Liepājā modernizēs jahtu ostu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šovasar Liepājā pie tirdzniecības kanāla modernizēs jahtu ostu, kur plānots izvietot peldošos pontonus jahtu novietošanai. Projektā, ko īsteno Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde, paredzēta jahtu centra ēkas būvniecība, kurā atradīsies birojs, dušas, tualetes un veļas mazgātava. Projekts tiek īstenots “Intereg” Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmā.

Liepājā modernizēs jahtu ostu
00:00 / 03:44
Lejuplādēt

Liepājas jahtu osta atrodas pilsētas centrā līdzās nesen atjaunotajam tramvaja tiltam. Stratēģiski nozīmīga un vienlaikus pilsētvidei būtiska vieta, kas veido pilsētas tēlu. Jahtu ostas pielāgošana mūsdienu vajadzībām ir ilgi gaidīts projekts, ko īsteno Liepājas SEZ pārvalde.

„Mēs esam vairākus gadus gājuši uz šo mērķi, lai Liepājā būtu moderna jahtu osta, kas atbilst visām prasībām. Esam partneri lielajā projektā, kas ir Igaunijas un Latvijas pārrobežu sadarbības programma, kas speciāli izveidota, kas uzlabo jahtu infrastruktūru visā Latvijas un Igaunijas piekrastē. Partneru ir daudz un dažādi,” stāsta Liepājas SEZ pārvaldnieks Jānis Lapiņš.

Jahtu osta SEZ pārziņā jau darbojas un pilda savas funkcijas. Taču pēc modernizācijas iespējas cilvēkiem, kuri iekuģos Liepājā ar savām jahtām, būs daudz plašākas.

Par veicamajiem darbiem projektā stāsta  Liepājas SEZ Drošības, aizsardzības un vides daļas vadītājs Kaspars Poņemeckis: “Pats galvenais būs piestātnes rekonstrukcija. Nomainīs ūdens un elektrības pieslēgumi, segums, pieliks jaunus pontonus, lai var uzņemt lielāku jahtu skaitu. Beidzot mums būs sava ēka, kur varēsim pieņemt savus jahtsmeņus. Varēs ieiet  dušā, būs tualetes, arī veranda, kur viņi varēs pavadīt savu laiku.”

Paralēli šim projektam ostas teritorijā tiek īstenots projekts par jahtu servisa centra izveidošanu.

„Tas notiks Kursas teritorijā. Ir divi etapi, viens ir viesu osta un SEZ pārraudzībā. Bet otrs - 93. piestātnē, kur būs ziemošana, remonti  un ceru, ka līdz gada beigām būs arī degvielas uzpilde,” stāsta Poņemeckis.

Šonedēļ plānots noslēgt līgumu ar SIA “Rere meistari” par būvniecības uzsākšanu. Vienlaikus šiem darbiem būs jānodrošina jahtu uzņemšana, kas notikšot blakus piestātnē, kas netiek rekonstruēta.

Liepājas jahtu ostas modernizācija ir nozīmīgs posms arī pilsētvides sakārtošanā. „Mēs esam pabeiguši tramvaja tilta rekonstrukciju, lai tas būtu sinhrons ar jahtu ostu. Jāgaida 150 dienas, lai redzētu, kā izskatīsies jaunā teritorija pilsētas centrā. Vēl mums priekšā ir liels izaicinājums – K. Zāles laukuma rekonstrukcija, tā ir neatņemama pilsētas centra sastāvdaļa,” stāsta Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Liepājas ostā pēc modernizācijas varētu uzņemt vienlaicīgi līdz 100 jahtām, taču skaits ir atkarīgs no jahtu izmēriem. Pēdējo gadu laikā Liepājā piestājušo jahtu skaits tikai pieauga, un 2019.gadā jahtu centrs apkalpoja 370 jahtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti