Dienas ziņas

Aprūpes iestādēs samazina karantīnas ierobežojumus

Dienas ziņas

Covid-19 izplatība pēc ārkārtējās situācijas beigām – mērena

60 gadu lielākajai metāla furnitūras rūpnīcai

Lielākā metāla furnitūras rūpnīca «Kurzemes atslēga» svin 60 gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau 60 gadus Aizputē darbojas lielākais logu un durvju furnitūras ražotājs Baltijā - akciju sabiedrība "Kurzemes atslēga-1". Ar senām tradīcijām bagātais uzņēmums vēl joprojām ir viens no lielākajiem darba devējiem mazpilsētā. Neraugoties uz kāpumiem un kritumiem, kā arī šopavasar pārdzīvoto Covid-19 krīzi, kolektīvs pamazām atsācis darbu, cerībā uz plašākiem produkcijas noieta tirgiem, kas savukārt ļautu attīstīties un piesaistītu jaunos speciālistus

Nekas jau daudz nav mainījies aizvadītajos gadu desmitos, atzīst ne viens vien "Kurzemes atslēgas" darbinieks, ja nu vienīgi strādājošo skaits laika gaitā krietni vien sarucis. Savulaik, rūpnīcas ziedu laikos, pagājušā gadsimta 70., 80. gados bijis ap 1000  darbavietām un strādājuši trijās maiņās. Situācija krasi mainījusies 90. gados līdz ar brīvā tirgus ekonomiku. Rūpnīcai nācies piedzīvot gan kritumus, gan kāpumus, nav trūcis arī kritisku brīžu. Šopavasar būtisku ietekmi uz ražošanu atstājusi Covid-19 krīze.

"Marta mēnesis uzņēmumā bija visgrūtākais, kad ne tikai ārpus Latvijas robežām, bet arī Latvijas veikali ļoti maz ņēma mūsu produkciju. Līdz ar to mēs aprīlī bijām dīkstāvē. Pašlaik jūnijā, kad robežas vaļā, rādās cerīgāk," stāstīja uzņēmuma "Kurzemes atslēga-1" valdes locekle Aiga Ozola.

Pamazām ierastajā ritmā dzīve atgriežas ražošanas cehos. Pašlaik rūpnīcā strādā ap 80 darbinieku, kas ir vietējie aizputnieki, kā arī apkārtējo pagastu iedzīvotāji. Pārsvarā viņi visi ir ar ilggadēju darba pieredzi, jo uzņēmumā strādā vairākus gadu desmitus.

"Biju sviesta kūlēja, tad, kad sausā vājpiena rūpnīca nobeidzās, atnācu šeit, un tā es te paliku," pastāstīja atslēgu montiere Viktorija Doniņa.

"Zinu, ka ir darbs un laicīgi alga. Vienmēr var paļauties," piebilda pakotāja Ilze Bīmane.

Jauni speciālisti gan uz darbu uzņēmumā nesteidzas. Bīmane uzskata, ka ir daudz jāmācās - jauniešiem trūkst zināšanu.

Galvanikas procesu tehnologs Agris Brikmanis ir viens no jaunākajiem rūpnīcā, viņa darba stāžs vien 10 gadi, kas aizritējuši nemanot.

"Mājas ir tepat. Tas arī piesaista šeit strādāt.

Darbs ir diezgan radošs, daudz jauna jāmācās, ik pa laikam tehnoloģijas mainās.

Modernizāciju vajag veikt, jo prasības ir daudz augstākas," stāstīja Brikmanis.

Aptuveni puse no Aizputē saražotās logu un durvju furnitūras tiek eksportēta uz Igauniju, Lietuvu, Uzbekistānu, arī Vāciju un Dāniju. Produkcijas noieta tirgus paplašināšana, investīcijas attīstībai un kvalificētu speciālistu piesaiste ir būtiskākie uzdevumi, kurus aktīvi nāksies risināt rūpnīcas vadībai, septītajā gadu desmitā ieejot.

2019. gadā uzņēmuma "Kurzemes atslēga-1" apgrozījums bijis aptuveni 1,7 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti