Liepājas Biznesa centrs par spīti energocenu krīzei un inflācijai turpina attīstību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Neraugoties uz energoresursu cenu kāpumu un citām šī brīža grūtībām, Liepājas Biznesa centrs turpina attīstīties. Šogad izdevies papildināt telpas par 8300 kvadrātmetriem. Liepājas Biznesa centrs tika izveidots bijušā gaļas kombināta vietā un regulāri paplašina darbību, piedāvājot telpas ražotnēm. Tieši energoresursu cenu kāpums un nestabilā situācija pasaulē ir izaicinājums nomniekiem, ražotnēm, kas strādā Liepājas Biznesa centra teritorijā. 

Liepājas Biznesa centrs par spīti energocenu krīzei un inflācijai turpina attīstību
00:00 / 04:35
Lejuplādēt

Liepājas Biznesa centru var uzskatīt par vienu no celmlaužiem Latvijā, kas sāka veidot biznesa parkus, piedāvājot ražošanas telpas citiem uzņēmumiem, turklāt nepārtraukti paplašinot iespējas jaunu ražotņu veidošanai. Tā bija sākotnējā platforma arī Skandināvijas uzņēmumiem Liepājā, kuri tagad tās uzcēluši jau paši, piemēram, Karostā, kā arī bijušā ''Metalurga'' teritorijā. Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) SIA "Pumak Liepāja" Liepājas biznesa parka apsaimniekotājs Livars Vangovskis uzsvēra, ka šis ir viens no gadiem, kad atkal bijusi iespēja attīstīties, ar Eiropas Savienības atbalstu izdevies nodot ekspluatācijā divas jaunas ražošanas ēkas ar kopējo platību 8300 kvadrātmetru. Jaunā situācija ar energoresursu cenu kāpumu rada jaunus izaicinājumus.

Vangovskis norādīja: "Tas rada zināmu nedrošības sajūtu, un tie ir izaicinājumi, pirmkārt mūsu nomniekiem, ražojošajiem uzņēmumiem saistībā ar energoresursu cenu celšanos, izejmateriālu cenu celšanos. Ja nomniekiem rodas problēmas, tad perspektīvā arī mums radīsies problēmas. Šobrīd viss strādā un attīstās, neteiksim, ka kāds būtu spēcīgi ietekmēts, kas tagad globāli notiek, praktiski tādu faktu nav, bet neko nevar ilgtermiņā prognozēt."

Viens no Liepājas Biznesa centra nomniekiem un ražojošajiem uzņēmumiem ir SIA "LPSP", kas nodarbojas ar plastmasas un metāla detaļu metināšanu. Pašreizējie apstākļi pasaulē ir būtiski ietekmējuši uzņēmuma ikdienu, stāstīja tā valdes loceklis Lauris Puteklis. Tagad nepārtraukti nākoties veikt cenu pārrēķinus.

Puteklis norādīja: "Ja kādreiz, piemēram, klients veic pasūtījumu, vienreiz notāmēju, detaļa maksā 100 eiro, un es viņam varu to tirgot piecus gadus pēc kārtas, protams, neskaitot darbinieku algas koeficientu, kad aug algas, bet tagad katrs projekts ir no jauna jākalkulē. Tas nav tikai mums, bet visiem metālapstrādē. Problēmas ir tieši ar elektrību, biržā lēkā – augšā, lejā. Īsti nezini, par kādu ciparu esi pārdevis, vai tas ir pozitīvi vai negatīvi. Nofiksēt neko neviens nevar. No valdības klusums, astoņas nedēļas kāpj augšā no 140 eiro par megavatsundu (MWh), nu jau ir pie 360 eiro/MWh."

Uzņēmums veic monitoringu nepārtraukti, jo tam ir liela nozīmē ražošanā, kur ražošanas procesā tiek izmantotas lāzeru griešanas iekārtas, līdz ar to ir liels elektrības patēriņš, skaidro uzņēmējs.

"Ir bijis tā, ka uzlec biržā cipars. Mums sanāca, ka darba stunda bija četras reizes dārgāka, nekā tirgojam, visa diena aiziet mīnusā," piebilda Puteklis.

Vienlaikus uzņēmējs nākotnē raugās optimistiski, to pierāda arī Liepājā esošais metālapstrādes uzņēmumu skaits. Uzņēmums ieguldījis attīstībā arī kovida pandēmijas laikā, iegādājies jaunu lāzergriešanas iekārtu. SIA "Pumak Liepāja" Liepājas biznesa parka apsaimniekotājs Vangovskis ir gandarīts, ka uzņēmēji ne tikai paplašinās centra ietvaros, bet tas varēja kalpot sākumam lielākiem attīstības projektiem un jaunu ražotņu būvniecībai Liepājā. Biznesa centra šogad ekspluatācijā nodotajās telpās mājvietu radis jaunpienācējs, uzņēmums "ICS STEEL", kas nodarbojas ar metāla virsmu apstrādi. 

Vangovskis stāstīja: "No biznesa viedokļa mēs visi esam ieguvēji. Attīstās ne tikai tie, kuri iet laukā, bet arī tie, kuri šeit paliek. Atbrīvojot telpas, iespējas attīstīties ir tiem, kuri šeit strādā. Neviens nav zaudētājs."

Kopējā Liepājas Biznesa centra platība sasniedz 88 tūkstošus kvadrātmetru, nav izmantoti tikai 5% no iespējamām telpām, un nepieciešamības gadījumā iespējams vēl paplašināties. Ņemot vērā esošos apstākļus, prognozes par nākotni ir drīzāk īstermiņa, jo skaidri saprast, kas būs gaidāms pēc pieciem gadiem, neesot iespējams. Šobrīd Liepājas Biznesa centrā darbojas 12 nomnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti