Dienas ziņas

Ar lāpām rokās apskrien Latvijas valsts robežu

Dienas ziņas

Pievadceļu pieslēgumi bremzē investīciju piesaisti

PNB klienti Liepājā veido garas rindas pie citu banku filiālēm

Liepājā «PNB bankas» klienti veido garas rindas citu banku filiālēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas pašvaldība ir viena no tām Lejaskurzemes teritorijām, kuru visjūtamāk iespaidojusi “PNB bankas” darbības apturēšana, aizkavējot vairāku pabalstu izmaksu. Līdz ar to daļai iedzīvotāju trūkst līdzekļu, un pirmdien, 19. augustā, viņi meklēja palīdzību pilsētas domē un veidoja garas rindas pie citu banku filiālēm.

Liepājas pašvaldība “PNB bankā” neesot veidojusi naudas uzkrājumus, taču vairākām tās struktūrvienībām tur bija atvērti konti, kuros kopumā bija 67 tūkstoši eiro. Tā kā šī summa nepārsniedz 100 tūkstošus eiro, domes pārstāvji neuztraucas un gaida 27. augustu, kad nauda, kā solīts, tikšot atgūta.

Taču esošā situācija apturēja atsevišķu pabalstu izmaksu iedzīvotājiem, piemēram, par veselības aprūpi un bērniem, kuriem pienākas materiālā palīdzība skolas preču iegādei. Iedzīvotāji aicināti vērsties sociālajā dienesta ar iesniegumu, kurā minēts citā bankā atvērtais konts.

“Sociālajā dienestā esam vienojušies un aicinājuši vērsties tos cilvēkus, kam ir problēmas, ka cilvēkiem grūti sagaidīt ceturtdienu. Šorīt no rīta bija divi tādi cilvēki, tagad man ir informācija, ka to cilvēki skaits ir pieaudzis dienas laikā. Mums jāpārliecinās, vai tiešām ir tā, ka nav citi iztikas līdzekļi. Un, ja tā būs taisnība, tad mēs meklēsim risinājumu no pašvaldības puses,” sola Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (Latvijas Reģionu apvienība).

Daļa “PNB bankas” klientu bija iedzīvotāji ar maziem ienākumiem, piemēram, pensionāri un maznodrošinātas ģimenes. Šobrīd daudzi ir izmisuši, jo palikuši bez iztikas līdzekļiem, kā arī atzīst, ka trūkst informācija par tālāko rīcību.

“Nē, noguldījuma man nav, bet man bija jānāk jaunai kartei pakaļ. Tagad palieku bez naudas, bez kartes, bez nekā,” stāsta liepājniece Jolanta.

“Nē, pensija. Visu mūžu šī bija mana banka, un es te nācu, un te bija labi, apkalpoja labi, un viss bija ļoti labi. Senioriem vēl atlaidītes, kas maksā par komunāliem pakalpojumiem,” stāsta liepājniece Valda.

Lejaskurzemes novadu pašvaldībām gan ar bēdīgi slaveno banku nav bijusi nekāda saistība. Taču, piemēram, Grobiņas novada dome pirms neilga laika atvērusi kontu “PNB bankā”, lai senioriem būtu vieglāk veikt nepieciešamos maksājumus bez komisijas maksas.

““PNB banka” mūs neietekmē. Mums, protams, ir viens konts, bet mums šajā kontā ir tikai pāris tūkstoši. Un, tā kā ir garantēts, ka naudiņu atmaksās, praktiski nedēļas laikā jau gaidām atpakaļ naudas atmaksu,” stāsta Grobiņas novada domes Finanšu daļas vadītāja Ilva Markuss-Narvila.

“Konta atlikums nebija tik liels, būtībā tas daudz neiespaidoja. Uz 11. augustu mums tur bija 7800 naudiņa iekšā, tā ir iedzīvotāju iemaksāta nauda par rēķiniem, par zemes nomām, par nekustamā īpašuma nodokli,” stāsta Priekules novada domes Finanšu nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Laura Garkalne.

KONTEKSTS:

15.augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Tādējādi no 15. augusta vakara "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Tas saistīts ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu "PNB banku" atzīt par finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2018. gada beigās bija 12,48%, bet regulatora minimālā prasība ir 14%. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla prasību pārkāpumi.

Klientiem kopumā būs jāizmaksā 297 miljoni eiro. No Noguldījumu garantiju fonda garantētās atlīdzībās varēs saņemt līdz 100 000 eiro, un  tas attiecas uz 99,2% "PNB bankas" klientu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 17. augustā pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību "PNB bankas" klientiem, sākot ar 22. augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt bankai "Citadele".

Šogad jūlija beigās bankas pārstāvji informēja, ka "PNB bankai" ir teju 500 darbinieku un apmēram 100 tūkstoši klientu, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir seniori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti