Panorāma

No 1.aprīļa mainīsies internetbanku lietošanas noteikumi

Panorāma

Piketē pret dzīvniekiem cirkā

Apbalvo lielākos nodokļu maksātājus

Lielākie nodokļu maksātāji - degvielas tirgotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielākie Latvijas nodokļu maksātāji ir degvielas tirgotāji, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. VID un Finanšu ministrija ceturtdien, 30. martā, svinīgi apbalvoja 2016.gada lielākos nodokļu maksātājus un tieši minētās nozares uzņēmumi apbalvoto vidū bija vairāki.

Tāpat vairāk nekā citi valsts budžetu papildina pārtikas ražotāji un tirgotāji. Viņi gan atzīst, ka nodokļu jomā ir, ko pilnveidot, un gaida, ko nesīs solītā jaunā reforma.

Uzņēmumi ar lielo nodokļu maksātāju statusu ir nodrošinājuši vairāk nekā 90% no kopējiem uzņēmējdarbības nodokļu ieņēmumiem jeb aptuveni 6,6 miljardus eiro.

VID pasniedza balvas un atzinības rakstus katra Latvijas reģiona lielākajam nodokļu maksātājam mazo, vidējo un lielo nodokļu maksātāju grupā.

Līderis Rīgā 2016. gadā bijis degvielas tirgotājs SIA "Circle K Latvia", jeb uzņēmums, ka līdz šim zināms ar nosaukumu “Statoil”. Zemgalē arī degvielas tirgotājs – “Virši-A”, Vidzemē – veikalu tīkls - SIA "Firma Madara`89", Latgalē – siera ražotājs “Preiļu siers”, Kurzemē - "Ventspils nafta termināls". Tāpat apbalvoto vidū degvielas tirgotāji - "Neste Latvija" un "Astarte-Nafta", kā arī “Latvijas maiznieks”, “Bauskas alus”, “Cēsu alus” un citi.

VID vadītāja Ilze Cīrule atzīst, lai kopumā veicinātu nodokļu nomaksu, vēl gan daudz darāmā.  “Mums daudz vairāk ir jāskaidro cilvēkiem, kur aiziet nodokļi, kāpēc nodokļi ir jāmaksā. Tad ir jāmēģina dažādas preventīvas metodes, lai uzņēmēji no šīs nodokļu nomaksas maksimāli neizvairītos, un tikai pēc tam būtu jāveic dažādi kontroles pasākumi, jāiet uz vietām un jāpārliecinās, vai tiešām uzņēmums tos nodokļus ir nomaksājis,” pauž Cīrule.

Par nodokļu maksāšanu apbalvoto uzņēmumu pārstāvji atzina, ka šajā ziņā sadarbība ar VID arvien uzlabojas.

Cita lieta – ka pati nodokļu sistēma tomēr varētu būt uzņēmējiem draudzīgāka, un arī ceturtdien uzrunās vairākkārt tika piesaukta gaidāmā  nodokļu reforma. Kopumā tai ir atbalsts uzņēmēju vidū, taču īpaši akcīzes nodokļu maksātāju vidū ir arī bažas.

“Protams, ka šobrīd mēs visu to varam izpildīt. Bet tā, kā plāno nākošgad palielināt akcīzi alum, mēs neesam apmierināti. Tas ir jādara pakāpeniski, (..) varētu būt kritums apgrozībā, un mēs varētu zaudēt darba vietas. Tad, ja mēs zaudēsim darba vietas, valsts zaudēs iedzīvotāju ienākumu nodokli un sociālo nodokli. Tāpēc vajag ļoti uzmanīgi to darīt,” brīdina SIA “Bauskas alus” vadītājs Vladimirs Barskovs.

“Nedrīkst aizmirst pamatlietas, un kaimiņvalstis ir konkurenti, un tā tas ir bijis un būs vienmēr. Līdz ar to mums ir jāveido tāda nodokļu sistēma, lai mēs nebūtu ar lielākām likmēm kā kaimiņvalstīs, es domāju – Lietuvu un Poliju. Mums jābūt tādiem nodokļiem, lai viņi būtu līdzīgi, samērojami. Arī tādā gadījumā mūsu patērētājs nebrauks uz kaimiņvalstīm, bet veiks iepirkšanos un pakalpojumus tieši Latvijā,” uzsver SIA “Astarte Nafta” valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Darbs pie nodokļu reformas izstrādes aizvien turpinās, un paredzēts, ka aprīlī to skatīs valdībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti