Liegums Eiropā lidot ar lidmašīnām «Boeing 737 MAX» radījis problēmas aviosatiksmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nepatīkamu pārsteigumu otrdien, 12. martā, piedzīvoja aviopārvadātāji, kad Eiropas Aviācijas drošības pārvalde slēdza Eiropas Savienības gaisa telpu visām “Boeing 737 Max” lidmašīnām. Tūlītēja rīkojuma dēļ daudzas lidmašīnas jau vakar vakarā nevarēja ne pacelties, ne nosēsties bloka lidostās.

Eiropas Aviācijas drošības pārvaldes rīkojums daudzas lidmašīnas pārsteidzis gaisā. Piemēram, čārterreisu lidsabiedrības “Smartwings” lidmašīna, kas bija ceļā no Dubaijas uz Prāgu, ilgstoši riņķoja virs Melnās jūras, pirms galu galā nolaidās Turcijas galvaspilsētas Ankaras lidostā.

Savukārt citām “Boeing 737 Max” lidmašīnām, kas jau atradās Eiropas lidostās, netika ļauts doties plānotājos reisos. Piemēram, no Viļņas neizlidoja “Smartwings” lidmašīna, kurai bija jānogādā Madeirā Polijas tūroperatora klienti. 154 cilvēki uz galamērķi devās ar citu lidmašīnu.

Notiekošais nozīmē ne tikai neērtības pasažieriem, bet arī milzu finanšu zaudējumus aviokompānijām un tūroperatoriem. Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība "Norwegian" jau paziņojusi, ka pieprasīs kompensāciju ASV aviobūves uzņēmumam "Boeing", kas to apgādājis ar, iespējams, bīstamiem aviolaineriem. Lidsabiedrība bija spiesta pārtraukt lidojumus ar 18 tā flotē esošajām “Boeing 737 Max”.

Lidojumi ar šīm lidmašīnām trešdien tika apturēti arī ASV un Kanādā.

KONTEKSTS:

“Boeing 737 Max” lidmašīnas nežēlastībā krita pēc svētdien, 10. martā, notikušās aviokatastrofas Etiopijā, kurā gāja bojā 157 cilvēki. Tikai pirms nepilniem pieciem mēnešiem Javas jūrā avarējusi cita “Boeing 737 Max 8” lidmašīna ar 189 cilvēkiem. Pastāv bažas, ka tam par iemeslu ir automātiskā sistēma, kas izraisa lidmašīnu pikēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti