Liepājā ceļ jaunas rūpnīcas un pārbūvē bijušos «Metalurga» cehus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vairākos desmitos miljonu mērāmas investīcijas pēdējo gadu laikā Liepājā ieguldījuši dažādi uzņēmumi, kuri būvē jaunas rūpnīcas vai apgūst esošās būves. Pašlaik aktuāli ir vairāki projekti, piemēram, 9 miljonus eiro bijušā „Liepājas metalurga” teritorijā ieguldīs uzņēmums SIA LSEZ „Caljan Rite-Hite Latvia”, kas līgumu noslēdzis ar Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvaldi. Jau ziemā tiks pabeigta arī uzņēmums „SIA “Lesjofors Springs LV” jaunā rūpnīca, kas ir vadošais atsperu ražotājs pasaulē.

Liepājā ceļ jaunas rūpnīcas un pārbūvē bijušos «Metalurga» cehus
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

Uzņēmums ”Lesjofors Springs LV” ir lielākais atsperu ražošanas uzņēmums Baltijas valstīs, kas Liepājā strādā no 2003. gada. Uzņēmumā tiek ražotas arī citas štancētas detaļas.

„Tiek ražota kapara detaļa, tiek alvota un tad iemontēta elektrības rozetēs,” saka uzņēmuma vadītājs Ingars Jaunzems.

”Lesjofors Springs LV” ražotne 16 gadu laikā ir attīstījusies, uzsver uzņēmuma vadītājs. Pašlaik Liepājā darbojas divi uzņēmumi – viens, kas ražo atsperes un štancētas detaļas, otrs nodarbojas ar gāzes amortizatoru ražošanu, nodarbinot abos uzņēmumos ap 150 darbiniekus. Regulāri tiek domāts par attīstību, ražošanas automatizēšanu un citām vajadzībām, līdz ar to tika pieņemts lēmums investēt sešus miljonus eiro jaunas rūpnīcas būvniecībā, kas Liepājā atradīsies citā vietā – Dūņu ielas industriālajā parkā.

„Rūpnīca atradīsies Brīvības ielas kreisajā pusē, braucot iekšā pilsētā; pie ezera tā bija neapgūta teritorija, kur tika izbērti dažādi pārpalikumi, būvmateriāli. Ir nostiprināta ezera grunts utt.

Mēs daudz investējām, lai iztīrītu un sakārtotu šo vietu, ceram, ka tā būs skaista vieta ne tikai pašiem, bet arī Liepājas iedzīvotājiem,” pauž Jaunzems.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis rāda karti, kurā uzskatāmi var redzēt vietas, kur notiek jaunu ražotņu būvniecība, un vietas, kur netrūkst ieceru arī nākotnē.

„No 2017. gada ir uzbūvētas piecas jaunas rūpnīcas, šobrīd faktiski būvē piecas un vēl daudz projektē. Būvniecība reizē ir arī pārbūve. Mēs skaitām jaunas rūpnīcas, bet ir arī tādas, kas iziet ārā no telpām un tur ienāk jauns. Piemēram, uzņēmums „Jensen metal” ēkā, kur sākās Kapsēdes ielas Liepājas Biznesa parka izveide. Uzņēmums izlēma būvēt savu ēku Karostas industriālajā parkā, rūpnīcu atklājām vasarā. Tagad bijušajās telpās ienācis pilnīgi jauns uzņēmums, kas papildinās mūsu ražojošo uzņēmumu klāstu,” stāsta Hmieļevskis.

Uzņēmumi, kur Liepājā strādājuši ilgus gadus, izlēmuši iet ārā no īrētām telpām un būvēt savas ražotnes. Ir ieguldīts apjomīgs darbs, lai uzņēmumi neizvēlētos kādu citu vietu savu ražotņu attīstībai, uzsver Uldis Hmieļevskis:

„Bija ko pastrādāt, lai bijušajā ''Metalurga'' teritorijā pirmais ražotājās gūtu iespēju iegādāties vienu no ražošanas ēkām un šomēnes uzsāktu būvniecību. SIA LSEZ “Caljan Rite-Hite Latvia” ražo teleskopiskos konveijerus pastam un lidostas šķirošanas sistēmām. Katrs projekts ir prasījis zināmu piepūli.

Ir gandarījums, ka ritenis ir labi iegriezies, tad nāk arī citi, skatās, projektē vai ir tuvu būvniecības stadijai.”

Bijušā ''Metalurga'' mehāniska ceha attīstībā uzņēmums investēs 9 miljonus eiro. SIA LSEZ “Caljan Rite-Hite Latvia” izpilddirektors Gatis Dradeika atzīst,  ka uzņēmums savas darbības 13 gadu laikā Liepājā ir pāraudzis esošo telpu apjomu Liepājas Biznesa centrā Kapsēdes ielā.

“Jau  kādu laiku pētījām iespējas Liepājā uzcelt pašiem savu rūpnīcu, kas būtu pielāgota tieši mūsu specifiskajam vajadzībām. Novērtējot vecā “Liepājas metalurga” mehāniskā ceha priekšrocības, nolēmām to iegādāties un pārbūvēt - tam ir  izdevīga atrašanās vieta, pieejama nepieciešamā infrastruktūra, kā arī ēkas konstrukcijas ir ļoti labā stāvoklī.”

Par gaidāmajām pārmaiņām ''Metalurga'' teritorijā priecājas arī Uldis Hmieļevskis:

„Pārbūvēs, paplašinās mehānisko cehu, būs skaista, mūsdienīga fasāde, pēc gada jau jābūt nodotai ekspluatācijā.”

Liepājā būvniecības procesā ir „iCotton” jaunais ražošanas korpuss Krūmu ielā, kur tiks ražoti dažādi kokvilnas izstrādājumi, tā papildinot esošo ražošanas spektru. Tagad uzņēmums ražo vates kociņus, mitrās salvetes utt. Kā vienu no galvenajiem iemesliem šādiem attīstības projektiem Liepājā uzņēmēji min nodokļu atvieglojumus, ko paredz Speciālās ekonomiskās zonas statuss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti