Liela daļa krīzes skarto saņēma zemus dīkstāves pabalstus; eksperts norāda uz aplokšņu algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lielai daļai Covid-19 krīzes skarto uzņēmumu izmaksāto dīkstāves pabalstu summas bijušas visai zemas, kas liecina par niecīgām algām uzņēmumos, jo atbilstoši iepriekš maksātajam aprēķināti arī pabalsti, pirmdien Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

VID atbalsta pasākumos Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem ir izmaksājis vairāk nekā 425 miljonus eiro, šodien sēdē informēja Jaunzeme, norādot, ka atbalsts kopumā sniegts vairāk nekā 76 tūkstošiem darba ņēmēju. Jaunzeme gan vērsa deputātu uzmanību uz to, ka ļoti liela daļa darba ņēmēju jau ilgstoši atrodas ārpus darba tirgus. Turklāt liela daļa izmaksāto summu bijušas visai zemas, kas liecina par niecīgām algām uzņēmumos, jo atbilstoši iepriekš maksātajam aprēķināti arī pabalsti.

Latvijas Darba devēju konfederācijas finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Darba devēju konfederācijas finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis, vaicāts, vai tik mazi izmaksātie pabalsti liecina, ka daudzas nozares aizvien dzīvo ēnu ekonomikā un maksā aplokšņu algas vai arī šajās jomās strādājošie samierinās ar minimāliem ienākumiem, norādīja – daļēji var piekrist, ka tas saistīts ar aplokšņu algām.

“Protams, tā nav nekāda labā ziņā, bet tas nav arī nekāds atklājums, jo tie vidējie dīkstāves apmēri bija zināmi un bija redzams, ka tie nav pārāk augsti.”

Hermanis pauda, ka iemesli tam varētu būt vairāki: daļai krīzē cietušo jau iepriekš bija zemas algas, jo tie ir mazie uzņēmēji vai biznesi, kas sniedz pakalpojumu vietējā tirgū, un tur nevar daudz nopelnīt. Tāpat krīzes skartajās nozarēs ir augsts aplokšņu algu risks, jo tās ir tā dēvētās jomas ar augstu sociālo kontaktu, kur cilvēks cilvēkam privāti sniedz pakalpojumus, un neviens nevar izstāvēt klāt, lai pārliecinātos, ka tiek izsists čeks.

“Ja daļu no ienākumiem noslēpj un algu samaksā aploksnē, tad mēs diemžēl redzam, ka atbalsts, kas ir atvasināts no uzrādītajiem ienākumiem, ir zems. Daļēji var piekrist, ka tas ir saistīts ar aplokšņu algām.”

KONTEKSTS:

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētās darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

Valdība 2021. gada 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti