Lielveikali sola vienlīdzīgus noteikumus dārzeņu ražotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzsver, ka brīvā tirgus apstākļos ministrija nevar ietekmēt lēto Polijas dārzeņu ienākšanu Latvijā, bet lielveikalu pārstāvji sola ar citām metodēm nākt pretim vietējiem ražotājiem.  

Polijas dārzeņu un augļu importa aizliegums Krievijā radījis pamatīgu satraukumu vietējiem ražotājiem. Viņi saka: konkurēt ar poļu  ražotājiem Latvija var, bet, konkurējot ar dempinga cenām, Latvijas ražotāji būs zaudētāji.

Kooperatīvās sabiedrības “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa skaidroja – „ja piedāvājums ir 2-3-4 centi plus transporta izmaksas, vai dažreiz tikai transporta cena, kas nāk iekšā no Polijas, ir skaidrs, ka mēs līdz šādam līmenim nevaram aiziet, un ir skaidrs, ka tad tie ir zaudējumi, un tas var beigties ar daudzu uzņēmēju bankrotu”.

Dūklavs savukārt skaidroja, ka valdība nevar  aizliegt nevienam tirgus dalībniekam ievest savu produkciju jebkur.

„Tas ir tirgus, mēs tirgū esam – jāspēlē kopā. Bet tās ir nenormālas parādības - iejaukšanās tirgū. Tāpēc mēs esam satraukti, ne tikai runa par dārzeņiem – var būt arī kas cits,” sacīja Dūklavs.

Lielveikalu pārstāvji arī uzsvēruši, ka Latvijas patērētājam par vietējo produkciju ir liela interese.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) Noris Krūzītis intervijā Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” norāda: pastiprinās tendence, kas veidojusies jau gadu gaitā - pircēji īpaši sezonas laikā izvēlas Latvijā ražotus augus un dārzeņus.

„Ja pircēji izvēlēsies Latvijā ražotus augļus un dārzeņus, tirgotājs tos pārdos ar lielāko prieku. Par to, ka tuvākajā laikā varētu kaut kas īpaši mainīties, nevarētu izteikt prognozes,” norādīja Krūzītis.

Tikšanās laikā Zemkopības ministrijā, kur situāciju ar iespējamo Polijas dārzeņu pieplūdumu Latvijā lielākie tirgotāji apsprieda ar ministru, viņi apgalvojuši, ka prioritāte iepirkumos ir Latvijā ražotājiem dārzeņiem un augļiem, pastāstīja Krūzītis.

Pārtikas tirgotāju asociācijas Noris Krūzītis
00:00 / 03:58
Lejuplādēt

Latvijas lielveikalu tīkli apliecinājuši gatavību turpināt tirgot pašmāju dārzeņus, bet Pārtikas un veterinārais dienests stingrāk kontrolēs importētās produkcijas kvalitāti.

SIA “Rimi Latvija” ģenerāldirektors Valdis Turlajs gan norāda, ka „ļoti izšķirīgs būs patērētāja viedoklis”. „Iespējams, ka cena tirgū var pazemināties, tas var ietekmēt dārzeņu cenu, bet tas nav atkarīgs tikai no tīkliem – jo mazāk būs dempinga produkcijas, jo labāka cena tirgos paliks,” norādīja Turlajs.

Augļkopju asociācija valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte atklāja, ka sarunā ar lielveikaliem panāka vienošanās, „ka nedempingos mūsu cenas, plauktos viss stāvēs blakus, bet patērētājs lems – kuru pirks”.

„Galvenais lai mēs būtu paši godīgi un lai veikalos būtu informācija par izcelsmi, lai pircējs zinātu, ko iegādājas,” piebilda SIA “Latvijas dārznieks” valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš.

Polijas dārzeņu īpatsvars Latvijas lielveikalos līdz šim bija neliels – tikai 5% no kopējā apjoma. Nozares eksperti prognozē, ka jau tuvākajos mēnešos situācija var strauji mainīties, un ne par labu mūsu ražotājiem.

Jau ziņots, Krievijas aizliegums importēt dārzeņus no Polijas ir radījusi bažas Latvijas dārzeņu ražotājiem - poļu uzņēmēji jau diktē noteikumus Latvijas dārzeņu tirgū, un šobrīd Latvijas jau tā novājinātie dārzeņu audzētāji nespēs stāties pretī ievestajiem poļu dārzeņiem.

Ir diezgan liela iespēja, ka pēc Krievijas lēmuma aizliegt Polijas dārzeņu un augļu importu, šīs valsts produkcija masveidā varētu ienākt Latvijā, un dārzeņu cenas varētu samazināties par 10% līdz 20%.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti