Līdzgaitnieki: Rimšēvičs ir izdarījis daudz, bet vēsturē ieies ar traipu uz mundiera

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sākusies pēdējā nedēļa, ko amatā aizvada Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Jau 21. decembrī šajā amatā stāsies ekonomists Mārtiņš Kazāks. Rimšēvičs līdz ar apsūdzībām kukuļņemšanā un ar to saistīto tiesvedības  turpinājumu ieies vēsturē kā pretrunīgi vērtēta amatpersona, tomēr viņa veikums Latvijas Bankā ir neatsverams un nozīmīgs krīzes un citos izšķirīgos brīžos, uzskata Latvijas Radio apvaicātie Rimšēviča līdzgaitnieki.

Ilmārs Rimšēvičs Latvijas Bankas prezidenta amatā aizvadījis 18 gadus, bet kopumā Latvijas Bankā – 27 gadus.

Latvijas Radio atskatījās uz būtiskākajiem akcentiem Rimšēviča laikā, sarunājoties ar cilvēkiem, ar kuriem viņš sadarbojies. Eksprezidents Valdis Zatlers norāda uz Centrālās bankas prezidenta lielākajiem panākumiem.

Līdzgaitnieki: Rimšēvičs ir izdarījis daudz, bet vēsturē ieies ar traipu uz mundiera
00:00 / 04:10
Lejuplādēt

„Manuprāt, divas lietas. Eiro ieviešana jeb ceļš uz eiro: stabils lats, piesaiste eiro kursam, visu kritēriju panākšana ir viens no labajiem darbiem. Otrs – Latvijas Banka izveidojusies kā ļoti spēcīgs analītisks centrs, ka vērtē tautsaimniecību, ne tikai finanšu stāvokli, bet visu valsts stāvokli kopumā. Es domāju, ka pēdējais pusotrs gads, kā jūs teicāt, ar odiozu pieskaņu, ir mazākais no tā visa laika perioda, kurā Ilmārs Rimšēvičs ir bijis Latvijas Bankas prezidents un veiksmīgi to vadījis,” pauda Zatlers.

Bijušais premjers Ivars Godmanis sarunas sākumā piekodināja, ka nevēlas runāt par Rimšēviča apsūdzībām un tiesvedību. Savukārt pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad Godmaņa valdībai bija jārisina “Parex bankas” krīze un jāvienojas ar Starptautisko Valūtas fondu par aizdevuma nosacījumiem, sadarbība ar Rimšēviču bijusi skaidra un lietišķa.

Godmanis uzsvēra: lai cik grūti, valdībai un Latvijas Bankai izšķirīgos brīžos jābūt vienotām.

„Pavisam kritiskos brīžos Latvijas valdībai un Latvijas Bankai jābūt kopējai pozīcijai. Vienīgā reize, kad mums pozīcija sadalījās, bija kad, ja mēs, valdība, ejam iekšā “Parex bankā”, vai mēs ierobežojam izmaksas [klientiem] vai tās apturam. Finanšu un kapitāla tirgus komisija uzskatīja, ka vajadzēja ierobežot. Rimšēviča pozīcija bija, ka to nedrīkst darīt. Es biju kaut kur pa vidu. Ļoti grūti tagad iekāpt atpakaļ tajā upē, bet es pateikšu tikai vienu: svarīgi, ka mēs vienojāmies par šo modeli visi trīs. Un es domāju, ka turpmākajās krīzēs ir jābūt tāpat,” sacīja Godmanis.

Finansists, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis, kurš ar Rimšēviču deviņdesmito gadu sākumā kopā strādāja Latvijas Zemes bankā, uzsvēra, ka ilggadējais Latvijas Bankas vadītājs savā amatā bijis piemērots gan miera, gan krīzes laikos. To gan aizēno apsūdzības korupcijā.

“Šajā laikā ir izdevies ieviest, stabilizēt un noturēt latu, turpināt neskaitāmās naudas sistēmas transformācijas, kas ir notikušas, līdz pat lata piesaistei eiro, iziešanu cauri vairākām krīzēm, kad notika uzbrukumi latam ar domu, ka izdosies panākt tā devalvēšanu," atgādināja Rungainis.

"Faktiski lata nedevalvēšana 2008. gada krīzes laikā un eiro ieviešana 2014. gadā ir tikai un vienīgi Ilmāra nopelns.

Tas varbūt ir pārspīlēti, bet tieši viņa nepiekāpība un, protams, tā loma, ko viņš spēlēja pirms krīzes, mēģinot valdību pierunāt tomēr negāzēt, liecina, ka viņš no savas puses izdarīja visu iespējamo,” sprieda Rungainis.

Rungainis: Rimšēvičs ir izdarījis daudz, bet vēsturē ieies ar traipu uz mundiera
00:00 / 01:16
Lejuplādēt

“Skaidrs, kas attiecas uz banku uzraudzību, tas rāda, ka esam piedzīvojuši piecas banku krīzes, kas ir saistītas ar banku darbības pārtraukšanu, un arī šīs viņam izvirzītās apsūdzības ir saistītas ar komercbanku darbību un Centrālās bankas vadītāja ietekmi šajos procesos.

Tas ir traips uz mundiera, un droši vien ar to viņš lielā mērā ieies vēsturē kā pretrunīga persona.

Bet faktiski es teiktu, ka viņš būtu jāpieskaita pie pozitīvajiem tēliem, kas ir visvairāk izdarījuši,” sacīja Rungainis.

Godmanis un Zatlers ir vienisprātis, ka lēmums līdz 10 gadiem saīsināt maksimālo darbošanās termiņu Latvijas Bankas prezidenta amatā mazina iespējamos reputācijas riskus.

„Tāpēc visi šie amati, kas saistīti ar premjeru, ar banku… Tas ir amats, tas nav pielipināts konkrētam cilvēkam! Tas, ka tu ilgi sēdi, tad notiek vissliktākais, ka amats tiek personificēts ar cilvēku. Tad sākas problēmas, ko mēs tagad redzam. Ja šim cilvēkam sākas problēmas, tās automātiski pāriet uz amatu. Un Latvijas Bankas prezidenta amats ir liels amats. Un tas nav labākais variants.

 Tāpēc jābūt rotācijai, racionālai kontrolei un izvērtējumam,” sacīja Godmanis.

“To, kas ir noticis un kāda ir īstenība, zina Rimšēviča kungs pats. Protams, te parādās, ka 18 gadi amatā ir par daudz. Gribat vai negribat, arī ķirurgam pensijas vecumā parādās nekritiskas pazīmes. Varbūt tā robeža, kas ir starp privātbankām un Latvijas Bankas prezidentu, ir pārāk izplūdusi. Viņam pašam jānosaka, kādas ir šīs attiecības, lai arī viņam jāuztur kontakti. Tas ir ļoti grūts jautājums, bet varbūt ilgstoša atrašanās amatā rada ilūziju, ka tā robeža ir kaut kur citur,” sprieda Zatlers.

KONTEKSTS: 

KNAB 2018. gada februārī aizturēja Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu. Ģenerālprokuratūra Rimšēvičam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, bet Martinsonam - par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Lietas uzraugošā prokurore Viorika Jirgena pastāstīja, ka KNAB šo lietu sācis pēc divu AS "Trasta komercbanka" (TKB) akcionāru iesnieguma. Abi akcionāri lietā figurējot kā kukuļdevēji, taču esot atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi labprātīgi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs ar informāciju par šo notikumu.

 Novembrī tiesa sāka izskatīt Rimšēviča lietu, un viņa advokāts paziņoja, ka daļa lietas pierādījumu, iespējams, ir nelikumīgi.

Latvijas Bankas pašreizējā prezidenta Ilmāra Rimšēviča amata pilnvaru termiņš beidzas 21. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti