Dienas ziņas

Sarūk līdzekļi OCTA garantiju fondā

Dienas ziņas

Ventspilnieks atsakās uzkopt pašvaldības teritoriju

Liepājnieki iebilst pret fabrikas celtniecību

Liepājas Karostas iedzīvotāji iebilst pret fabrikas būvniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Liepājas speciālā ekonomiskā zona “izspiež” liepājniekus no mājām” - šādu viedokli atklātā vēstulē sabiedrībai pauž nesen izveidotā Karostas iniciatīvas grupa, kurā apvienojušies iedzīvotāji nespēj samierināties ar blakus dzīvojamām mājām un skolai uzsāktās fabrikas būvniecību. Liepājas SEZ pārvalde skaidro, ka tā nekādi nepasliktinās iedzīvotāju dzīves apstākļus.

1997. gada sākumā izveidotā Liepājas speciālā ekonomiskā zona (SEZ) aizņem 65% Liepājas pilsētas teritorijas.

Konkrēti Karostā speciālā ekonomiskā zona apsaimnieko vairāk nekā 1760 hektārus – bijušo militārās apbūves teritoriju, kur laika gaitā nojauktas vairākas pamestas cara laika un padomju gados celtas ēkas un izbūvēts ielu tīkls ar ūdens, kanalizācijas un elektrības pieslēgumiem, lai šī vide piesaistītu potenciālos investorus kā uzņēmējdarbībai piemērota teritorija.

Uzņēmums “Jensen Metal” ir pirmais, kas šeit sācis ražotnes būvniecību. “Tur strādās vairāk nekā 140 cilvēki, vidējā alga 1200 eiro bruto. Tie, protams, būs arī ieņēmumi pilsētas budžetā un līdzekļi, ko tālāk varēs izmantot pilsētai vajadzīgām lietām,” stāsta Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis.

Karostnieki pauž sašutumu, ka SEZ nav ņēmusi vērā, ka blakus atrodas skola un vairākas dzīvojamās mājas. “Vai rūpnīcai izveidots pētījums par ietekmi uz vidi? Man atbildēja, ka tas nav jāveic. Tātad nav jāsaskaņo ar iedzīvotājiem, ka te būvē, iznīcina zaļo zonu,” bilst Karostas iniciatīvas grupas pārstāve Sanita Stepena.

Liepājas SEZ pārvalde skaidro, ka dzīvojamā kvartāla un skolas tuvums industriālajai teritorijai ņemts vērā un šeit notikšot tikai vieglā rūpniecība – tātad nekāda trokšņa, smakas un izmešu ārpus rūpnīcas teritorijas. “Vienīgais, kā sajutīs ražošanu, ir, ka būs vairāk cilvēku šajā rajonā. Pozitīvi, jo tas dod iespēju attīstīties kādai kafejnīcai, kādas tur tagad nav,” saka Hmieļevskis.

Iedzīvotāji pauž bažas arī par vēsturisko objektu, piemēram, manēžas drupu saglabāšanu, jo tās atrodas industriālā parka teritorijā, kur nākotnē paredzēta rūpniecības attīstība. Liepājas SEZ paustajiem solījumiem ēkas saglabāt, iedzīvotāji, šķiet, īsti netic. “Var rēķināties, ka pēc gadiem 10 tūristiem šīs teritorijas būs absolūti neinteresantas,” norādīja Stepena.

Lai izrunātu visus ar Karostas industriālo parku saistītos neskaidros jautājumus, iedzīvotāji un SEZ pārstāvji vienojušies 15. augustā tikties sapulcē, uz kuru aicināts ikviens interesents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti