Ārpus Rīgas

Līdz oktobra beigām Grobiņā, Brocēnos un Ugālē uzstādīs stacionāros radarus

Ārpus Rīgas

Vasaras nogalē likumsargi Latgalē uziet septiņas marihuānas audzētavas

Eksporta un jaunu darba vietu stāsts - "Lauma Fabrics" ražos ģeotekstilu

Līdzās veļas audumiem un mežģīnēm «Lauma Fabrics» ķēries pie tekstila ražošanas ceļu būvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājā lielākā ražošanas uzņēmuma „Lauma Fabrics” atkarība no Krievijas tirgus mazinās – tā Latvijas Radio pašreizējo situāciju skaidro uzņēmuma ģenerāldirektors Edijs Egliņš. Viens no darbības virzieniem, kas ļāvis palielināt produkcijas noietu Rietumeiropas virzienā, ir šogad iegādātās 50% kapitāldaļas uzņēmumā „Tele Textiles Latvia”, kas ražo ģeotekstilu jeb tehnisko tekstilu, piemēram, ceļu būves vajadzībām. Latvijā līdz šim nekās tāds nav ražots.

Pirms 60 gadiem uzņēmums "Tele Textiles" ģeotekstilu sāka ražot Norvēģijā. Pirms diviem gadiem tas pārstāja darboties, jo Norvēģijā bija pārāk augstas ražošanas izmaksas. Tagad pilnībā ražotne ir pārcelta uz Latviju, un tradīcijas tiek turpinātas Liepājā.

Šī gada sākumā „Lauma Fabrics” iegādājās 50% kapitāldaļu uzņēmumā  "Tele Textiles Latvia", līdz ar to Liepājas uzņēmuma telpās tika sākta pilnīgi jauna produkta ražošana, kas nonāk eksporta tirgos.

„Tas ir ģeotekstila materiāls, ko izmanto ceļu būvei, to var izmantot arī krastu nostiprināšanai un citām vajadzībām.

Mums tas nozīmē pilnīgi jaunu lapaspusi, jo līdz šim mēs ražojām audumus tikai veļas izstrādājumiem, bet šis ir tehniskais tekstils. Mēs ticam, kas tas būs ļoti perspektīvs tirgus,” stāsta „Lauma Fabrics” ģenerāldirektors Edijs Egliņš.

Ņemot vērā sarežģīto ģeotekstila ražošanas procesu, „Lauma Fabrics” pārstāvis uzskata, ka, visticamāk, Latvijā neviens cits to neuzsāks. Pašlaik „Lauma Fabrics” meitas uzņēmumā strādā 14 cilvēki. Sākumā bija jāiesaistās labākajiem speciālistiem, lai vispār būtu iespējams saražot šo jauno produktu.

„Diegs ir daudzkārt biezāks nekā tas, ko mežģ``inēm izmanto „Lauma Fabrics”, arī aušanas iekārtas ievērojami platākas,” par iekārtām un ražošanas procesu vairāk stāsta rūpniecisko iekārtu un rīku inženieris Andris Karlsons.

Šogad plānots iegādāties vēl papildu iekārtas un saražot divus miljonus kvadrātmetrus ģeotekstila auduma.

„Var noklāt ceļu no Liepājas līdz Rīgai un atpakaļ – tas ir apjoms, ko šogad plānojam saražot,” atklāj Edijs Egliņš.

Vienlaikus šie uzņēmuma darbības virzieni risina arī situāciju, kas bija izveidojusies saistībā ar tekstila uzņēmuma lielo atkarību no Krievijas. “Tirgus Krievijas, Baltkrievija un Ukrainas virzienā stabilizējies, neteiksim, ka atgriezies iepriekšējā līmenī, bet ir stabilāks nekā pērn. Būtiski ir palielinājusies „Lauma Fabrics” produkcijas realizācija uz Rietumu tirgiem. Ja mēs salīdzinām, tad agrāk atkarība no Krievijas tirgus bija daudz lielāka, [tagad] proporcija ir veselīga,” stāsta uzņēmuma ģenerāldirektors.

Šobrīd jaunais uzņēmums visu saražoto produkciju eksportē uz Poliju, Skandināvijas valstīm, Portugāli, Itāliju un citām valstīm. Pagaidām Latvijas tirgus nav pētīts.

Kopumā „Lauma Fabrics” apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, audzis par 20%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti