Liepājā uzplaukst pludmales kafejnīcu bizness

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājā pēdējo gadu laikā strauji attīstījies pludmales kafejnīcu bizness. Kafejnīcas jūras krastā tiek atvērtas ne tikai iepretim Jūrmalas parkam, bet parādās arī Karostā. Viena no tām jau paspējusi pāršalkt sociālos tīklus, jo kafejnīca atrodas daudziem labi zināmā vietā -  pie Ziemeļu mola, kur pie jūras var piebraukt ar automašīnu. 

Arvien jaunas idejas un tirgotāji sāk parādīties arī Jūrmalas parka teritorijā. Šobrīd kafejnīcu īpašniekiem aktuāls ir komunikāciju jautājums – ūdens un kanalizācijas pievads.  

Vieni no pludmales kafejnīcas celmlaužiem Liepājā labi zināmie brāļi Alberti. Viņu kafejnīca pludmalē “Red Sun Buffet” bija pirmais nopietnais spēlētājs šajā biznesā, kam vēlāk pievienojās arī citi.

“Tas sākumā nebija bizness, par finansēm varam pat nerunāt, mēs tur paši nakšņojām un sargājām. Varētu teikt, ka dzīvojām pludmalē,” kādi bija pirmsākumi, atceras “Red Sun Buffet” saimnieks Mareks Alberts.

Viena no iespējām, kas ļauj pludmales kafejnīcām attīstīt savu biznesu, ir  mazo un vidējo uzņēmēju konkurss, kas Liepājā tiek rīkots jau gadiem ilgi,

tas ļāvis “Red Sun Buffet” pludmales kafejnīcai, piemēram, izlikt gaismas virteni kāpās, kādas citiem nebija.

Lai arī kopumā atvērt kafejnīcu vasaras sezonā pludmalē neesot problemātiski, pagaidām ir neiespējami pagarināt sezonu.

„Lielākā problēma ir kanalizācijas pieeja. Cenšamies to risināt ar pašvaldību. Pagaidām tas nav iespējams. Tagad ūdens mums ir un kanalizāciju paši vedam prom. Principā ir vajadzīgs visu laiku viens cilvēks, kas to visu laiku dara,” saka kafejnīcas saimnieks.

Piesaistot konkursa finansējumu, jaunu kafejnīcu ekskluzīvā Liepājas vietā pie Ziemeļu mola atvēris arī vindsērfinga kluba ''Rietumkrasts'' īpašnieks, kaitborda un vindsērfinga entuziasts Vilmārs Bogdanovs.

„Nesūdzamies, mums te tagad pat rinda stāv brīvdienās, citi apvainojas, ka netiek pie galdiņiem, visi sēž un priecājas par skatu uz jūru. Pirmais bija atvērties, nākamais ir alkohola licence, bet trešais – ūdens un kanalizācija, lai varētu virtuvi atvērt un tirgot siltu ēdienu,” saka Bogdanovs.

Pirmā kafejnīca Liepājas pludmalē esot parādījusies 2009. gadā. Kopumā šis bizness pilsētā attīstās.

„Kādreiz varēja atļauju izņemt tikai uz vienu sezonu. Mēs mainījām kārtību un sākām rīkot konkursus, līdz ar to ar uzņēmēju tiek slēgta vienošanās uz trīs gadiem,” par 2016. gadā pieņemtajām izmaiņām, lai varētu piešķir atļaujas strādāt pludmalē,  stāsta Liepājas domes Administratīvās daļas vadītāja Iveta Stūre.

2016. gadā jau uz izsludinātajām septiņām vietām uzreiz pieteicās četri pretendenti, ar kuriem tika noslēgti līgumi uz trīs gadiem, atceras Iveta Stūre. Šogad konkurss turpinās. 

„2017. gadā atkal šie paši pretendenti plāno atvērt pludmales kafejnīcas. Papildus bijām izsludinājuši konkursu Karostas zonai. Vēl mums ir izsludināts konkurss uz trīs atlikušajām vietām pludmalē, kas noslēgsies 11. aprīlī. Ceram, ka būs piedāvājumi arī šīm vietām,” saka Stūre.

Liepājas domes Ekonomikas nodaļas vadītājs Arnis Vītols spriež, ka mazo un vidējo uzņēmēju konkursā ir bijuši vairāki interesanti projekti:

„Pagājušā gadā bija pludmalē inventāra nomas vieta, kas saņēma pašvaldības līdzfinansējumu. Šogad “Red Sun Buffet” iesniedzis projektu, kas plāno moduļa tipu kafejnīcu taisīt pludmalē, lai varētu pagarināt sezonu – agrāk pavasarī un vēlāk rudenī darboties. Tas, ko prasa uzņēmēji, ir komunikācijas – ūdens un kanalizācija, tas būs nākotnē jārisina.”

Vienlaikus Liepājā pieaug interese arī par ielu tirdzniecību Jūrmalas parkā. Līdz šim atļaujas izņēmuši jau 20 gribētāji, bet iespējas ir daudz lielākam skaitam. Pludmales kafejnīcas parasti strādā no maija līdz septembra beigām. Labos laika apstākļos sezona turpinās ilgāk. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti