Dienas ziņas

ES iesaka atvērt robežas visiem vakcinētajiem

Dienas ziņas

Jaunajā Ādažu novadā samilzis pirmais strīds

Atjaunos Liepājas zivju pārstrādes fabrikas darbību

Liepājā plāno zivju pārstrādes rūpnīcu ar vairākiem simtiem darbavietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Zivju pārstrādes uzņēmums SIA “Syfud” investēs līdz 30 miljoniem eiro jaunas zivju pārstrādes rūpnīcas izbūvē Liepājas Zivju konservu rūpnīcas teritorijā. Rūpnīcas celtniecību plānots pabeigt 2022. gada rudenī. Jaunā rūpnīca reģionā nodrošinās vismaz 500 darba vietas, bet, ražotnei attīstoties, nodarbināto skaits varētu pieaugt līdz pat 800 cilvēkiem, informēja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde.

Lietuvieši Liepājā ražos zivju nūjiņas un pārstrādātu lasi eksportam
00:00 / 03:50
Lejuplādēt

Jaunais saimnieks ir iegādājies bijušās Liepājas zivju konservu rūpnīcas zemi un uzsācis priekšdarbus teritorijas labiekārtošanai. Paredzēts celt gan jaunas ražošanas ēkas, gan arī pārbūvēt teritorijā jau esošās vecās celtnes. Tāpat tiks iegādātas jaunas ražošanas iekārtas, lai ražotu zivju produktus ar augstu pievienoto vērtību.

Īpašnieks – Lietuvas uzņēmējs

Iepriekš vietējais laikraksts “Kurzemes Vārds” bija izpētījis, ka SIA “Syfud” īpašnieks un patiesais labuma guvējs ir Lietuvas uzņēmējs ar vērā ņemamu pieredzi un panākumiem šajā nozarē.

Paziņojumā medijiem norādīts, ka SIA “Syfud” īpašnieks ir Sigits Ambrazevičs, kurš plāno Liepājā darboties Latvijai jaunā zivju pārstrādes nišā: “Tāpēc nekonkurēsim ar vietējiem zivju konservu ražotājiem vai saldēto zivju tirgotājiem. Izmantosim Norvēģijā zvejotas zivis, lai ražotu patēriņam gatavu zivju produkciju. Sākumposmā galvenais uzsvars būs uz lašu sortimentu.”

Agrāk rūpnīcas galvenā produkcija bija dažādi zivju konservi, bet jaunais īpašnieks nolēmis tos neražot, daudz lielākas peļņas iespējas saskatot krabju nūjiņu un vakuumā iepakotu Norvēģijā audzētu lašu fileju eksportā. Izejvielas iecerēts iepirkt Norvēģijā un ASV, skaidroja uzņēmējs.

“90% produkcijas eksportēsim uz Rietumeiropu, bet 10% atstāsim Baltijas tirgum,” medijiem pastāstīja uzņēmuma “Syfud” īpašnieks Sigitas Ambrazevičus.

SIA “Syfud” īpašnieks ir Sigits Ambrazevičs
SIA “Syfud” īpašnieks ir Sigits Ambrazevičs

Ambrazevičs atklāj, ka viens no iemesliem izvēlēties Liepāju biznesa attīstībai bija izdevīgais ģeogrāfiskais attālums no viņa dzīves vietas Klaipēdā.

Darbiniekus meklēs Liepājā un apkārtnē

Zivju pārstrādes rūpnīcā plāno izmantot modernas automatizētas ražošanas tehnoloģijas, kas ļaušot nodrošināt augstu produktivitāti un līdz ar to arī konkurētspējīgas algas darbiniekiem zivsaimniecības nozarē. Darbs būs gan pārtikas tehnologiem un ražošanas speciālistiem, gan kvalitātes vadības speciālistiem un tirdzniecības organizatoriem, sola uzņēmējs.

Lietuviešu uzņēmēji jau ķērušies klāt teritorijas sakārtošanai. „Laiks rādīs, kā mums ies. Mēs no saviem līdzekļiem esam investējuši vairākus miljonus eiro un esam uzsākuši dažādus inženiertehniskus darbus, tā pierādot, ka ne tāpat vien esam ieguldījuši jau 3 miljonus eiro, šo vietu nopērkot," sacīja Ambrazevičus.

Vairāki ražotnēs nepieciešamie speciālisti jau esot atrasti Lietuvā, bet lielāko daļu darbinieku meklēs Liepājā un tās apkārtnē. “Ja šeit pietrūks darbinieku, organizēšu autobusus, kas viņus katru rītu savāks un atvedīs arī no tālākas apkārtnes. Algas maksāsim lielākas nekā vidēji Liepājā, bet par to vēl pāragri runāt. Darbiniekus sāksim meklēt nākamā gada pirmajā pusē, tad skatīsimies, kādas algas maksāt,” sacīja ”Syfud” īpašnieks.

Investēs būvniecībā un tehnoloģijās

SIA “Syfud” ir Latvijā reģistrēts uzņēmums ar Lietuvas kapitālu, kas no likvidējamās “Trasta komercbankas” šā gada februārī iegādājās bijušo Liepājas zivju konservu rūpnīcu. Šobrīd tiek gatavots nomas līgums ar Liepājas SEZ pārvaldi un dokumenti Liepājas SEZ kapitālsabiedrības statusa iegūšanai. Pirmo ražošanas līniju ar nelielu jaudu SIA “Syfud” plāno palaist šoruden, bet ar pilnu jaudu ražošanu plānots nodrošināt 2022. gada rudenī.

Aptuveni 1/3 no plānotajām 30 miljonu eiro investīcijām plānots ieguldīt būvniecībā, bet 2/3 – modernās ražošanas tehnoloģijās.

Jaunais saimnieks jau izrādījis medijiem bijušā konservu pārstrādes uzņēmuma telpas un ēkas. Nevajadzīgo nojaukšot, derīgais paliks, stāsta uzņēmējs. Daļu no tehnoloģijām, kas atrodas rūpnīcā, pārdos, daļu saglabās un turpinās izmantot ražošanas procesā. Liepājā būšot viena no modernākajām zivju pārstrādes rūpnīcām Baltijas valstīs, kurā saražoto produkciju galvenokārt eksportēs.

Izskatītas iespējas attīstīt uzņēmējdarbību bijušā „Liepājas metalurgs” teritorijā, taču šobrīd tas neesot bijis iespējams, skaidroja Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis no Liepājas partijas.

Jaunais ražotnes īpašnieks sola liepājniekiem atvērt zināmos laikos ražotnes teritoriju, lai varētu apskatīt arī tur esošo Liepājas ostmalas seno bāku, to papildinot ar zivju degustācijām.

Bijušajā Liepājas zivju pārstrādes rūpnīcas iepriekšējie īpašnieki – uzņēmums “Libava” – finanšu problēmu dēļ pārtrauca ražošanu un atlaida visus darbiniekus pagājušā gada aprīlī.

Liepājas SEZ priecājas par investīcijām 

“Uzņēmums ar pieredzi Lietuvā specifiskā, bet reģionam raksturīgā jomā. Labs piemērs, ka arī no kaimiņvalsts Liepājā var ienākt un aizpildīt lielā apjomā šobrīd trūkstošo pārtikas ražošanu Liepājā,” norādīja Liepājas SEZ pārvaldnieks Jānis Lapiņš. 

Liepājas domē informēja, ka pērn pilsētā ārvalstu investīcijas dažādu uzņēmumu pamatkapitālā sasniedza 156 miljonus eiro, kas ir par aptuveni 15% vairāk nekā 2018. un 2019. gadā. Lietuvas uzņēmēji no kopējā investīciju apjoma pērn ieguldījuši tikai 1%, bet lielākie investori jau daudzus gadus ir zviedri – aptuveni 38% no kopējā ārvalstu investīciju apjoma, tad seko Kipras, Dānijas un Krievijas uzņēmēji. Galvenokārt Liepājā tiek ieguldīts jaunu rūpnīcu celtniecībā.

“Gan darbaspēks, gan citi resursi, gan celtniecības izmaksas šeit ir zemākas, tāpēc uzsākt biznesu te var lētāk, ātrāk. (..) Svešvalodu zināšanas, multiprasmju darbaspēks, kurš spēj strādāt ne tikai šajā jomā, bet spēj pielāgoties, spēj pārdot un menedžēt lietas,” investoru interesi skaidroja Liepājas SEZ Biznesa un mārketinga daļas vadītājs Gatis Ginters.

Pēdējo 3 gadu laikā Liepājā uzceltas 11 jaunas rūpnīcas, un šobrīd tiek būvētas vēl vairākas ražotnes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti