Liepājā attīsta zivju fileju ražošanu un saldēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trešdien Liepājā sāks uzstādīt jauno brētliņu un reņģu filetēšanas iekārtu. Tas ir tikai viens no projektiem, ko pašlaik īsteno Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa. Grupas vadība uzsver, ka tieši zivju pārstrāde ir tas attīstības ceļš, ko pašlaik izvēlas Latvijas zivsaimniecības uzņēmumi.

Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupai Liepājā jau veiksmīgi darbojas mencu filetēšanas līnija. Sākotnēji mencu filejas saldētas Zviedrijas tirgum, bet pašlaik notiek pārorientēšanās uz Vācijas tirgiem.

Ceha meistare Tija Liepa stāsta, kā notiek zivju saldēšanas process: ”Svaigais pārtop saldētajā. Tikko sasaldēts iet uz glazēšanu un iepakošanu. No nogriešanas līdz kastei stundas paiet.”

Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa vienlaicīgi īsteno vairākus projektus. Uzstādīts jaudīgs ledus ģenerators, kas izmaksājis 200 tūkstošus eiro. Ievērojami uzlabota ledus kvalitāte, skaidro Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupas valdes priekšsēdētājs Igors Markušveskis. 

Pašlaik dienas kārtībā ir divi jauni projekti. „Gaidām speciālistus no Zviedrijas, kuri mums palīdzēs uzstādīt jauno reņģu un brētliņu filetēšanas iekārtu. Par to jau esam samaksājuši 100 eiro tūkstošus. Esam saremontējuši aptuveni trešdaļu no mūsu piestātnes. Tur projekta izmaksas pārsniedz vienu miljonu eiro," stāsta Markušveskis.

Brētliņu filejas varētu būt interesantas Vācijas tirgum, domājot par daudzveidību, iespējams, nākotnē tās tiks sālītas un marinētas, spriež Igors Markuševskis. Tā uzņēmums izmanto Eiropas Savienības struktūrfondu iepriekšējā perioda pēdējās iespējas.

Īstenojot visus šos projektus ir jāvairo pievienotā vērtība zivij, ko zvejnieki atved no jūras, uzskata valdes priekšsēdētājs.

„Ejam pastiprināti apstrādē. Šādi rīkojas zvejas organizācijas visā Latvijā. Arī mēs - Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa - esam pieņēmuši lēmumu attīstīt zivju pārstrādi. Neejot dziļāk pārstrādē. Latvijā pārstrāde asociējas ar zivju konserviem. Mēs domājam attīstīt fileju ražošanu un zivju produktu saldēšanu.”

Nozarē pašlaik situācija nav stabila. Tas saistīts gan ar izejvielu trūkumu, gan Krievijas tirgu. Zivju ir mazāk nekā iespējams pārstrādāt. Arī brētliņas pēdējo nedēļu laikā ir pazudušas, bet mencu jau tradicionāli neizdodas nozvejot tik, cik gribētos, skaidro Markušveskis. Līdz ar to izejvielu cena ir ļoti augsta. 

Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa savu produkciju galvenokārt eksportē: „Brētliņa un reņģe jau vēsturiski aiziet uz vecajiem tirgiem uz Lietuvu, Ukrainu, Baltkrieviju, agrāk sūtījām arī uz Krieviju, bet to tagad ne mūsu vainas dēļ darīt nevaram.”

Par lieliem zaudējumiem saistībā ar Krievijas tirgu runāt nevar, piebilst Markuševskis: „Izveidojusies nestabilitāte. Tā kā Krievijas tirgus ir slēgts, daudzi pircēji Ukrainā ar to mēģina manipulēt. Samazināt cenas. Spiediens uz Ukrainas tirgu pieaudzis no visiem tiem, kas eksportēja uz Krievijas tirgu, ir pieaudzis, arī uz Baltkrieviju. Ar veciem klientiem attiecības esam saglabājuši meklējam jaunus un strādājam filetēšanas virzienā.”

Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa tika izveidota pirms deviņiem gadiem un tajā pašlaik darbojas 12 zvejas uzņēmumi. Šo gadu laikā biedru sastāvs mainījies, jo daļa savu kuģus sagrieza un izstājās no grupas, taču kodols saglabājies. Pašlaik Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupas rīcībā ir deviņpadsmit kuģi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti