Ārpus Rīgas

Baltkrievijas preču un eskporta kravu apjoms caur Latviju šogad audzis teju divas reizes

Ārpus Rīgas

Daugavpilī diferencē sociālos pabalstus, paplašina to saņēmēju loku

Liepājā jaunajiem uzņēmējiem turpmāk palīdzēs LIAA, nevis vietējie inkubatori

Liepājā jaunajiem uzņēmējiem turpmāk palīdzēs LIAA, nevis vietējie inkubatori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Decembrī plānots apstiprināt Ministru kabineta (MK) noteikumus par reģionālajiem biznesa inkubatoriem, kas paredz, ka turpmāk šos pakalpojums  un atbalstu jaunajiem uzņēmējiem sniegs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), sadarbojoties ar pašvaldībām. Piemēram, Kurzemes biznesa inkubatoram līgums ar LIAA beidzās 1. decembrī. Viedokļi par jauno kārtību un to, vai tas uzlabos situāciju, ir atšķirīgi.

Turpmāk Kurzemes biznesa inkubators, kas darbojās Liepājā, Kuldīgā un Saldū, vairs nebūs starpnieks starp valsti un biznesa iesācējiem, skaidro Kurzemes biznesa inkubatora valdes priekšsēdētājs Salvis Roga. No 1. decembra līgums ar LIAA Kurzemes biznesa inkubatoram ir beidzies. „Jāsaka, diemžēl Latvijas valsts, tātad LIAA kopā ar Ekonomikas ministriju ir izdomājusi, ka šādu konceptu, kāds bija pēdējos septiņus gadus, vairs neizmantos, bet veidos Latvijas pilsētās filiāles – Liepājā, Saldū, Kuldīgā un citur. Tātad sniegs šos inkubācijas pakalpojumus LIAA jeb valsts pati, neiesaistot privāto partnerību, kas nozīmē LIAA ne tikai uzraudzīs, bet arī pati ieviesīs,” saka Roga.

Viņš jaunās kārtības lietderību apšauba, tikmēr pats inkubators turpinās sniegt dažādus pakalpojumus, izmantos mentoru un biznesa eņģeļu tīklu, stāsta Roga.

„Sāpīgākais ir tas, ka septiņus gadus būvētais privātais, publiskais partnerības modelis: no vienas puses, uzņēmēji – iesācēji, gan uzņēmēji investoru statusā, no otras  LIAA, pašvaldības, ALTUM un citas organizācijas, šī vide, ko septiņus gadu būvējām, šobrīd  tiek iznīcināta,” norāda Roga.

Par to, cik veiksmīga būs jaunā kārtība, varēs spriest aptuveni pēc gada, spriež Salvis Roga.

Tikmēr LIAA Biznesa inkubatoru nodaļas vadītāja Laura Očagova skaidro, ka sadarbība ar iepriekšējiem pakalpojumu sniedzējiem netiks pilnībā sarauta un turpināsies citā formā.

Katrā reģionālajā inkubatorā strādās divi vai trīs cilvēki, kurus palīdzēs izvēlēties pašvaldība un citi partneri, iespējams, tie būs cilvēki no esošajiem inkubatoriem. „Mums nav iebildumu sadarboties ar inkubatoru un pārņemt kompetentus darbiniekus, kuri būtu ieguvums uzņēmējiem, varam iepirkt pakalpojumus, sadarboties pasākumu rīkošanā, viņus neuzskatām kā konkurentus, bet sadarbības partnerus. Galvenais, lai uzņēmējam ir pēc iespējas lielāks labums,” atzīmē Očagova.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra turpmāk ciešāk sadarbosies tieši ar pašvaldībām, kuru pārstāvji darbosies arī jauno inkubējamo uzņēmumu uzņemšanas komisijā. Kopumā pakalpojumu klāsts nemazināsies. Komersantiem būs arī pieejami pakalpojumi bez maksas, piemēram, telpas. Iepriekš bija par darba vietu jāmaksā, uzsver Očagova. Ja vajadzēs atsevišķas telpas ražošanai vai lielākam birojam, tad tam būs 50% līdzfinansējums. „Tas līdzfinansējums 50% ir MK noteiktumu projektā, iespējams, būs lielāks atbalsts, jo pašlaik ar partneriem vēl notiek diskusijas. Komersantam būs jāmaksā tikai šis līdzfinansējuma apjoms, nebūs jāsamaksā 100% un tikai pēc tam saņemot atpakaļ līdzfinansējamo daļu. Otru daļu uzreiz nosegs LIAA,” skaidro Očagova.

Piemēram, Kuldīgā ir jau pat atrastas telpas jaunā reģionālā inkubatora vajadzībām, notikušas tikšanās ar Ekonomikas ministrijas un LIAA pārstāvjiem. Inkubatora telpas atradīsies pilsētas centrā, stāsta  Kuldīgas attīstības aģentūras projektu speciāliste Līga Raituma. „Pašvaldība trīs nedēļu laikā apkopoja telpas, kur varētu atrasties inkubators. Tās ir pašvaldības īpašumā esošas telpas, kas jau tiek pielāgotas atvērta tipa ofisam,” uzsver Raituma.

Kuldīga varētu būt viena no pirmajām vietām Latvijā, kur sāks darboties Reģionālais biznesa inkubators. Iespējams, tas  notiks februārī. Pašlaik LIAA inkubācijas pakalpojumus Latvijā nenodrošina. Līdz pat 2023. gadam no nākošā Eiropas Savienības plānošanas perioda tieši reģionālajiem inkubatoriem būs pieejams finansējums 25 miljonu eiro apmērā.

Reģionālie biznesa inkubatori atradīsies visās lielajās pilsētās – Liepājā, Ventspilī, Jūrmalā, Jēkabpilī, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, taču arī vairāki reģionālās nozīmes centri izteikuši vēlmi veidot inkubatorus, piemēram, Cēsis un Kuldīga, savukārt Rīgā būs Radošo industriju nozaru inkubators.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti