Panorāma

"Food Union" sāks piena produktu eksportu uz Ķīnu

Panorāma

Latvija dekorē Eiropadomi

Lielajiem uzņēmumiem OIK varētu sarukt

Lielajiem uzņēmumiem no nākamā gada varētu būt OIK atlaides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Liepājas metalurga” krīzes asākajā brīdī par vienu no iemesliem maksātspējas grūtībām minēja lielās elektroenerģijas izmaksas. Tās būtiski sadārdzināja obligātā iepirkuma komponente (OIK), kas elektrības cenu lielajiem uzņēmumiem palielināja par miljonos mērāmām summām. Tagad “Liepājas metalurgā” norāda - ja tas netiks atrisināts, investīcijām nebūs jēgas. Ekonomikas ministrija sola šo jautājumu atrisināt līdz februārim.

Obligātā iepirkuma komponente ir veids, kā tiek atbalstīti elektroenerģijas ražotāji. Tā ir obligāta samaksa par zaļo vai kooģenerācijā saražoto elektrību, pat ja citi elektroenerģijas veidi tobrīd ir lētāki. Attiecīgi patērētājiem tās ir lielākas izmaksas. Un jo lielāks elektrības patēriņš, jo arī šī samaksa lielāka.

„Liepājas metalurgam” OIK  izmaksāja ap 10 miljoniem latu jeb 14  miljoniem eiro gadā. Kopējais uzņēmuma parāds „Latvenergo” par elektrību maksātnespējas pasludināšanas brīdī bija 14 miljoni latu jeb gandrīz 20 miljoni eiro.

Jaunajiem „Liepājas metalurga” investoriem  par parāda summu „Latvenergo” neesot jāuztraucas, jo parāds mantots netiek.

Taču elektrības izmaksas joprojām ir problēmjautājums. „Citi uzņēmumi tieši tāpat cieš. Kā risināt - valdības līmenī jābūt risinājumam. Es redzu un dzirdu, ka šī problēma valdībā tiek virzīta, un skaidrs, ka risinājumam jābūt.  Jo investēt nekonkurētspējīgā uzņēmējdarbība ar nav jēgas,” norāda "KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklis Igors Kovaļenko.

Šobrīd OIK maksājumu uzņēmumiem vairs nepieaug, taču uzņēmēji uzsver, ka maksājumu summa joprojām ir liela. Par to runā jau gadiem, bet risinājums tā arī nav atrasts.

Ekonomikas ministrijā gan strādājot pie izmaiņām, kas ar 2016.gadu ļautu lielajiem uzņēmumiem piemērot OIK atlaides. Taču pagaidām gan nav zināms, kādā apmērā.

„Neminēšu konkrētus skaitļus, šobrīd mums ir jānodarbojas ar matemātiku, lai atbalsta dēļ šādiem lieliem ražošanas uzņēmumiem neciestu pārējie - mājsaimniecības un mazāki uzņēmumi. Tāpēc tad, kad būs gatavs piedāvājums, tad arī stāstīsim vairāk,” sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Piedāvājums būšot gatavs februārī. Šobrīd tiek lēsts, ka atlaidi varētu piemērot tiem uzņēmumiem, kas patērē vairāk nekā gigavatstundu elektroenerģijas gadā. Ja šādu apjomu salīdzina ar mājsaimniecību, tad, piemēram, mājsaimniecība, kas mēnesī patērē ap 300 kilovatstundām, šādu apjomu izmantotu gandrīz 280 gados.

Starp uzņēmumiem, kas uz  atlaidi varētu pretendēt, līdztekus „Liepājas metalurgam” min, piemēram, „Valmieras stikla šķiedru”, „Cemex” un citus. Plānotās atlaides gan vēl būšot jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, tāpēc  stingrus solījumus valdībā joprojām nedod.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti