Lielbritānijas ekonomika pirmo reizi 11 gados nonākusi recesijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielbritānijas ekonomika otrajā ceturksnī oficiāli nonākusi recesijā, sarūkot par 20,4%, salīdzinot ar šā gada pirmajiem trim mēnešiem, un šī ir pirmā recesija Lielbritānijā 11 gadu laikā, liecina statistikas dati. Vienlaikus strauji pieaudzis bezdarbs, un valdība īsteno īpašas atbalsta programmas.

Lejupslīdi izraisījuši ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

"Nodarbinātības situācija ir sarežģīta. Simtiem tūkstoši cilvēku jau zaudējuši darbu,  daudzi to vēl pazaudēs un tas ir ļoti skumji. Tāpēc ir ļoti svarīgi palīdzēt šiem cilvēkiem, un mēs jau jūlijā iepazīstinājām ar plānu, lai atbalstītu, aizsargātu un radītu darbavietas visā Apvienotajā Karalistē. Tiek piešķirtas piemaksas par darba vietu saglabāšanu, kā arī īstenotas cits iniciatīvas," norādīja Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks.  

Tiek uzskatīts, ka ekonomika nonākusi recesijā, ja divus ceturkšņus pēc kārtas piedzīvota lejupslīde.

Pēdējo reizi šāda situācija Lielbritānijā bija vērojama 2009. gadā, kad pasaulē bija finanšu krīze.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada pēdējiem trim mēnešiem, Lielbritānijas ekonomika saruka par 2,2%, liecina Nacionālā statistikas biroja dati.

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli-jūniju, iekšzemes kopprodukts samazinājies par 21,7%.

Atšķirībā no citām valstīm, Lielbritānijas Nacionālais statistikas birojs publisko datus ne tikai par ceturkšņiem, bet arī pa mēnešiem, un šie dati dod cerību, ka ekonomika sāk atkopties pēc dažu pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atcelšanas.

Jūnijā, kad darbu atsāka veikali, kas tirgo arī preces, kuras nav būtiski svarīgas, Lielbritānijas ekonomikas pieaugums mēneša izteiksmē bija 8,7%. Jūnijā pieauga arī ražošana rūpnīcās un atsākās būvdarbi.

Saskaņā ar Nacionālā statistikas biroja datiem pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi vissmagākās sekas atstājuši uz viesmīlības sektoru.

Amatpersonas informēja, ka  krīze ietekmējusi apmēram 1,2 miljonus darba devēju un 10 miljonus darbinieku, bet pabalstos izmaksāti vairāk nekā 37 miljoni eiro. Tomēr oktobrī plānots programmu izbeigt, vienlaikus saglabājot citus ekonomisko attīstību veicinošus pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti