Liepājā no 1. janvāra samazinās centralizētās siltumapgādes tarifu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas siltumapgādes uzņēmums "Liepājas enerģija" no 1. janvāra nedaudz samazinās centralizētās siltumapgādes tarifus. To apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Piepildījušās arī prognozes, ka šoziem par apkuri liepājnieki maksās divas reizes dārgāk nekā pagājušā gadā. Par to, kāda ietekme būs kopējam energoresursu cenu kāpumam un kāds būs iedzīvotāju rēķinu apmaksas līmenis, lielāka skaidrība būšot martā. 

"Ja pagājušā gadā par apkuri trīsistabu dzīvoklī maksāju aptuveni 90 eiro, tad šogad 110 eiro," tā Latvijas Radio stāstīja kāda sieviete no Liepājas. 

Liepājā no 1. janvāra samazinās centralizētās siltumapgādes tarifu
00:00 / 03:23
Lejuplādēt

Cilvēkiem situācijas ir dažādas, taču pārsvarā iedzīvotāji izprot notiekošo un viņiem apkures cenu kāpums nav pārsteigumus, taču izmaksas pieaug ne tikai par apkuri, tāpēc slogs mājsaimniecībām palielinās. Uzrunātie liepājnieki sacīja:

"Varbūt nedaudz, rēķins nav tik briesmīgs, ne šokējoši."

"Nemācēšu teikt, to visu sieva koriģē; kā būs, tā būs, jāsildās, mums bērns mājās."

"Nebija tik traki, cik bija domāts, man ir divistabu dzīvoklis, par apkuri bija nepilni 50 eiro, man ir regulējamie radiatori, pērn maksājām tikpat, tad bija vēl vecie radiatori, bet nebija tik liela atdeve, tagad ir silts dzīvoklis un par tādu pašu cenu."

"Katram ir sava cena jāmaksā par to, kāda ir situācija šobrīd pasaulē."

Skaidrs esot viens, ka patēriņa apjoms nav mazinājies, mainījušās ir tikai cenas, tā Latvijas Radio šī brīža izmaksas par apkuri atainoja uzņēmuma "Liepājas namu apsaimniekotājs" pārstāve Ita Cērmane.

"Ja izsakāmies pavisam vienkāršoti un visiem saprotami, tad par enerģiju mēs šoziem maksājam divas reizes vairāk. Mēs paskatījāmies un parēķinājām: pagājušā apkures sezonā maksa par siltumenerģiju uz vienu kvadrātmetru smukajām, renovētajām mājām bija ap 50 centiem par kvadrātmetru, bet šogad tas ir 1 eiro par kvadrātmetru, savukārt nerenovētajās [mājās] –, ja pērn tas bija 1 eiro, tad šogad tie ir 2 eiro pa kvadrātmetru. Tātad reiz divi," skaidroja Cērmane.

Kaut arī tarifs decembrī ir divas reizes lielāks, iedzīvotājiem rēķini ir nedaudz mazāki, skaidroja "Liepājas enerģijas" valdes loceklis Andris Štāls: "Tā kā mājsaimniecības saņem atbalstu, tad mājsaimniecībām ir par aptuveni 80% lielāks nekā bija iepriekš."

Sadārdzinājumu kontekstā uzņēmumam "Liepājas enerģija" izdevies rast cenu samazinājumu, ko apstiprinājusi SPRK. Tarifs nedaudz saruks. 

SPRK 15. decembrī apstiprināja jaunu piemērošanas kārtību SIA "Liepājas enerģija" siltumenerģijas gala tarifam.

No 2023. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 30. jūnijam siltumenerģijas tarifs būs par 9,30 eiro/megavatstundā (MWh) mazāks nekā šobrīd spēkā esošais.

Jaunā tarifa aprēķināšanas metodika katru mēnesi saglabāsies līdzšinējā kārtībā – atkarībā no gāzes cenas biržā katra mēneša pirmajos datumos tiks paziņots pašreizējā mēneša gala tarifs.

Ņemot vērā 2022./2023. gada apkures sezonas paredzamo augsto dabasgāzes cenu un tai atbilstošu siltumenerģijas tarifa apmēru un lai samazinātu augsto kurināmā cenu izraisīto maksājumu slogu saviem klientiem, uzņēmums nolēma uz laiku izslēgt no siltumenerģijas gala tarifa iepriekšējo periodu neparedzētās izmaksas 9,30 eiro/MWh apmērā. Tarifs tāpat būs atkarīgs no dabasgāzes cenas kā iepriekš, tikai tā vērtība katru mēnesi būs par 9,30 eiro/MWh mazāka, nekā pie tādas pašas gāzes cenas būtu bijusi pirms šī samazinājuma.

Par gaidāmajām izmaiņām stāstīja Štāls: "Mēs parēķinājām, kā mums iet. Nolēmām, ka varam izņemt ārā no tarifa neparedzētos izdevumus, kas bija 9,30 eiro. Līdz ar to, sākot no janvāra, tarifs būs vēl par 9,30 eiro lētāks."

Neraugoties uz šo panākto samazinājumu, viss būs atkarīgs no gāzes cenas, sprieda siltumapgādes uzņēmuma pārstāvis. Panāktais samazinājums ir pilnīgi visiem SIA "Liepājas enerģija" pakalpojumu saņēmējiem līdz nākamā gada 30. jūnijam. Pašlaik parādu apjomi nepieaug.

Štāls sacīja: "Pagaidām esam ļoti apmierināti, namu apsaimniekotāji maksā labi, un pat necerējām uz tik labu maksāšanas disciplīnu."

Objektīvus secinājumus par rēķinu apmaksas līmeni un to, kā iedzīvotāji tiek galā ar energoresursu sadārdzinājumu, apsaimniekotāji varēšot sniegt tikai pavasarī, kad būs aizvadīti ziemas aukstākie mēneši.

"Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likums" paredz, ka centralizētajā siltumapgādē tiek sniegts daļējs atbalsts tikai mājsaimniecībām no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim. Turpretī šo samazinājumu sajutīs pilnīgi visi SIA "Liepājas enerģija" klienti līdz nākamā gada 30. jūnijam

Kopumā uzņēmumam ir 1158 klientu – 633 daudzīvokļu dzīvojamās mājas, 245 privātmājas, 107 valsts un pašvaldības iestādes un 173 komercobjekti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti