Liepājai izdevies pārtraukt dārgās apkures laikmetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājā no 1.decembra par 4,5% saruks siltumenerģijas tarifs. Līdz ar to pilsētai izdevies pārtraukt dārgās apkures laikmetu, pietuvojoties tām apdzīvotām vietām Latvijā, kur iedzīvotāji mazāk maksā par apkuri. Pakāpeniska tarifa samazināšana ir saistīta ar ieguldītajām investīcijām uzņēmumā „Liepājas enerģija". Liepājā jau pērn sāka izmantot šķeldu kā kurināmo, bet šogad ekspluatācijā nodota arī jaunā biomasas katlu māja.

Šķeldu kā kurināmo tagad izmanto visas lielākās Kurzemes pilsētas – Liepāja, Kuldīga, Talsi un Ventspils. Lielas pārmaiņas piedzīvojusi Liepāja. Plānotais tarifa samazinājums ir jau ceturtais pēdējo trīs gadu laikā, kas tieši saistīts ar SIA „Liepājas enerģija" īstenotajiem investīciju projektiem.

Kā skaidro SIA „Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs, bija svarīgi samazināt salīdzinoši dārgās gāzes īpatsvaru pilsētā:

"Saprotot, ka gāzes cena, kas uzleca augšā 2008.-2009.gadā, neapstāsies savā izaugsmē, stratēģiski mēs izvēlējāmies iet šo atjaunojamo resursu ceļu. Četru gadu laikā to arī realizējām."

Laika periodā no 2009.gada SIA „Liepājas enerģija" ir investējusi 24 miljonus latu uzņēmuma attīstībā un modernizācijā, piesaistot ES Kohēzijas fondu finansējumu aptuveni 9 miljonus latu apmērā. Kopumā trīs gadu laikā Liepājā siltumenerģijas tarifs ir samazināts par – 22% un tas jau stabili ierindojas to pilsētu vidū, kurās ir zemākie siltumenerģijas tarifi Latvijā. Līdz pagājušam gadam Liepājā centrālā apkure tika nodrošināta tikai ar gāzi.

„Pagājušā gada septembrī pirmo palaidām šķeldas koģenerācijas staciju. Jau 20% procentus no gāzes aizstājām ar šķeldu. Jauno katlu māju, ko esam nodevuši ekspluatācijā, darbināšana palielinās šo īpatsvaru vēl par četrdesmit procentiem. Līdz ar to 60% būs aizvietoti ar šķeldu," turpina Suškovs.

Šķeldas īstenotie projekti ar mūsdienīgiem filtriem vienlaikus samazinās izmešu daudzumu, tā uzlabojot gaisa kvalitāti pilsētā. Pagaidām jaunie biomasas katli netiek izmantoti ar pilnu jaudu. Šos procesus regulēs automātiskā sistēma.

"Mums ir ļoti modernas iekārtas, vienas no labākajām kādas Latvijā ir uzstādītas. Automātiski viss regulējas, ja pazeminās temperatūra, tie paaugstinās jaudu un otrādi. Sistēmu uzmana tikai operatori," skaidro SIA „Liepājas enerģija" tehniskais direktors Jānis Jansons.

„Liepājas enerģija" secina, ka pagaidām liepājnieki spējuši apzinīgi norēķināties par tekošajiem siltuma rēķiniem, jo skaitļi ir pozitīvāki nekā pērn. Joprojām palicis veco parādu slogs. Uzņēmumam vadība skaidro, ka ieguvumus, kas saistīti ar tarifa samazinājumu, visvairāk izjutīs tie, kuri ir nosiltinājuši savus mājokļus vai veikuši citus priekšdarbus siltuma ekonomijai, pārējiem apkures sezonas laikā klāsies grūtāk.

30.oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja SIA „Liepājas enerģija" samazināto siltumenerģijas tarifu. Tas nosaka samazinājumu par 4,5% jeb aptuveni diviem latiem uz vienu megavatstundu patērētās siltumenerģijas. Samazinātais siltumenerģijas tarifs stāsies spēkā ne ātrāk kā 30 dienu laikā pēc tā apstiprināšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti