Panorāma

Skripaļu saindēšanā apsūdzētie snieguši interviju

Panorāma

Ražotājiem neļaus vienu produktu pārdot ar atšķirīgu sastāvu

2021. gadā nodokļus atmaksās automātiski

Līdz 2021.gadam jāizstrādā sistēma automātiskai pārmaksāto nodokļu atmaksai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeima uzdevusi Ministru kabinetam līdz 2021.gadam izstrādāt normatīvos aktus, lai iedzīvotājiem automātiski izmaksātu pārmaksātos nodokļus. Tā tika atbalstīts 10 tūkstošu pilsoņu kolektīvais iesniegums.

Tāpat valdībai uzdots izstrādāt iespējamo tehnisko risinājumu valsts pārvaldes iestāžu informācijas sistēmu salāgošanai, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) iedzīvotājiem varētu nodrošināt pārmaksāto nodokļu automātisku atmaksu. 

Iecerēts, ka informācija no medicīnas iestādēm automātiski nonāks VID rīcībā. Turklāt šajā laikā valdība varētu rast tehnisko risinājumu, lai saņemtu informāciju arī par bērnu pulciņiem un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

Vitālijs Orlovs
00:00 / 00:21
Lejuplādēt

Kā pastāstīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs no „Saskaņas”, šobrīd iedzīvotāji nepieprasa kopumā aptuveni 12 miljonu eiro atmaksu, kas viņiem pienākas par veselības pakalpojumu izmantošanu. „Līdz tam gadam mēs lūdzām izveidot sistēmu un sagatavoties. Nav pretī ne VID, ne Finanšu ministrija. Visi ir par, bet mēs saprotam, ka

būs nepieciešami ieguldījumi sistēmā, lai VID varētu saņemt [informāciju] no medicīniskām iestādēm par cilvēkiem, kas saņēma veselības pakalpojumus, un automātiski viņiem atmaksātu.

Pamatā ir e-veselība. Ņemot vērā, ka vēl ir trīs gadi, domāju, ka Ministru kabinets piespiedīs Izglītības ministriju un pašvaldību savienību savienot pašvaldības uzņēmumu vai Izglītības ministrijas padotībā esošās iestādes ar VID,” pauda Orlovs.

VID: Automātiskas atmaksas ieviešana nebūs viegla

Uz automātisku nodokļu atmaksu cer arī Valsts ieņēmumu dienests. Daļa informācijas dienestā jau šobrīd nonāk automātiski, piemēram, par iemaksām pensiju 3. līmenī. Taču visus iesniegtos čekus un kvītis par attaisnotajiem izdevumiem dienesta darbinieki pārbauda manuāli, kas prasa daudz laika.

“No vienas puses, resurss tiek atslogots, no otras puses, protams, ir kādas izmaksas, bet tas ar laiku noteikti atmaksāsies,” norāda VID nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Vienlaikus dienestā atzīst, ka automātiskas nodokļu atmaksas ieviešana nebūs viegla, jo vajadzīga datu apmaiņa ar daudzām institūcijām. Vissarežģītākā situācija varētu būt ar bērnu interešu pulciņiem.

Iespējams, pulciņu vadītājiem nāktos ziņot VID par to, cik katrs vecāks samaksājis par sava bērna dalību pulciņā.

“Ja to nevarēs nodrošināt centralizēti, šāda informācija nekur centralizēti netiek saglabāta vai ievadīta, tad slogs būs pakalpojuma sniedzējam,” saka Jankova.

Tā kā šobrīd pārmaksāto nodokļu atgūšana ir brīvprātīga, dienestam nav informācijas par to, cik iedzīvotājiem nodokļu atmaksa pienākas, taču tie iespēju neizmanto.

Sistēma - vienkāršāk, bet aizvien sarežģīta

Iniciatīva par automātisku pārmaksāto nodokļu atmaksu Saeimā iesniegta šī gada aprīlī, un to parakstījuši 10 142 Latvijas pilsoņi. Iniciatīvas autori iesniegumā aicinājuši nodrošināt iespēju pārmaksātos nodokļus saņemt arī tiem iedzīvotājiem, kuri nelieto internetbanku, neizprot vai arī tiem nav laika un iespēju iedziļināties sarežģītajā dokumentu aizpildīšanas sistēmā, taču strādā un maksā nodokļus.  

Lai gan Valsts ieņēmumu dienests nereti uzsvēris, ka gada ienākumu deklarācijas iesniegt un saņemt pārmaksātos nodokļus ir viegli, ne visi zina, kā to izdarīt, turklāt ne visiem mājās ir piekļuve internetam. Tad daudzi palīdzību meklē publiskajās bibliotēkās.

Vislielākais deklarāciju pildītāju pieplūdums Rīgas centrālajā bibliotēkā ir gada sākumā. Pārsvarā nākot seniori. “Parādām, kur ieiet iekšā, varbūt uzrakstām adresi, parādām, kā tas notiek tehniski, kā izprintēt. Bet līdzko apmeklētājs sāk pildīt savus personīgos datus, mēs, protams, atkāpjamies. Tā ir ļoti individuāla lieta, un tur mēs nevaram vairs sniegt palīdzību. Bet visās pārējās reizēs mēs noteikti palīdzam,” stāsta Rīgas centrālās bibliotēkas pārstāve Gunta Ozola.

Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka pēdējos gados iedzīvotājiem atmaksātā summa pieaug. Turklāt šogad jau atmaksāts par 15 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti