Lielākajai Liepājas zivju pārstrādes ražotnei drīz varētu atrasties jauns īpašnieks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielākais Liepājas zivsaimniecības uzņēmums – Liepājas Speciālās ekonomiskās zonās (LSEZ) SIA „Kolumbija Ltd”, kas uzplaukuma laikos nodrošināja ar darbu pat 400 cilvēkus, šobrīd stāv tukšs. Likvidējamā akciju sabiedrība „Trasta komercbanka” maksātnespējīgās „Kolumbija Ltd” piederošo mantu sākotnēji piedāvāja izsolīt par 10,5 miljoniem eiro. Līdz šim izsoles mēģinājumi gan nav vainagojušies ar panākumiem, bet ir vairāki interesenti, kuri būtu gatavi iegādāties uzņēmumu un tur atsākt ražošanu.

Lielākajai Liepājas zivju pārstrādes ražotnei drīz varētu atrasties jauns īpašnieks
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

No Liepājas Zivju kombināta bezcerības līdz plaukstošam uzņēmumam „Kolumbija Ltd”, kas ne tikai pārstrādāja zivis un ražoja plašu sortimentu ar zivju konserviem, bet arī paši sāka audzēt zivis, līdz kārtējam sabrukumam, ko ietekmēja arī Krievijas tirgus aizvēršana un tirgus apjoma samazināšanās. Pagājušā gadā uzņēmums „Libava”, kas vēl turpināja strādāt uzņēmuma teritorijā, pieņēma lēmumu darbu pilnībā pārtraukt, taču jau tad uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Igors Krupņiks, kurš tagad pārcēlies uz dzīvi ārpus Latvijas, Latvijas Radio skaidroja, ka pastāv cerība septembrī darbību atsākt. Viņš pirms daudziem gadiem zivju pārstrādi attīstīja ar lielu entuziasmu, kas arī izdevās.

Pērn Krupņiks stāstīja, ka ir neziņa saistībā ar pandēmijas izraisīto ekonomisko krīzi un tāpēc nolemts uz vairākiem mēnešiem darbību patraukt, bet, tā kā vēl esot zivju krājumi, darbu cer atsākt septembrī, kas tomēr nenotika. Liepājas domes Attīstības pārvaldes Ekonomikas nodaļas vadītājs Arnis Vītols uzsver, ka uzņēmumam grūtības bija vēl pirms pandēmijas un faktiski tas nedarbojas jau daudz ilgāku laiku.

„Šāds liels zivju pārstrādes uzņēmums Liepājā nav jau kādus gadus trīs. Praktiski nedarbojas kā agrāk no 2018. gada. Ar pilnu jaudu tas pēdējo reizi strādāja 2017. gadā. Sākot no 2018. gada, jaudas ir samazinājušās un darbinieku skaits ir samazinājies, būtībā uzņēmums nestrādā jau divus, trīs gadus,” atklāj Vītols.

Zivju pārstrādes uzņēmums ar iespaidīgu infrastruktūru Liepājā atrodas pie tirdzniecības kanāla pašā ostmalā, pirms gadiem pieciem uzņēmuma apgrozījums sasniedza 4 miljonus eiro gadā.

„Tur ir pietiekami liela teritorija – gan zivju pārstrādes cehs, gan konservu cehs, gan arī zivju audzēšana, kas bija uzsākta pēdējos gados, kur viņi uz vietas audzēja samus un citas zivis. 2017. un 2018. gadā viņi sapirka iekārtas zivju pārstrādei, kam piesaistīja arī Eiropas Savienības finansējumu. Infrastruktūra tur joprojām ir. Ļoti ceram, ka izsole norisināsies veiksmīgi un patiešām kāds labs uzņēmums, investors varētu nākt iekšā un turpināt darbību,” cerību pauž pašvaldības pārstāvis.

Šobrīd interese par objektu, kas atrodas „Trasta komercbankas” pārvaldījumā, ir, to Latvijas Radio apstiprināja juridiskā biroja „Rasa&Ešenvalds” advokāts un administratora palīgs Jānis Ešenvalds, kaut gan līdz šim notikušās izsoles bija neveiksmīgas, arī pēdējā, kad īpašuma sākumcena bija gandrīz 4 miljoni eiro.

„Noslēdzošā izsole bija tāda, ka faktiski lielāko daļu izsoles priekšmetu veidoja nekustamie īpašumi un kustamā manta, bet arī prasījuma tiesības. Šī izsole ir atzīta par spēkā neesošu, jo neviens nepieteicās un neko nesolīja. Līdz ar to administratoram ir tiesības tirgot šo īpašumu par iespējami augstāko cenu, bet tā nebūs tik augsta kā izsoles sākumcena, jo par to intereses nebija,'' situāciju skaidro Ešenvalds.

Pašlaik, apzinot visus interesentus, ir saņemti vairāki piedāvājumi, apstiprinot, ka būtu gatavi atsākt ražošanu zivju pārstrādes kompleksā.

„Ir piedāvājumi ar dažādām summām. Šobrīd mēs vērtējam, cik šie piedāvājumi ir pamatoti, cik šiem pretendentiem ir vai nav finansiālo iespēju tiešām arī izpildīt [solīto], vai naudas līdzekļi ir legālas izcelsmes. Tad attiecīgi pēc šo apstākļu noskaidrošanas virzīsimies tālāk un cerams, ka ar kādu no šiem pretendentiem tiks noslēgts pirkuma līgums,'' klāsta Ešenvalds.

Šobrīd pastāv jau reālākas iespējas, ka zivju pārstrādes uzņēmumam būs jauns saimnieks. Jāpiebilst, ka Liepājā pašlaik darbojas ne vairāk kā desmit zivju pārstrādes uzņēmumi, kas ražošanas apjoma ziņā ir daudz mazāki nekā „Kolumbija Ltd”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti