Liepājā aktīvi attīsta industriālās teritorijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājā rūpnīcas aug kā sēnes pēc lietus. Pilsētā šobrīd aktīvi būvē jaunas ražotnes un turpina attīstīt industriālās teritorijas. Kā vienu no galvenajiem argumentiem uzņēmēji min Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) priekšrocības, nodokļu politiku un sakārtoto infrastruktūru. Redzami rezultāti izbūvētajai infrastruktūrai Dūņu un Meldru ielas industriālajā parkā, kur pašlaik tiek būvēta pilnīgi jauna uzņēmuma „Lesjofors” rūpnīca. Būvniecība notiek arī Karostas industriālajā parkā, kur jauno projektu attīstītājiem nākas domāt, kā, būvējot rūpniecības objektu, saglabāt vēsturiskās arhitektūras aprises.

Liepājā aktīvi attīsta industriālās teritorijas
00:00 / 04:59
Lejuplādēt

Uzņēmumā „Lesjofors”ir ļoti liels produktu skaits, kas mērāms tūkstošos, tās ir gan dažādas atsperes, gan citas štancētas detaļas, stāsta uzņēmuma vadītājs Ingars Jaunzems. Atsperes un citas metāla detaļas, ko ražo Liepājā, var atrast gandrīz katrā lietā, ko lietojam ikdienā, vai tas būtu motorzāģis vai veļas knaģis. Liepājā tiek ražoti arī gāzes amortizatori.

„Arī iekārtas tiek mainītas. Ja iekārta vajadzīga vienam projektam, tad vēlāk jau šajā vietā var būt cita. Katru dienu, atnākot uz rūpnīcu, var redzēt, ka kaut kas mainās un attīstās,” priecājas Jaunzems.

Uzņēmums, kas dibināts Zviedrijā 19. gs. beigās, šobrīd strādā visā pasaulē. 2003. gadā tas savu darbību uzsāka Liepājas biznesa centrā bijušā gaļas kombināta teritorijā un bija viens pirmajiem nomniekiem. Uzņēmums nepārtraukti audzis un pašlaik atrodas jau sešās ēkās. Turpinot attīstīt savu biznesu un izmantojot piedāvātās iespējas, kompānija

„Lesjofors” pašlaik jau būvē pilnīgi jaunu rūpnīcu Dūņu ielā, kur tiek investēti ap 5 miljoniem eiro.

Uzņēmums ar aptuveni 150 darbiniekiem uz jauno ražotni pārcelsies nākamā gada vasarā, saka Jaunzems:

„Pateicoties likumdošanai un SEZ statusam, Liepājas sniegtajām iespējām, arī bija gala lēmums pagājušā gadā, ka dzenam uz priekšu savu projektu. Tas noteikti atmaksāsies, būsim zem viena jumta daudz efektīvāki.”

Pārmaiņas, kas notikušas pēdējo divdesmit gadu laikā - vietā, kur būvē jauno ražotni, ir jau grūti aptveramas. Par to runā arī Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis:

„Liepājnieki zina, ka Meldru un Dūņu iela ir teritorija, kas atrodas pie Ceļu satiksmes drošības direkcijas, kur Satiksmes ielā izvietoti daudzi autosaloni. Atceramies, ka pirms 15 gadiem tur nekā nebija. Tur auga niedres, tāds dūksnājs, braucot pa Brīvības ielu varēja redzēt ar meldriem apaugušu teritoriju; tad pirms astoņiem gadiem tika izbūvēts apvedceļš – Dūņu iela. Tagad redzam, ka tur sākas ražošanas attīstība.”

Ar uzņēmuma „Lesjofors” rūpnīcas celtniecību un pārcelšanos uz jauno ražotni viss nebeidzas.

„Ir iznomātas teritorijas arī citiem uzņēmumiem, kuri tuvākā laikā sāks būvniecību. Pērn radījām jaunu teritoriju Meldru ielā, jo bija pieprasījums pēc zemes platībām, kas ir lielākas par viena hektāra vai divu hektāru zemes gabalu. Tehniskais projekts ir tālu ticis, drīz sāksies būvniecība,” norāda Hmieļevskis.

Kaut arī izskanējuši iedzīvotāju protesti par kultūras mantojuma zaudēšanu un koku nozāģēšanu, Karostā šobrīd cara laika atstātais mantojums pārtop par sen plānoto industriālo parku, kur sakārtotas ielas un infrastruktūra.

„Ne tik viegli mums gāja ar pirmo investīciju piesaisti, bet Virssardzes ielā jau šī gada vidū darbu uzsāks „LSEZ SIA “JM Properties”, būs jaunas 140 darba vietas. „Jensen Metal” daļēji pārcels ražotni no biznesa centra un uzsāks pilnīgi jaunu produktu ražošanu,” par ražotnēm Karostā stāsta Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Jānis Lapiņš.

Uzņēmējiem gan jāņem vērā, ka, attīstot ražošanu Karostā, būs jāsaglabā vēsturisko ēku aprises.

„Pagājušā valdes sēdē bija labs piemērs, kā arhitekts redz šos risinājumus. Ceru, ka varēsim rādīt kā labu piemēru. Vēsturiskās ēkas tiek pārbūvētas, viena pilnībā tiek iekļauta kā administratīvā ēka, otra tiek integrēta tieši jau pašā ražotnē,” skaidro Lapiņš.

Aptuveni divu gadu laikā Liepājā dažādās vietās tiek attīstīti vai ir jau uzbūvēti ap desmit dažādi rūpniecības objekti. Joprojām izaicinājums ir bijusī rūpnīcas „KVV Liepājas metalurgs” teritorija, par ko tiek izrādīta interese.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti