Dienas ziņas

Daugavpils cietoksnis pārmaiņu gaidās

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Izglītos sabiedrību par viltotu preču pazīšanu

Liepājā izglītos sabiedrību par viltotu preču atpazīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu radītie zaudējumi pērn Latvijā sasnieguši aptuveni 45 miljonus eiro, aplēsusi Patentu valde. Otrdien tā parakstīja memorandu ar Liepājas pašvaldību, lai turpmāko divu gadu laikā kopīgiem spēkiem izglītotu sabiedrību par viltotu preču atpazīšanu un to negatīvo ietekmi ekonomikā un kultūrā.  

ĪSUMĀ:

  • Patentu valde vienojās ar Liepāju par sabiedrības izglītošanu preču viltojumu jomā.
  • Pasākumus finansēs ES Intelektuālā īpašuma biroja projekts.
  • No Latvijas projektā pagaidām iesaistīta tikai Liepāja, jo 2027. gadā tā būs ES kultūras galvaspilsēta.
  • Gandrīz 7%  no visa Eiropas Savienības importa ir viltojumi.
  • Pētījums: Latvijā puse jauniešu apzināti pērk viltojumus, jo tie ir lētāki.
  • Patentu valde brīdina: viltojumi var būt pat bīstami veselībai.
  • Kurzemē policija visbiežāk saskaras ar apģērbu viltojumiem.
  • Par viltojumu atpazīšanu un īpašuma aizsargāšanu stāstīs kampaņās Liepājas pilsētvidē un skolās.
  • Patentu valde pieļauj: nākotnē projektā varētu iesaistīt citas pašvaldības.

Gandrīz septiņi procenti no visa Eiropas Savienības importa ir viltojumi, liecina Eiropas Savienības (ES) Intelektuālā īpašuma biroja pētījums. Naudas izteiksmē tas ir 121 miljards eiro, kas ietekmējot gan pārtikas un tekstila rūpniecību, gan farmāciju, kā arī citas nozares.

Pērn Latvijā veikts pētījums arī parādīja, ka gandrīz puse jauniešu apzināti pērk viltojumus, jo tie parasti ir lētāki. Taču nereti tie ir visai nekvalitatīvi, kā arī var apdraudēt patērētāja veselību.

"Piemēram, apģērbiem bieži vien var būt ķīmija lietota tāda, ka tu velc un viss paliec sarkans," piemēru minēja Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

"Lai tādas preces saražotu, bieži tas notiek apstākļos, kas nav piemēroti, tur strādā neatbilstošos darba apģērbos un viss pārējais. Jāliek saprast, ka kaitējums, ko nodarām, šādu tirgu atbalstot, ir pietiekoši nozīmīgs, lai šādu produktu neizvēlētos," uzsvēra Batalauskis.

Lai sabiedrībā veicinātu izpratni par viltojumu kaitīgo ietekmi, Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs finansē projektu "Autentiskuma pilsētu tīkls".

No Latvijas tajā pagaidām uzaicināta iesaistīties tikai Liepāja, jo 2027. gadā tā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, kā arī šeit ir attīstīta rūpniecība.

Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš ("Liepājas partija") norādīja, ka ir "būtiski uzrunāt konkrētus uzņēmumus, kas ar to saskaras. Cik man zināms, tekstila jomā, kur mums strādā 78 uzņēmumi, ir bijušas pazīmes, informācija, ka šāda problemātika ir".

Informāciju, kā atpazīt viltojumu un kā aizsargāt savu radīto darbu autortiesības, paredzēts izplatīt kampaņās pilsētvidē un arī  izglītības iestādēs, lai informētu topošos dizainerus,  uzņēmējus un citu jomu pārstāvjus.

"Ir daudz līdzīgu produktu. Ja jau biznesa giganti nespēj ar to cīnīties, tad radošam cilvēkam vai radošai grupai nebūs pa spēkam. Naivi domāt, ka var tā aizsargāt savu radošo izstrādājumu, ka viņu neviens nepreparēs tālāk,"  pauda uzņēmuma "December Design" dibinātājs, dizainers Kristaps Štobis.

Savukārt Valsts policijas Dienvidkurzemes iecirkņa reaģēšanas nodaļas priekšnieks Mārtiņš Brišs atzina, ka "ļoti bieži pašos pamatos ir svarīgas līgumiskās attiecības darba radīšanas gaitā, kā cilvēks šo darbu reģistrējis, vai reģistrējis preču zīmi vai dizaina paraugu, vai noslēdzis līgumu utt. Pašos pamatos svarīga tiesību nostiprināšana. Pēc tam varam runāt par šo tiesību aizsardzību".

Kurzemē Valsts policija ar viltojumiem saskaroties pārsvarā apģērbu nozarē, galvenokārt tirdzniecības vietās rīkotu reidu laikā, un cer, ka pēc izglītojošās kampaņas biežāk saņems ziņojumus par viltošanas gadījumiem, jo iedzīvotāji tos labāk atpazīs. Savukārt Patentu valde neizslēdz, ka nākotnē Liepājai projektā varētu pievienoties arī citas Latvijas pašvaldības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti