Liepājas biznesa inkubatorā pusgada laikā prezentētas 95 biznesa idejas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pandēmijas ierobežojumi neļauj klātienē tikties biznesa inkubatoru uzņēmumiem, kas ir ļoti būtisks atbalsts jaunajiem uzņēmējiem, taču darbs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inkubatoros Latvijā iespēju robežās turpinās attālināti un šajā laikā pieauguši gan pārdošanas, gan eksporta apjomi. Jau martā Liepājas biznesa inkubatora posms noslēgsies četriem uzņēmumiem, savukārt citi jau kļuvuši par jaunpienācējiem un tikai tagad sāk izmantot inkubatora sniegtās iespējas mārketinga un citu aktivitāšu atbalstam. Pēdējā pusgada laikā savas biznesa idejas prezentējuši gandrīz simt pirmsinkubācijas programmas absolventi.

Liepājas biznesa inkubatorā pusgada laikā prezentētas 95 biznesa idejas
00:00 / 04:45
Lejuplādēt

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras paspārnē esošā Liepājas biznesa inkubatora vadītājs Gints Reķēns atklāj, ka šis pandēmijas laiks nav viegls, jo šobrīd klātienē tikties nav iespējams, uzsverot, ka tieši klātienes tikšanās ir ļoti būtiskas. Taču darbs turpinās, un martā gaidāma četru uzņēmumu inkubācijas procesa noslēgums.

Izdodas attīstīt eksportu

„Martā izstājas no inkubācijas programmas pirmie komersanti, kas tika uzņemti 2017. gadā. Atbalsts ir četriem gadiem, un ir pirmie inkubācijas absolventi, kuri aktīvi izmantojuši inkubatora atbalstu un līdz ar to absolvē mūsu programmu,” stāsta Reķēns un min vairākus pozitīvus piemērus, uzņēmumus, kuriem izdevies ielauzties eksporta tirgos un stabili turpināt savu darbību. Pandēmijas laiks daudzus uzņēmējus mudinājis spītīgi strādāt vēl vairāk. Katram uzņēmumam bijuši savi izaicinājumi, problēmas un līdz ar to arī rezultāti.

„Inkubators ir palīdzējis visiem šiem komersantiem dažādos veidos. Zīmīgi, ka SIA „AirBoard” pēdējā gadā ir sācis aktīvi un veiksmīgi darboties uzņēmējdarbības lauciņā un nesen pārdevuši savu pirmo lielo dronu Austrālijas klientam, tā uzsākot eksportu.

„Nordeplast” (ražo plāksterus) bija savādāk, jo uzreiz sāka eksportēt, savukārt „Ovi Watch” ir izveidojuši plašu sortimentu, ja sākumā tie bija koka rokas pulksteņi, tad tagad ir lielāks piedāvājums, ar ko iet iekšā eksporta tirgos,” uzskaita Liepājas biznesa inkubatora vadītājs.

Biznesa idejas pamatā – personīgās veselības problēmas

Darbs turpinās, un šobrīd Liepājas biznesa inkubatorā uzņemti jauni dalībnieki. Viņu vidū Veronika Lieljukse un viņas izveidotais zīmols „Almavera”, kas nodarbojas ar dabīgu ādas kopšanas līdzekļu ražošanu. Tas ir arī stāsts par Marokas un Korsikas augiem ar augstu E vitamīna klātbūtni, kuru eļļu izmanto kosmētiskiem nolūkiem un serumam. Biznesa idejas pamatā ir pašas stāsts, kad nācās saskarties ar ādas problēmām. Tā atrasta unikāla formula tās risināšanai.

„Man tas stāsts ir skaudrs savā ziņā, jo caur savām ādas problēmām meklēju iespējas, kas man varētu palīdzēt, jo man vairs īsti nepalīdzēja nekas. Atmetot visu nost, ko es līdz tam darīju, es atļāvu ādai sevi dziedināt. Mani ļoti interesē daba un augu pasaule. Sapratu, ka, iedodot dažas lietas, āda pati sāk sevi dziedināt, pašatjaunoties un atgūst savu harmoniju,” saka Veronika un uzsver, ka viņai ir būtiska produkta izcelsme, lai augu eļļas būtu tīras un dabiskas.

„Lai viss ietu uz priekšu un viss notiktu ātrāk, iestājos inkubatorā, man noticēja. Tas iedod spēku, un es to varu. Mani tas ļoti interesē, tāpēc tas bija nākamais solis biznesa izaugsmei. Caur inkubatoru saņemu atbalstu, kā veidot biznesu. Man tas ir pirmais uzņēmums, kaut arī esmu strādājusi. Saņemu konsultācijas, plānoju dažādus atbalstu mehānismus grāmatvedībai un dažādiem iepirkumiem utt.,” par nepieciešamību iestāties inkubatorā stāsta jaunā uzņēmēja.

Lietotne palīdz sazināties ar veterinārārstiem

Savukārt lietotni jeb aplikāciju veterinārārstu un dzīvnieku saimnieku saziņai izveidojis liepājnieks Egils Šusts, arī viņš izmanto inkubatora sniegto atbalstu. Uzņēmuma „HEROVet” pamatā ir ļoti personisks stāsts par savu suni ar alerģijas problēmām, atklāj Egils, tā radusies arī ideja šādai lietotni:

„Ideja par mobilo aplikāciju, kas sniedz iespēju dzīvnieku saimniekiem sazināties ar savu vai citu veterinārārstu jebkurā diennakts laikā caur videozvanu. Attīstīsim menedžmentu sistēmu arī veterinārārstiem, lai viņiem būtu parocīgām izmantot aplikāciju. Tā ir ieraudzīta problēma, jo ir jādara savs ikdienas darbs un tad paralēli vēl ir „HEROVet”''.

Mobilajā lietotnē reģistrējušies vairāk nekā 500 lietotāju un 18 veterinārārsti, piecu mēnešu laikā notikušas 54 konsultācijas.

„Iestāšanās inkubatorā bija būtiska, lai saņemtu līdzfinansējumu grantos ar 50% intensitāti, ko viņi piedāvā, tas mums palīdzēs attīstīt produktu un veikt mārketinga aktivitātes sociālos tīklos,'' Šusts stāsta par inkubatora iespējām un priekšrocībām.

Savukārt pirmsinkubācijas programmā skaits pietuvojies simtam – 95 biznesu ideju autori sešu mēnešu laikā absolvējuši Liepājas biznesa inkubatoru, kas izveidots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras paspārnē. Dzīvotspējīgās idejas tiek attīstītas, savukārt tās, kuru dzīvotspēju nav izdevies pierādīt, paliek neīstenotas, lieki neinvestējot šādā biznesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti