Lielbritānija nāk klajā ar jauno muitas tarifu režīmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Apvienotā Karaliste otrdien ir paziņojusi savu jauno pēcbreksita tarifu režīmu, kas nākotnē aizvietos Eiropas Savienības (ES) kopējo muitas tarifu. Jaunā sistēma attieksies uz trešajām valstīm, ar kurām Lielbritānija nebūs noslēgusi brīvās tirdzniecības līgumus. Pagaidām šāda līguma Lielbritānijai nav arī ar ES un, kā paziņojusi britu valdība, nebūs līdz brīdim, kamēr ES nekļūs elastīgāka.

Lielbritānija nāk klajā ar jauno muitas tarifu režīmu
00:00 / 02:40
Lejuplādēt
Laikā, kad joprojām turpinās diskusijas par Lielbritānijas turpmākajām attiecībām ar ES pēc aiziešanas no bloka, aktuāls ir arī jautājums par turpmākajām ekonomiskajām attiecībām ar pārējo pasauli. Pēc tam, kad kopējās tirdzniecības politikas veidošana gadu desmitiem ir bijusi ES rokās, Lielbritānija tagad cer līdz 2022. gadam noslēgt dažādus tirdzniecības līgumus, kas aptvertu aptuveni 80% no valsts ārējās tirdzniecības.

 

Tieši tāpēc šodien sabiedrība tika iepazīstināta ar pēcbreksita muitas režīmu. Apvienotās Karalistes jaunais Globālais tarifs aizvietos pašlaik spēkā esošo, un, pēc daudzu britu ekspertu domām, pārāk sarežģīto ES kopējo muitas tarifu sistēmu.

Kā teikts britu valdības paziņojumā, jaunais tarifu plāns ir izstrādāts, īpaši ņemot vērā Lielbritānijas ekonomikas vajadzības, tas likvidēšot dažādas sarkanās līnijas un citas nevajadzīgas tirdzniecības barjeras, samazināšot spiedienu uz izmaksām un palielināšot izvēles iespējas patērētājiem, kā arī sniegšot atbalstu britu uzņēmumiem uz globālās skatuves.

Lielbritānijas starptautiskās tirdzniecības ministre Liza Trussa paziņojusi, ka ieguvējas būs ne tikai visas mājsaimniecības, bet arī uzņēmumi, kuriem papildu grūtības radījusi pašreizējā koronavīrusa krīze.

Lai atbalstītu britu ražotājus, arī turpmāk paredzēts saglabāt muitas tarifus lauksaimniecības produktiem, vairumam keramikas izstrādājumu, kā arī 10% ievedmuitu automašīnām. Vienlaicīgi paredzēts atcelt nodevas aptuveni 30 miljardus mārciņu vērtiem importa produktiem, kas iekļūst Apvienotās Karalistes piegāžu ķēdēs. Tā, piemēram, paredzēts pilnībā atcelt tarifus trauku mazgājamām mašīnām, saldētavām, kā arī sanitārajām precēm, dažādiem pārtikas produktiem un garšvielām un pat Ziemassvētku eglītēm.

Pašreizējā koronavīrusa krīze ir aktualizējusi arī nepieciešamību pēc dažādām medicīnas precēm un aprīkojuma, kuram jaunajā tarifu plānā muitas nodevas vismaz uz laiku netikšot piemērotas.

Trussa uzsvēra, ka minētie tarifi tiks piemēroti tikai tām valstīm, ar kurām Apvienotajai Karalistei nav brīvās tirdzniecības līguma. Starp tādām ir, piemēram, ASV, Austrālija, vairākas Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis, kā arī ES. Pēc ministres vārdiem – vai nu ES kļūs elastīgāka, vai arī nekāda brīvā tirdzniecības līguma pagaidām nebūs. Un šāda situācija nozīmēšot, ka lielāka ieguvēja ilgtermiņā būšot tieši Lielbritānija, jo eiropiešu patērētāji jau tā ciešot no pārāk lielā ES protekcionisma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti