Liepājā nav vakanču šuvējām, jaunas darba vietas zivju pārstrādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Neraugoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, Liepājā nav pazīmju, ka varētu atkārtoties, piemēram, 2008.gada krīze, kad pilsēta piedzīvoja kolektīvas atlaišanas no uzņēmumiem. Nodarbinātības aģentūras Liepājas filiālē novērots, ka bezdarba līmenis ir stabils, tikai tekstila nozarē novērots, ka šuvējām nav vakanču un ir grūti atrast darbu atbilstoši profesijai.

ĪSUMĀ:

  • Liepājā nav saņemti paziņojumi par kolektīvām atlaišanām.
  • Tomēr krīzes ietekmi jūt tekstila nozarē – šajā jomā mazāk vakanču.
  • NVA gan nav masveida klientu no kādas konkrētas nozares.
  • Parādās arī jaunas darba vietas, jo ir jauna zivju pārstrādes ražotne.
  • Liepājā strādājošie būs vajadzīgi arī vairākos lielveikalos, kurus drīz atvērs.
  • Pašlaik NVA Liepājā reģistrēti vairāk nekā 300 darba vietas - mazāk nekā iepriekš.
  • Savukārt bezdarbnieku skaits svārstās no 2000 līdz nepilniem 3000.
  • Vislielākais darba vietu skaits ir grupā ar atalgojumu 1200 -1300 eiro.
  • Nākamā grupa ir alga 1277 eiro - mazākais, ko drīkst maksāt ārvalstniekam.
  • Liepājā reģistrēti 1881, bet Dienvidkurzemes novadā 1034 bezdarbnieki.

Pilsētā šogad veidosies arī jaunas darba vietas, jo atvērsies jauni veikali un darbinieki būs vajadzīgi arī jaunajā zivju pārstrādes uzņēmumā.  

Labā ziņa ir tā, ka neesam saņēmuši paziņojumus par kolektīvām atlaišanām, to sarunā Latvijas radio uzsvēra Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

Liepājā nav vakanču šuvējām, jaunas darba vietas zivju pārstrādē
00:00 / 03:51
Lejuplādēt

“Ir bijuši dažādi periodi, darba devēji uzaudzē muskuļus no iepriekšējām krīzēm un gatavojas savlaicīgi. Redzam, ka tehnoloģijas aizstāj cilvēku klātbūtni, var iztikt ar mazāku darbinieku skaitu. Loģiski izvērtējot, jo tur, kur cilvēki ir vajadzīgi, tur arī viņi būs vajadzīgi. Kovids nāca pēkšņi, pārstrukturējās, bet dabūja pabalstu, varēja kaut kā darbiniekus noturēt,” stāstīja Baumane.

Darba devēji domājuši ilgtermiņā, uzsvēra Baumane. Nozare, kur tomēr jūtama šī brīža krīzes ietekme ir tekstila uzņēmumi.  

“Saistībā ar eksportu uzņēmumos, kur ir ražotnes, ir jūtams, ka mazāk ir vakanču šūšanas jomā, tekstila apstrādē. Tādas ir tendences darba tirgū, būs pieprasījums vai nē, tie, kuri meklē darbu, pie mums nonāk, mēs nevaram piedāvāt atbilstošas vakances,” stāstīja stāsta NVA filiāles nodarbinātības organizatore Linda Segliņa.

Taču tā nav masveida reģistrēšanās kādā no nozarēm, NVA skaidroja filiālē.

Ja šuvējām vienmēr bijušas vakances, tad šobrīd to nav, kas arī liek izdarīt kādus secinājumus, uzsvēra filiāles vadītāja Dace Baumane. Parādās arī pilnīgi jaunas darba vietas, kas saistāmas ar jauno zivju pārstrādes ražotni.

Liepājā strādājošie būs vajadzīgi arī vairākos lielveikalos, kas tiks atvērti pilsētā.

“Var minēt SIA „Syfud” , kas ir ienācis - krabju nūjiņu ražotne, tā pazīst šo uzņēmumu Liepājā, ir cehi, tiek meklēti operatori, ceha strādnieki, bet visa apmācība notiek pie darba devēja darba vidē. Tas ir viens no lielākajiem darba devējiem, kas pēdējā laikā aktivizējies, tuvāko gadu laikā plāno paplašināties un pieņemt papildus darba spēku, sākumā 50 darbinieku un vairāk,” par darbinieku pieprasījumu, kas vērojams Liepājas filiālē, stāstīja Linda Segliņa.

Pašlaik NVA filiālē Liepājā reģistrēta vairāk nekā 300 darba vietu, stāstīja Dace Baumane. Tas ir salīdzinoši mazāk nekā iepriekš. Savukārt bezdarbnieku skaits svārstās no 2000 līdz nepilniem 3000.

“Visa pagājušā gada garumā un šī gada sākumā situācija ir tāda, ka notiek šīs svārstības, vasarā mazāk, rudenī piereģistrējas vairāk. Ievērojām, ka laika apstākļi ietekmē to, ka vēlāk piereģistrējas tie, kuri pārtrauc sezonas darbus arī janvārī un februāra sākumā. Tagad gaidām, ka mūsu klientu skaits samazināsies,” prognozēja Baumane.

Vislielākais darba vietu skaits ir grupā, kur atalgojums svārstās no 1200 līdz1300 eiro.

“Nākamā grupa ir 1277 eiro, te saskatām, ka darba devējam ir doma par viesstrādnieku aicināšanu, jo tas ir mazākais, ko drīkst maksāt ārvalstniekam,” pieļāva Baumane.

Liepājā ir salīdzinoši maz ilgstošo bezdarbnieku, tas savukārt liecinot par to, ka ir pietiekami liels darba vietu skaits pilsētā un kustība darba tirgū notiekot nepārtraukti. Pašlaik Liepājā reģistrēti 1881, bet Dienvidkurzemes novadā 1034 bezdarbnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti