Liepājā IT uzņēmumi kopīgiem spēkiem risinās speciālistu trūkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Liepājā nodibināts Digitālo inovāciju parks, kas apvieno klasterī informācijas tehnoloģiju (IT) nozares uzņēmums. Viens no iemesliem šādas platformas izveidei ir nozarē trūkstošais darbaspēks. Liepājā ir virkne uzņēmumu, kur strādā inženieri un IT jomas speciālisti, kuri izstrādā inovatīvas pieejas ražošanas procesā un rada jaunus eksportspējīgus produktus.

Liepājā IT uzņēmumi kopīgiem spēkiem risinās speciālistu trūkuma problēmu
00:00 / 04:11
Lejuplādēt
Latvijā šobrīd trūkst ap 16 000 IT nozares speciālistu, savukārt Eiropā šis skaitlis sasniedz jau aptuveni pusmiljonu. Tādēļ viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem ir nozares popularizēšana un jauniešu ieinteresēšana studēt ar IT jomu saistītās programmās, skaidroja biedrības "Digitālo inovāciju parka" valdes locekle Agata Ambulte.

 

"Speciālistu trūkst, arī veidu, kā ātri un kvalitatīvi apgūt prasmes. Cipari ir iespaidīgi, es pati par to brīnos – 16 000.

Ja tie būtu, uzreiz varētu nodarbināt. Mēs vēlamies apkopot spēkus Liepājas IT aliansē, jo - kurš gan zina labāk, kā pati industrija," klāstīja Ambulte.

''Digitālo inovāciju parku'' izveidojusi Liepājas pilsētas pašvaldība kopā ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldi, AS "UPB" un SIA "Sense Media". Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis minēja virkni uzņēmumu Liepājā, kur speciālisti ik dienu izgudro arvien ko jaunu un meklē neordinārus risinājumus. 

"Liepājā ražo daudzas inovatīvas lietas, faktiski katra saražotā lieta prasa ļoti lielu inovatīvu darbu no inženieriem, no projektētājiem. Vai tas būtu ugunsdzēsēju elpošanas aprīkojums, vai atspere kādam mehānismam, vai slēdzis gludeklim, vai arī ostai kāds pacelšanas mehānisms, ko arī Liepājā uzņēmumi ražo. Šīs visas lietas prasa gudrus, izglītotus cilvēkus ar mūsdienīgām zināšanām," teica Hmieļevskis.

Biedrības dibinātāju vidū ir uzņēmums "Sense Media" līdzīpašnieks, animators un multimediju mākslinieks Mārtiņš Feodosovs.

"Ir daudzi speciālisti, kuru mums trūkst, mēs nevaram attīstīties vairāk, jo nav papildu roku. Šī kopiena būs laba vieta, kur speciālisti sanāks. Viņus varēs apmācīt, un tad arī mums kā uzņēmumam būs lielākas iespējas viņus piesaistīt sev, lai varētu radīt vairāk produktu," teica Feodosovs.

Atrast speciālistus ir izaicinājums, atzina arī Liepājā dibinātā elektrokartingu uzņēmuma "Blue Shock Race" dibinātājs Artis Daugins. "Vai nu jāizaudzina, vai jāatrod kādā uzņēmumā, un tad ir jācīnās.

Covid-19 laiks bija izcils, jo cilvēki bija brīvāki, vai tika "importēti" no ārzemēm atpakaļ," atzina "Blue Shock Race" dibinātājs.

Viens no uzņēmumiem, kas jau iesaistījies jaunizveidotajā klasterī, ir "Giraffe 360", kas bāzējas gan Rīgā, gan Liepājā. Uzņēmumā kā programmētājs strādā Mārtiņš Ābelītis, kurš IT jomu pašlaik vēl studē Liepājā.

"Uzņēmums ražo 360 grādu kameras, kas tiek eksportētas uz lielām pilsētām, piemēram, Londonu un citām vietām Eiropā, kur kameras izīrējam mākleriem. Viņi paši izvēlas, kurās vietās tās nolikt un var nofotografēt telpas. Mēs to informāciju padarām par virtuālām tūrēm - tā, ka šo dzīvokli var apskatīt no jebkuras vietas pasaulē," klāstīja Ābelītis. 

Jau šobrīd "Digitālo inovāciju parks" izveidojis Liepājas tehnoloģiju klasteri, kurā aicināti iesaistīties gan IT jomas uzņēmumi un profesionāļi, gan entuziasti, kuriem ir saistoši paplašināt savu redzesloku ar tehnoloģijām saistītos jautājumos. Klasterī pievienojusies arī Liepājas Universitāte, kā arī citas izglītības iestādes, kas sagatavo jaunos speciālistus atbilstoši nozares prasībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti