Dienas ziņas

Igaunija, daudz laimes dzimšanas dienā!

Dienas ziņas

Jauno pētnieku konkurss Ventspilī

Sods uzņēmumam "Liepājas autobusu parks"

«Liepājas autobusu parks» maksās 130 000 eiro sodu par konkurences ierobežošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Augstākā tiesa šonedēļ atstāja spēkā Konkurences padomes pirms četriem gadiem pieņemto lēmumu sodīt uzņēmumu “Liepājas autobusu parks” par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.  Uzņēmums sola sodu maksāt un mierina, ka pasažierus tas neietekmēs.

 Līdz 2014.gada 1.aprīlim “Liepājas autobusu parks” bija gan pārvadātājs, gan arī autoostas apsaimniekotājs. Konkurences padome secinājusi, ka jau no 2008.gada “Liepājas autobusu parks” noteicis sev un citiem pārvadātājiem atšķirīgas maksas par autoostas sniegtajiem pakalpojumiem, citiem maksā iekļaujot nesamērīgi augstus peļņas procentus, tādejādi ierobežojot to konkurētspēju iepirkumos.

“Tas tarifs, manuprāt, pat divas reizes atšķīrās. Nekur nav reglamentēts, cik lielu peļņu autoostas apsaimniekotājs var piemērot autopārvadātājam, kurš izmanto šos pakalpojumus, līdz ar to cenas pa visu valsti ļoti svārstās,” sacīja Kurzemes plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas pārstāvis Indulis Ozoliņš.

Par šādiem netaisnīgiem noteikumiem Konkurences padome 2012.gadā bija saņēmusi sūdzību no SIA „Sabiedriskais autobuss”, kas tolaik zaudēja pasažieru pārvadājumu iepirkumā maršrutu tīklā „Aizpute”. Divus gadus vēlāk Konkurences padome Liepājas autobusu parkam par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu piesprieda turpat 130 000 eiro lielu soda naudu.

Uzņēmums šādam lēmumam nepiekrita un to pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā, kas prasību noraidīja. Savukārt Augstākā tiesa šī gada 21.februaŗī atstājusi spēkā Konkurences padomes lēmumu.

“Liepājas autobusu parka” valdes priekšsēdētājs Leonīds Krongorns sacīja, ka “uzņēmums ir stabils, mums arī jāmaksā, mēs arī maksāsim”.

“Tiesas spriedums jāpilda. Pasažierus tas neskars, pārvadājumi un esošie kontrakti tiks pildīti pilnā apmērā,” sacīja Krongorns.

Jau nepilnus četrus gadus Liepājas autoostu apsaimnieko autobusu parka meitas uzņēmums. Samaksa visiem pārvadātājiem par ieraukšanu un pakalpojumiem esot vienāda. Lai līdzīgas situācijas neatkārtotos, plānotas būtiskas izmaiņas Autopārvadājumu likumā.

“Paredzēts, ka šī gada laikā top jauns regulējums, valdības noteikumi, kas no 2019.gada stātos spēkā. Tajos plānots sadalīt autoostas pa kategorijām, nosakot, kāds pakalpojumu minimums ir jāsniedz,” sacīja Indulis Ozoliņš.

 “Liepājas autobusu parks” ir viens no lielajiem pasažieru pārvadātājiem Latvijā. Tā apgrozījums 2016.gadā bija vairāk nekā 10,5 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti