Panorāma

Latvija grib iestāties "Scandiatransplant"

Panorāma

B. Džonsons: labāk nomirt nekā atlikt "Brexit

Valdība atliek lemšanu par budžeta prioritātēm

Liepājas cietuma būvniecība kļūst par klupšanas akmeni valdībai budžeta sarunās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība nesaskaņu dēļ lemšanu par 2020. gada valsts budžeta prioritātēm pārceļ uz nākamo nedēļu. Strīdus ābols ir Liepājas cietuma celtniecības termiņi – sākt būvniecību jau nākamgad vai atlikt uz aiznākamo gadu. Tieslietu ministrs, kurš pieprasīja nedēļas pārtraukumu, neizslēdza variantu, ka diskusijas varētu sākt no sākuma.

ĪSUMĀ:

  • Valdība šodien plānoja spriest par 2020. gada budžeta un Liepājas cietuma būvniecību.
  • Taču nespēja vienoties par termiņu cietuma būvniecības sākšanai.
  • Turklāt Bordāns vēlas rīkot jaunu konkursu par cietuma būvniecību.
  • Bordāns: JKP ir daudz piekāpusies budžeta jautājumos un tagad piedāvā jaunas korekcijas.
  • Budžeta sarunas valdībā atliktas uz nākamo nedēļu.

Atliek lemšanu

Liepājas cietuma būvniecība kļūst par klupšanas akmeni valdībai budžeta sarunās
00:00 / 03:41
Lejuplādēt

Piektdien, 6. septembrī, valdības ārkārtas sēdes darba kārtībā divi jautājumi – Tieslietu ministrijas ziņojums par Liepājas cietuma būvniecību un Finanšu ministrijas ziņojums par papildu pieejamajiem līdzekļiem nākamajam gadam. Vispirms nolēma izskatīt slēgtās daļas jautājumu par cietumu. Valdības pārstāvji un atbildīgie, kā arī klāt esošie drošības iestāžu pārstāvji aiz slēgtām durvīm sprieda apmēram pusstundu.

Premjers Krišjānis Kariņš
00:00 / 01:20
Lejuplādēt

Tad premjers Krišjānis Kariņš no “Jaunās Vienotības” aicināja sākt izskatīt jautājumu par budžeta prioritātēm. Tomēr tieslietu ministrs Jānis Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas lūdza atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, atsaucoties uz valdības sadarbības līgumu.

Bordāns prasību pamatoja šādi: „Tikai un vienīgi pamatojoties uz sadarbības partneru vienprātības principu var izlemt jautājumus, kas skar valsts budžetu un budžeta tiesības,” sacīja Bordāns.

Kariņš lūdza Bordānam skaidrot šīs prasības iemeslus: „Man vienkārši jautājums: kāpēc mēs tagad atliekam? Mēs esam gandrīz… mēs faktiski esam runājuši vairākas nedēļas. Mēs esam tieši, tieši pie tāda kompromisa, kas būtu pieņemams.”

„Kariņa kungs, mēs esam vienojušies sadarbības līgumā. Lūdzam respektēt mūsu tiesības,” sacīja Bordāns.

Koalīcijas partneri atlikt jautājumu piekrita. Vienlaikus Kariņš aicināja doties izrunāties neformāli, piemēram, pusdienās, lai pārējie partneri saprastu situāciju: „Protams, mūsu mērķis ir vienoties, nevis nevienoties. Es ierosinu slēgt šo sapulci, doties visiem kopā paēst pusdienas. Varbūt, kā saka, pie kopīgas kotletes pēkšņi radīsies arī vienotība. Paldies visiem!”

Pēc valdības sēdes Kariņš skaidroja, ka, raugoties uz budžeta iespējām, jaunā Liepājas cietuma būvniecību piekristu sākt 2022. gadā, nevis jau nākamgad. „Tas vienīgais un pēdējais klupšanas akmens, kas šodien ir parādījies, ir cietuma būvniecība. Faktiski izskatās, kurā gadā šādu cietumu vispār varētu būvēt,” sacīja premjers.

Viņš solīja turpināt strādāt ar visiem koalīcijas partneriem, lai atrastu kopsaucēju.

Plāno jaunu iepirkumu

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija (JKP)), norādot uz aizdomām par būvnieku karteli, ko pašlaik izmeklē Konkurences padome un KNAB,

sacīja, ka jārīko jauns iepirkuma konkurss par cietuma būvniecību.

Ministrs ir atsaucis ieceri slēgt līgumu ar būvnieku "Abora". Viņam gan neesot informācijas, ka ''Abora'' būtu iesaistīts iespējamajā būvnieku kartelī.

Vienlaikus Bordāns skaidroja, ka šogad noslēdzās iepriekšējās valdības laikā izsludinātais konkurss par cietuma būvniecību, taču kopš aprīļa tika nepamatoti atlikts jautājums par līguma slēgšanu. Cerībā īstenot šo ieceri JKP esot piekāpusies vairākās pozīcijās: “Gājām uz kompromisiem tur, kur mūsu ieskatā nebūtu nepieciešams.”

Budžeta sarunās JKP piektdien piedāvāja jaunas korekcijas atbilstoši savām prioritātēm.

Līdz ar to JKP iebildumi varētu nozīmēt budžeta sarunu sākšanu no sākuma.

KONTEKSTS:

Sākotnēji bija iecerēts, ka jau 2017. gadā zaļajā pļavā Alsungas ielā vajadzēja slieties jaunajam Liepājas cietumam. Plašajā ēku kompleksā vieta būtu 1200 ieslodzītajiem. Rezultātā slēgtu trīs citas ieslodzījumu vietas – Brasas, Jelgavas un veco Liepājas cietumu. Taču process pamatīgi iestrēga.

Jaunā Liepājas cietuma būvniecības pirmajā iepirkumā 2017. gadā pieteikumus iesniedza divas Latvijas kompānijas - "Re&Re" un "UPB". Taču būvnieku iesniegtie piedāvājumi jaunā Liepājas cietuma celtniecībai pārsniedza tobrīd projektam pieejamo finansējumu, attiecīgo iepirkumu nolēma pārtraukt, tā vietā sludinot jaunu.

Vēlāk tika izsludināts jauns Liepājas cietuma būvniecības iepirkums, kurā uzvarēja "Abora" ar līgumcenu 113,6 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti