Pusdiena

Džulians Kings: Neviena ES dalībvalsts nevar vienatnē stiprināt drošību

Pusdiena

Piketā pret ieceri nojaukt Pļavniekkalna sākumskolu varētu būt vairāk nekā 50 cilvēku

Veikalu modernizācijas aizsegā, lielveikali atsakās no algu jautājuma risināšanas

Lielveikali cīņā ar darbinieku trūkumu modernizē kases

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Arvien vairāk naudas investējot tehnoloģijās un iegādājoties papildu pašapkalpošanās kases, lielveikali vēstī par modernizāciju un darbinieku slodzes samazināšanu.

Ieguldot tehnikā, nevis cilvēkos, lielveikali atsakās risināt mazo algu problēmu, uz ko norāda lielais darbinieku trūkums mazumtirdzniecībā.

Izvēli par labu ilgtermiņa investīcijām tehnikā tāpat var skaidrot arī ar salīdzinoši augstajiem darbaspēka nodokļiem, kas jāmaksā par katru nodarbināto.

Pērn radio ziņoja, ka lielveikalos „Maxima”, maksājot par pirkumu, pie kasēm var pamanīt atklātnītes, kas aicina pievienoties „Maxima” komandai. Pagājis gandrīz gads un šādas atklātnītes veikalos atrodas joprojām. Dažos no tiem pie izejas durvīm pat līmē plakātus – „steidzami vajadzīgi kasieri”. Abās lielākajās mazumtirdzniecības ķēdēs – „Maxima” un „Rimi” ļoti trūkst darbinieku.

„Jāsaka, ka gan trūkums, gan darbinieku mainība visā nozarē ir diezgan augsta kopumā tirdzniecības sektorā kā tādā. Daļēji tāpēc, ka tas darbs atsevišķos gadījumos tiek ņemts kā atspēriena punkts,” toreiz skaidroja uzņēmuma runasvīrs Jānis Beseris.

Viņš tāpat pieminēja, problēmu varētu risināt, ieviešot pašapkalpošanās kases. Pašlaik tādas esot jau 12 lielveikalos, piecās pilsētās.

Radio novēro, ka pašapkalpošanās kases pusdienas laikā izmanto vidēji katrs ceturtais, piektais pircējs.

Jurijs izmanto pašapkalpošanās kasi, jo no vairākām kasēm ir atvērta tikai viena. Četras ir aizvērtas, jo nav kasieru. Jurijs uzskata, pašapkalpošanās ierīces ļauj ietaupīt uz kasieru algu rēķina.

„Viens cilvēks veselu četru vietā stāvēs pie pašapkalpošanās kasēm. Kā citādi? Nav, kas strādā, algas mazas. Maksāt vairāk neviens negrib. Īpaši lietuvieši. Kāpēc viņiem maksāt? Es nezinu, nekas jau nenotiek ātrāk. Viņi vienkārši ietaupa naudu un viss,” norāda Jurijs.

Pašapkalpošanās kasēs „Maxima Latvija” līdz šim ieguldījusi aptuveni 800 000 eiro. Investīciju mērķis ir veikala modernizēšana, kasieru atslogošana un trūkstošo darbinieku aizvietošana.

„Protams, darbinieku trūkums mazumtirdzniecībā ir jūtams arī šobrīd. Līdz ar to, ja šeit ir piecas pašapkalpošanās kases, tad tās ir veselas piecas kases, kas ir jebkurā brīdī vaļā, un šeit strādā viens klientu konsultants. Savukārt, ja mēs atvērtu kases, kur sēž kasieris, tad būtu nepieciešami vēl pieci cilvēki,” norāda SIA „Maxima Latvija” pārstāve Zane Urduse.

Vēl 20 pašapkalpošanās kases līdz šī gada beigām plāno iegādāties arī „Rimi”. „Rimi Baltic” biznesa attīstības direktore Gundega Martinsone atbild e-pastā. No tās noprotams, pašapkalpošanās kases atvieglojot darbinieku ikdienu un veicinot klientu apmierinātību. Šādi, aizbildinoties ar modernizāciju, lielveikali patiesībā atsakās risināt algu jautājumu. Ieguldījumi tehnoloģijās ilgtermiņa atmaksāsies, darbaspēka nodokļi turklāt ir augsti un arī paši darbinieki par savām interesēm necīnoties, tā uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

„Protams, ka kases sistēma varētu būt ilgtermiņa lētāka, nekā cilvēka darbs, jo Latvijā diemžēl darbaspēka nodokļi ir relatīvi augsti,” viņš atzīst.

„Lielajos tīklos, iespējams, tas atalgojums ir mazāks, nekā viņam vajadzētu būt. Mēs to redzam no tā, ka lielo tīklu arodbiedrība teiksim ne pārāk ir enerģiska cīnīties par brīvdienām un svētkiem. Šajās dienās tiem cilvēkiem, kas nav ģimenes cilvēki, ir iespēja saņemt dubultu atalgojumu,” piebilst Tirgotāju asociācijas vadītājs.

Dubultu atalgojumu vēloties daudzi, jo ar pamatalgu nepietiek. To Radio iepriekš atzina arī Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības vadītāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti