Stāsti

Eksakto priekšmetu konferencē apspriež starpdisciplināru pieeju

Stāsti

Iedzīvotāji nobažījušies par nesaskaņotas pagaidu būves izveidi Lielajos kapos

Liepājas biznesa inkubatorā īsteno un atbalsta oriģinālas biznesa idejas

Liepājas biznesa inkubatorā iedvesmo ražot stikla termosu un griķu maizi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Griķu maizes cepšana, universāla stikla termosa pudele un citas biznesa idejas šobrīd piedzīvo savu īstenošanos Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Liepājas biznesa inkubatorā. Uzsākot darbu Liepājā, izdevies iedvesmot un atbalstīt ne vienu vien biznesa ieceri, spriež inkubatora vadītājs. Darbs turpināsies, īpašu uzmanību pievēršot arī novadiem ārpus Liepājas pilsētas.

SIA "Rodlen" ir pavisam jauns uzņēmums, kura saknes meklējams Liepājas Valsts tehnikumā, stāsta viens no uzņēmuma pārstāvjiem Leonīds Dišlovojs. Ar savu biznesa ideju tehnikuma audzēkņi nonākuši līdz Liepājas biznesa inkubatoram.

"Tā ir universāla stikla termosa pudele, izstrādāta no izturīga stikla, kas neplīst no temperatūras svārstībām. Tur var uztaisīt tēju vai ko citu bez biezumiem. No augšpuses ir noskrūvējams filtrs," stāsta Dišlovojs.

Stikla termosam ir arī speciāls mīksts apvalks, kurā to var ielikt, stāsta uzņēmuma pārstāvis. Kādas ir jauno cilvēku vīzijas par šī produkta ražošanu Liepājā, atklāj Dišlovojs:

"Mēs esam sūtījuši daudz e-pastu uz rūpnīcām, lai parādītu savus rasējumus un ideju. Daļēji ražojam to Liepājā, bet stikla kolbas ārzemēs. Mēs gribam šo sadaļu arī pārnest uz Liepāju, lai šis produkts būtu 100% ražots Latvijā."

Savukārt pavārs Kirils Jonovs uz Liepājas biznesa inkubatoru devās, lai Liepājā izveidotu eko kafejnīcu, taču, izpētot tirgu, sapratis, ka jāsadarbojas ar jau esošo veselīgas ēdināšanas kafejnīcu "Ideju bode", kur pašlaik viņš cep bezglutēna maizi un pat kūkas no griķu miltiem.

"Mēs tur operējam ļoti dažādi ar produktiem. Galvenais, lai nav olu, milti un piena produkti. Maize ir no griķiem, rīsiem un zirņiem.

Pēdējais atklājums ir iespēja cept kūkas no griķu miltiem. Ja kāds man būtu pirms pieciem gadiem teicis, ka es taisīšu kūku no griķiem miltiem ar šokolādi, es tam neticētu," atzina Jonovs.

LIAA Liepājas biznesa inkubatora vadītājs Atis Egliņš-Eglītis ir apņēmības pilns, sakot, ka dažus jaunos uzņēmējus ir izdevies pacelt spārnos un iedvesmot.

"Arī Kirilam bija nolaidušās rokas, bet, nomotivējot viņu, Kirils ir atgriezies pie savas idejas. Mums ir izdevies pat atrast privātus investorus mazām biznesa idejām, tautās aizgājuši pirmie pakalpojumu līgumi un tiek jau īstenoti. Programma ir jauna, bet jo tālāk, jo labāk.”

Rudenī Liepājas biznesa inkubators īpašu uzmanību pievērsīs biznesa idejām lauku novados, lai motivētu šos cilvēkus.

"Atbalstu var saņemt, piemēram, lauksaimniecības produktu pārstrāde. Reizēm lauku cilvēki saka, ko tad es, man jau tik vienkārša ideja, bet tieši vienkāršībā ir spēks. Tieši šīs klasiskās nozares ir visilgtspējīgākās, ieskaitot lauksaimniecību," uzskata Egliņš-Eglītis.

Liepājas biznesa inkubatorā pašlaik ir 17 uzņēmumi un 15 pirms inkubācijas periodā. Atbalstu var saņemt dažādos veidos, piedaloties apmācībās, izmantojot telpas un citus resursus, kā arī saņemt finansiālu atbalstu. Galvenās darbības nišas ir sociālā uzņēmējdarbība un radošās industrijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti