Lielbritānija atļauj «Huawei» iesaistīties 5G tīkla infrastruktūras būvniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lielbritānijas valdība ir atļāvusi ķīniešu tehnoloģiju kompānijai "Huawei" iesaistīties 5G tīkla infrastruktūras būvniecībā. "Huawei" gan tiks liegts līdzdarboties dažādos īpašas nozīmes objektos, turklāt tiks ierobežota arī šīs kompānijas tirgus daļa. Sagaidāms, ka šāds britu valdības lēmums varētu ievērojami ietekmēt turpmākās sarunas ar ASV par brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

Lielbritānija atļauj "Huawei" iesaistīties 5G tīkla infrastruktūras būvniecībā
00:00 / 02:42
Lejuplādēt

Ķīniešu telekomunikāciju kompānijas "Huawei" līdzdalība 5G sakaru tīkla būvniecībā Apvienotajā Karalistē uzmanības centrā ir jau mēnešiem ilgi. Galvenokārt tāpēc, ka bažas par šīs kompānijas radītajiem drošības riskiem ir izteikušas Amerikas Savienotās Valstis. ASV uzskata, ka Ķīnas valdība varētu būt piespiedusi "Huawei" savās tehnoloģijās iestrādāt risinājumus, kas ļautu ķīniešiem piekļūt citu valstu informācijai. Savienotās Valstis ir aicinājušas uzmanīties arī citām valstīm, tostarp Eiropas Savienībai un Lielbritānijai, kas jau pēc dažām dienām 28 valstu bloku pametīs.

Pēc Lielbritānijas Nacionālās drošības komitejas sēdes, kurā piedalījušies vadošie ministri un britu izlūkošanas pārstāvji, pieņemts lēmums, ka "Huawei" tiks atļauts piedalīties 5G tīkla elementu būvniecībā. Kā teikts britu valdības paziņojumā, "Huawei" joprojām tiks uzskatīta par augsta riska tirgotāju, tāpēc tai nebūs piekļuves 5G tīkla atslēgas projektiem un tādiem jutīgiem objektiem, kā kodolstacijas vai militārie objekti. Turklāt "Huawei" tirgus daļa tiks ierobežota līdz 35%. Kā atzīst britu amatpersonas, kompānijas radītie riski ir apzināti, taču pašlaik tirgus situācija liecina par to, ka īstermiņa alternatīvu ķīniešu tehnoloģijām īsti nav.

Lai arī valdība uzskata, ka tās lēmums nekādā veidā neietekmēs dalīšanos ar sensitīvajiem datiem sabiedroto vidū, komentētāji jau prognozē, ka no Vašingtonas puses ir gaidāma visai nesaudzīga kritika. Īpaši laikā, kad Lielbritānija gatavojas izstāties no Eiropas Savienības un tai priekšā ir ļoti sarežģītas sarunas par tirdzniecības attiecībām arī ar ASV. Sagaidāms, ka britu premjerministrs Boriss Džonsons jau šo ceturtdien savas valdības nostāju izklāstīs ASV valsts sekretāram Maikam Pompeo un, kā prognozē izdevums "the Guardian", visticamāk, Savienoto Valstu pārstāvim tiks solīta sadarbība gan ar ASV, gan citiem sabiedrotajiem tirgus diversifikācijas atbalstīšanā. Netrūkst arī kritiķu, kas uzskata, ka šāds britu valdības lēmums kombinācijā ar ierosinājumu ieviest digitālās tirdzniecības nodokli tehnoloģiju gigantiem tikai vairos Lielbritānijas drošības riskus.

Gandarījumu par britu valdības lēmumu šodien paudusi arī kompānija "Huawei". Tās viceprezidents Viktors Žaņs atgādinājis, ka uzņēmums ir piegādājis tehnoloģijas Apvienotās Karalistes telekomunikāciju operatoriem vismaz 15 gadus, tāpēc valdības lēmums atļaut kaut vai daļēju līdzdalību turpmākajos projektos ir uzskatāms par iedrošinošu.

Arī Eiropas Savienība šodien ir paziņojusi, ka tā neaizliegs kompānijai "Huawei" darbību Eiropā. Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons paziņojis, ka runa nav par kādas kompānijas diskrimināciju, bet gan par kopēju noteikumu izstrādi. Jaunie noteikumi būšot stingri un prasīgi, taču Eiropā tiks aicināti darboties visi operatori, kuri būs ar mieru šos noteikumus ievērot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti