākumā vēl 18, un līdzīgs skaits būs šajā gada nogalē,” stāsta „airBaltic Training” Pilotu akadēmijas izpilddirektors Kristaps Lapsa.

Viņš domā, ka pēc pandēmijas pilotu profesija kļūst tikai pieprasītāka. Pieprasījums būs arī pēc lidmašīnu tehniķiem, kas tiek sagatavoti sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu. Tendences var vērot aviokompāniju tirgū jau tagad, jo vasarā mazināsies ierobežojumi. Kad sākās pandēmija, daudzas pilotu skolas Eiropā mācības pārtrauca. Šajā situācijā Liepājā apmācību beigušie piloti būs ļoti pieprasīti.

„Daļa aizgāja pensijā, citi piloti sāka nodarboties ar savu biznesu, un darbaspēka skaits aviācijas industrijā ir nokrities. Ja atgriezīsies lidojumi 2019. gada līmenī, tad būs ļoti liels darbaspēka iztrūkums, vēl lielāks nekā pirms tam,” prognozē Kristaps Lapsa.

Pavasarī Liepājas lidostā atkal aktīvāk varēs novērot Pilotu akadēmijas studentu lidojumus. Šogad lidostā plānots kāds jaunums – ja pērn uzstādīts izpletņlēcēju rekords, tad šī gada 7. un 8. augustā plānota vērienīga aviācijas šova norise.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti