Liek slēgt naudas atmazgāšanas skandālā iesaistīto «Danske Bank» Igaunijas filiāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde izdevusi rīkojumi slēgt naudas atmazgāšanas skandālā iesaistīto "Danske Bank" Igaunijas filiāli, vēsta ziņu aģentūra ERR.

Filiāle jāslēdz astoņu mēnešu laikā kopš rīkojuma saņemšanas. Tai uzdots arī ievērot klientu intereses, pārtraucot darbību. 

Bankai jāatmaksā klientiem visi noguldījumi. Tāpat rīkojumu par slēgšanu tā nevar izmantot, lai piespiestu cilvēkus atmaksāt aizdevumus priekšlaicīgi. Banka nevar arī atcelt jau noslēgtos līgumus par aizdevumiem. Visi aizdevuma līgumi jāpārņem citai, nesaistītai bankai Igaunijā vai arī jāatrod cits likumīgs veids aizdevumu tupināšanai, lai tiktu aizsargātas aizņēmēja tiesības.

Pašlaik bankai ir 14 700 noguldītāju un 12 300 kredītņēmēju.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādē norādīja, ka banka daudzus gadus pārkāpa likumu cīņai ar naudas atmazgāšanu, strādājot ar augsta riska klientiem, kuri veica aizdomīgus naudas pārskaitījumus ar bankas starpniecību.

"Danske Bank" pārkāpumu patiesais apmērs nāca gaismā pagājušā gada rudenī, kad daļēji sabiedriskā spiediena ietekmē banka publiskoja savas iekšējās izmeklēšanas ziņojumu.

Pēc šī ziņojuma, pārbaudēm bankā un Igaunijas finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta sniegtās informācijas, uzraugi nolēma, ka banka jāaizver.

Lai gan "Danske Bank" lietu mīkstināja fakts, ka tā atzīst pārkāpumus, iestādes lēmums bijis neizbēgams, jo nodarīti traucējumi Igaunijas finanšu videi, kā arī pārkāpumi izdarīti ilgstoši. Naudas atmazgāšana notikusi laika periodā no 2007. - 2015. gadam caur darījumiem ar nerezidenu kompānijām no bijušajām PSRS valstīm un Krievijas. Aizdomas par to radās jau pirms četriem gadiem, bet par atmazgātās naudas mērogu plašākai publikai tapa zināms tikai pērnā gada rudenī, kad tika uzsāktas vairākas izmeklēšanas. Sākumā gan izskanēja krietni mazākas summas.

"Bankas pārkāpumi bija tik plaši un nopietni, ka mēs secinājām, ka banka principiāli nav saderīga ar Igaunijas biznesa vides praksi. Šī banka maldināja Igaunijas valsti, novēloti iesniedzot ziņojumus par vairākiem aizdomīgiem darījumiem. Tas ievainojis Igauniju, finanšu vidi un uzticību tai," teicis Igaunijas finanšu uzraudzības iestādes direktors Silvers Keslers.

Centienos distancēties no skandāla, banka plānoja samazināt savu darbības apmēru Baltijā, pātraucot vietējo klientu apkalpošanu un sniedzot atbalstu Ziemeļvalstu klientu meitasuzņēmumiem un globāliem uzņēmumiem, kas darbojas Ziemeļvalstīs. Rudenī banka nomainīja arī tās vadītāju. Tomēr finanšu uzraugs nav pārliecināts par bankas patiesajiem nodomiem. "Mums arī liekas, ka bankas tagadējie lēmumi pieņemti tikai sabiedrības spiediena rezultātā. Neesam pārliecināti, ka nākotnē šie riski tiktu novērsti," norādīja Keslers.

Tagad 20 dienu laikā bankai jāiesniedz likvidācijas plāns, kura realizāciju uzraudzīs finanšu uzraugs, lai pārliecinātos, ka netiek pārkāptas klientu tiesības vai apdraudēts finanšu sektors. Zem lupas tagad nonākuši arī vietējie uzraugi, pret kuriem izmeklēšanu uzsācis Eiropas Savienības banku virsuzraugs.

KONTEKSTS:

Kopš 2014. gadā radās aizdomas par nelikumīgiem darījumiem šajā bankas filiālē, banka būtiski samazināja nerezidentu naudas darījumu skaitu. Lielākā daļa atmazgātās naudas nākusi no Krievijas un pēcpadomju valstīm un varētu būt saistīta ar krāpšanām, kuras 2007. gadā atklāja krievu advokāts Sergejs Magņitskis.

Dāņu izmeklētāji uzskata, ka no kompānijām, kas saistītas ar Krieviju vai citām bijušās Padomju Savienības republikām, caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli varētu būt pārskaitīti aptuveni 150 miljardi ASV dolāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti